måndag 15 januari 2024

Film: Leave the world behind (2023)

Titel: Leave the world behind
Originaltitel: Leave the world behind
Genre: Science fiction
Regissör: Sam Esmail
Manus: Rumaan Alam, Sam Esmail
Skådespelare: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, Myha'la, Kevin Bacon
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 141 min
Serie: -
Såg den på Netflix 25 december 2023

Handling
Mamma Amanda jobbar i reklambranschen och har gradvis blivit en cynisk, lätt apatisk och människohatande medelålders kvinna. En sensommarmorgon bestämmer hon sig helt spontant för att lämna sin stressiga vardag bakom sig och bokar in en långhelg i en lyxvilla på Long Island.

Bara ett stenkast från Manhattan tar hon med sig sin man, litteraturprofessorn Clay och deras två bortskämda tonårsbarn för en liten flykt från verkligheten och storstadens stress och jäkt. Men redan första dagen i lyxhuset råkar de ut för något chockerande. Allt avfärdas som en isolerad freak accident.

Märkligheterna fortsätter dock, när någon knackar på dörren mitt i natten. Utanför står G.H. Scott och hans dotter Ruth, som påstår sig vara husets ägare och söker skydd på grund av ett omfattande strömavbrott i staden.

Min kommentar
Förmodligen så har jag fått min dos av ljust och glatt så att det räcker åtminstone ett par veckor och vi valde ännu en film av mörk karaktär. Leave the world behind hamnade omedelbart på vår lista när vi upptäckte Julia Roberts i rollistan.

Jag inser ju att det är precis den här typen av film som jag egentligen inte ska se. Den spär på min paranoia ordentligt. Samtidigt så är det ju exakt de här filmerna som jag jag verkligen gillar. Jag fullkomligt älskar det ovissa, att vi (tittaren) inte vet ett dugg mer än de i filmen. Precis så här vilse hade man ju varit utan tillgång till information.

Rent generellt så känns filmen trovärdig, ända ner till varje enskild persons agerande och jag gillar att man efter två timmar bara har en massa frågor. De logiska luckorna gillar jag dock inte alls. Och de är faktiskt ganska många.

Det är lite oklart för mig vad filmen vill förmedla och då tänker jag specifikt på tonåringarna. Att dagens tonåringar är egocentriska naiva fåntrattar? Som bara bryr sig om hittepå-människor? Vars lycka hänger på att de får veta hur Friends slutar? Att det enda viktiga är att vara lycklig i stunden? Även om det är hittepå? Att inte tänka längre än max trettio minuter framåt? I så fall har man lyckats väldigt väl.

Tyvärr så är filmen för lång och kunde lätt ha kortats ner minst en kvart. De här märkliga scenerna med hjortar förstår jag inte och de tillför ingenting. [spoiler]Såvitt jag vet så är det omöjligt att hacka hjortar.[/spoiler] Även de två utdragna och fullständigt onödiga scenerna där "paren" delar upp sig kunde jag lätt ha varit utan. Det är högst osannolikt att man skulle ha delat upp sig så att pappa Clay hänger med den andre mannens dotter, Ruth, och att mamma Amanda hänger med den andre mannen, G H. I kris så vill man vara tillsammans med de sina. Inte med främmande människor.

Leave the world behind är en mycket svårbedömd film. För det mesta är den riktigt bra, men så kommer ju de där scenerna som drar ner allt. I det här fallet så väljer jag att fria, i stället för att fälla, och det blir det högre betyget. Bara för att när den är bra så är den väldigt bra. Och jag blir rädd.Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 255 355 betyg).
IMDb hade den 6,5 i genomsnitt (beräknat på 110k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Den här står på vår lista men den är ju så himla lång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den tar ju en stund att titta på, men den är faktiskt värd det. Även om den är lite för lång.

   Radera
 2. En bra summering av filmen med ris och ros. Jag hade svårast för Julia Roberts karaktär (tonåringarna hade jag tyvärr inga förväntningar på 😆). Sen är det en skrämmande film som väcker mycket tankar. Och det var kul att läsa så många frustrerade kommentarer på imdb som inte tyckte att filmen skulle sluta där den gjorde (trots längden). Men jag var nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade att den slutade där den slutar. Allt var ju liksom ovisst. Jag försökte förklara det här med att viss kunskap håller på att dö ut, för en 30+ en gång. Han tyckte att det inte alls kunde hända. Informationen finns ju på internet. Men så är det ju inte. Internet kommer inte att finnas om det blir kris på riktigt. Men det kunde han inte förstå. Jag gissar att det är hans typ av människor som inte gillade slutet 🙂

   Radera