måndag 8 januari 2024

TV-serie: Shrinking #1 (2023)

Titel: Shrinking
Originaltitel: Shrinking
Genre: Komedi
Skapad av: Brett Goldstein, Bill Lawrence, Jason Segel
TV-bolag: Apple TV+
Skådespelare: Jason Segel, Harrison Ford, Jessica Williams, Luke Tennie, Christa Miller
Premiär: 2023-01-27
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 30 min
Såg den på Apple TV+ december 2023





Handling
Jimmy kämpar för att sörja förlusten av sin fru samtidigt som han är pappa, vän och terapeut. Han bestämmer sig för att prova ett nytt tillvägagångssätt med alla i hans väg: ofiltrerad, brutal ärlighet. Kan han hjälpa sig själv genom att hjälpa andra? Kommer det att föra honom tillbaka in i ljuset?

Min kommentar
Trots att det var några dagar kvar till julafton när det var dags att välja en ny serie så fick det helt enkelt räcka med juligt. Vi orkade inte riktigt med mer sötsliskigt och fluffigt. Shrinking har legat på listan ett bra tag nu, den lät verkligen som något för mig. Och så är ju Harrison Ford med.

Detta är samma typ av serie som Ted Lasso och faktum är att det är samma skapare. Båda serierna får mig att må riktigt, riktigt bra. Kanske är det inte lämpligt att jobba så som psykolog, men tror nog att det egentligen hade varit bra. Till en viss gräns. Mer handfast och lösningsorienterat. Och bra TV blir det ju.

Castingen är perfekt och det är så lätt att tycka om allihop. Att Harrison Ford kan spela en sådan här roll, också ... jag vet inte varför jag skulle vara förvånad. Han har ju en härlig tajming, något jag redan visste, men här är han i sitt esse. Han är briljant. Något som för övrigt gäller samtliga. Grannen Liz är omöjlig att inte älska, men jag skulle verkligen inte vilja ha henne i min omedelbara närhet.

Far- och dotterrelationen är så fin och trovärdig. Det är dock tur att Alice verkar ha fått en bra uppfostran innan hennes mamma dog och tur att hon har andra vuxna i sin närhet. Här är så mycket värme och kärlek att man nästan kan skriva ner elementen hemma när man tittar. Det här är äkta vänskap.

Lite förvånad är jag över att psykologer som mår dåligt, som inte kan hantera sina personliga problem, kan vara så kul att titta på. Det inger kanske inte så mycket förtroende, men skulle nog egentligen få mig att lita på dem mer. Att lösa andras problem är ju mycket lättare. Det vet ju alla. Personligen så tycker jag att det vore befriande om alla människor menade vad de sa (utan att säga allt de menar). Det skulle vara oerhört skönt att inte behöva tolka allt.

Shrinking är så vansinnigt rolig. Ironin flödar. Hela tiden. De låter kanske som att de inte gillar varandra alla, men man pratar bara så med människor man är verkligt nära. Om man inte gillar ironi bör man kanske välja en annan serie.



Trakt.tv har serien 3,9 i genomsnitt (beräknat på 1,6k betyg).
IMDb har serien 8,0 i genomsnitt (beräknat på 63k betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar