söndag 14 januari 2024

Smakebit på søndag: Historieläraren

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Solen har visat sig även den här veckan. Ibland i alla fall. Men nu är allt tillbaka till det normala; runt 2 plusgrader, blåst och regn. Två veckor har gått på det nya året. Jag har fortfarande inte lärt mig att skriva 2024, julen är slut och jag har redan glömt att jag har varit ledig.

I fredags kväll läste jag ut Historieläraren av Matt Haig, men smakebiten får bli därifrån ändå. Just nu läser jag ett efterlängtat manus, som jag inte vill dela med mig av. Av Matt Haig har jag tidigare läst en annan bok, Människorna, som var helt fantastiskt bra och därför var ju förväntningarna på den här ganska höga. Dessutom verkar de ha varit felställda, det här var inte alls den bok jag trodde det skulle vara. Jag tror att den svenska titeln lurade mig lite. I original heter den How to stop time, som passar mycket bättre.

Min smakebit är från sida 371:
    Och det är bra att tänka på det förflutna.
    De som inte kan minnas det förflutna, anmärkte filosofen George Santayana 1905, är dömda att upprepa det. Och det räcker med att slå på tv:n för att man ska se de förfärliga upprepningarna, de fasansfulla olärda läxorna, det tjugoförsta århundradet som sakta övergår i en rå upprepning av det tjugonde.

16 kommentarer:

  1. det är ju det som är så konstigt. att människan inte lär av historien utan upprepar samma misstag. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är nog att det inte är samma människor som lever hela tiden. Man vill ju göra sina egna misstag och skaffa egna erfarenheter.

      Radera
  2. har inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  3. Även om man kommer ihåg det förflutna så verkar man göra om samma misstag. Kanske mänskligt? Jag läser också ett manus, och antar det är samma ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns ju bara mitt egna förflutna och upprepar, förhoppningsvis, inte samma misstag två gånger.

      Radera
  4. Har läst The Humans, The Radleys och Jakten på julen (barnbok) av honom. Vill gärna läsa fler böcker av honom. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst Människorna av honom tidigare och den tyckte jag om jättemycket.

      Radera
  5. Jag läste Historieläraren för några år sedan, denna har jag inte läst. Istället för sol snöar det hos mig så min planerade långpromenad blev kortare än tänkt, min hundkompis ville vända om, han är lite frusen av sig. Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte riktigt vilken bok du har läst av honom 🤔

      Radera
  6. Har ännu inte läst något av Matt Haig, annat än smakbitar då förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om hans böcker, även om han kanske använde lite för många ord i just denna 🙂

      Radera
  7. Ja efter tre dagar på jobbet kändes det som att jag jobbat tre veckor. Och eleverna var ändå snälla den här första veckan! Jag har inte läst Matt Haig, än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du skulle gilla Matt Haig.

      Det är tråkigt att det går så fort att glömma att man har varit ledig.

      Radera