måndag 29 januari 2024

Film: Barbie (2023)

Titel: Barbie
Originaltitel: Barbie
Genre: Äventyr
Regissör: Greta Gerwig
Manus: Greta Gerwig, Noah Baumbach
Skådespelare: Margot Robbie, Ryan Gosling, Michael Cera, Issa Rae, Kate McKinnon
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA, Storbritannien
Längd: 114 min
Serie: -
Såg den på HBO 31 december 2023





Handling
Barbie vaknar upp en morgon i det till synes perfekta Barbieland och utför sina vanliga morgonrutiner. Men någonting är fel, Barbie kan inte sluta tänka på döden, hennes fötter blir plötsligt platta och hon får celluliter. Barbie får reda på att den flicka som leker med henne i den verkliga världen mår dåligt, vilket gör att gränsen mellan deras både världar har rubbats. Det enda sättet för Barbie att bota sina symtom är att hjälpa flickan att bearbeta sina känslor. Barbie ger sig ut på sitt livs största äventyr – till människovärlden!

Min kommentar
När Barbie, filmen alltså, kom så visste jag att jag bara måste se den. Trots att jag inte var den mest docklekande flickan när jag var liten, men jag hade någon i alla fall. Och Barbie är ju mer ett fenomen än en docka. Egentligen. Jag spanade länge för att inte missa när filmen dök upp på någon streamingtjänst och till slut hände det.

En lite besk smak lämnar filmen ändå efter sig, för det här är produktplacering av gigantiska mått. Allt förklätt till en trevlig och rolig film. Världens längsta reklamfilm? Om man bortser från det så är detta en charmig och rolig historia. För lång är den, så klart.

Filmen började väldigt bra, men för mig blev det en dipp när handlingen förflyttades till verkligheten. Barbieland kändes mer realistisk (fast tvärtom) än verkligheten och det säger väl en del. Det kan ju hända att detta gjordes medvetet, men när de där som styrde Mattel var så extremt fördummade då blev det för tramsigt för mig. Jag vet att det är en film, men jag har svårt att se att man skulle kunna driva ett multinationellt företag om man är rent korkad. Och då menar jag inte de åsikter man eventuellt har. Det hämtar sig, tack och lov, mot slutet igen.

Kanske var det också meningen att göra filmen så oerhört övertydlig, men jag är inte så glad i det. Här går det över gränsen så att jag inte ens orkar bry mig. Ibland. Personligen så hade jag tyckt bättre om den hade varit mer subtil/ironisk. Å andra sidan så är ju ironi utrotningshotat. I övrigt så gillar jag budskapet.

Världen som har byggts upp är helt enkelt fantastisk, utseendemässigt. Allt är så otroligt plastigt, färgglatt och storslaget. Alla Barbie och Ken som bor där gör mig lite förvirrad, men så dyker det ju upp en Allan också (som jag nog tycker bäst om). Han är den som känns mest mänsklig. Både Margot Robbie och Ryan Gosling är riktigt bra som dockor.

Det är svårt att sätta betyg på Barbie och jag rådbråkade min hjärna ordentligt, men det som till slut avgjorde och drog ner betyget var alla dessa sångnummer. Det är verkligen inte en favorit, speciellt inte i en film där jag inte förväntar mig det (inte klassad som musikal). Min Barbie sjöng aldrig. Kanske ser jag om filmen någon gång. Bara för att se alla detaljer som jag missade.


Letterboxd hade den 3,9 i genomsnitt (beräknat på 2 144 448 betyg).
IMDb hade den 6,9 i genomsnitt (beräknat på 447k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den oväntat, gillade budskapet. Men den var övertydlig och för mycket om Mattel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade kunnat leva med övertydligheten och Mattel, men sjungandet var över gränsen 🙂

      Radera