måndag 8 januari 2024

Film: Konferensen (2023)

Titel: Konferensen
Originaltitel: Konferensen
Genre: Skräck
Regissör: Patrik Eklund
Manus: Patrik Eklund, Thomas Moldestad, Mats Strandberg (bok)
Skådespelare: Katia Winter, Adam Lundgren, Bahar Pars, Amed Bozan, Maria Sid
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Sverige
Längd: 100 min
Serie: -
Såg den på Netflix 23 december 2023




Handling
En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Min kommentar
Efter nästan en månad med sockersöta och lite klibbiga julfilmer så kände vi (jag) att det var dags för något som kunde ta oss ur det. Jag hade ju egentligen tänkt att vi skulle ha sett Konferensen innan jul, men det glömde jag bort. Nu passade den ju i alla fall ganska bra för syftet.

Allt det som Mats Strandberg gör så fantastiskt bra i sina böcker är helt borta. Karaktärerna i filmen är bara utfyllnad, endast där för att massakreras. Man får inte veta något om dem, egentligen. Knappt deras namn. Kanske hör inte det hemma i en splatter-/slasherfilm, men det gör att jag inte bryr mig om någon av dem. Om de lever eller dör. Om filmen hade lyckats förmedla någon som helst känsla för dem så skulle nog filmen ha blivit läskigare (= bättre).

Hela bakgrunden till alltihop saknas också, vilket gör att det blir platt och allt hänger liksom i luften. Helt enkelt en "vanlig" skräckis. Tempot känns väldigt forcerat och jag tror att filmen hade vunnit på att sakta ner lite. Det är i alla fall väldigt snyggt filmat och vi får se många innovativa sätt att ta död på folk. Ibland blir det äckligt på riktigt. Dock aldrig läskigt. Boken höjde pulsen, det gjorde inte filmen.

Trots att vi ser mycket svensk film så kände jag faktiskt inte igen någon av skådespelarna, medan filmen gick. Det är först efteråt som jag tänker att visst känner jag igen vissa namn? Som Bahar Pars. En mycket annorlunda roll här, jämfört med En man som heter Ove, men hon gör även detta riktigt bra. Det visar sig att vi har sett de flesta i andra filmer, men det var verkligen svårt att känna igen dem.

Att sätta ett objektivt betyg på Konferensen var väldigt svårt, kände jag. Även sambon hade problem med det, trots att han inte läst boken, men han tyckte den var ovanligt bra för att vara svensk, som skräck då. Jo, det är kanske orättvist mot filmen att jämföra med boken, men det är svårt att låta bli.

Avdelningen för olika funderingar:
[spoiler]Det är betydligt fler som överlever i filmen, märkligt nog. Det är ju ändå en slasherfilm. Var det så att alla som var på mördarens sida klarade sig här?[/spoiler]



Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 16 659 betyg).
IMDb hade den 5,7 i genomsnitt (beräknat på 9,5k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar