lördag 5 november 2011

Skämmes! Eller inte...

Äntligen helg och då är det dags för bokbloggsjerka Så här frågar Annika denna vecka:

För någon vecka sedan skrev jag om Morgonpasset där de pratade om ”skämslitteratur”. Läser du böcker som du skäms över, kanske till och med så mycket att du känner dig tvingad att skyla över den bokens omslag med ett omslag från en annan bok? Eller har du böcker i din bokhylla som du egentligen inte vill att någon ska se?

Det är ett ganska enkelt svar på den här frågan: Nej! Jag har aldrig skämts för en enda bok jag läst, köpt eller äger. Varför skulle jag? Antagligen är jag för dum för att förstå varför jag skulle skämmas för andras värderingar. Det är ju egentligen först när jag går emot mina egna värderingar som jag skulle behöva skämmas. I min värld är inte VAD man läser lika viktigt som ATT man läser.

Det står massor av böcker i mina hyllor som jag har förstått att man kanske borde skämmas över, till exempel ett 15-tal av Virginia Andrews, men jag älskade verkligen de böckerna när jag läste dem. Vilket visserligen var väldigt längesedan, 80-90-talet, och jag har ganska svårt att tro att jag skulle gilla dem om jag läste dem nu, men därifrån till att skämmas? Nej, de har också bidragit till min "läsutbildning" och jag vägrar att idiotförklara alla de miljoner människor som läser de här böckerna. Låt folk läsa vad de vill, bara de läser!

12 kommentarer:

 1. Oj, du fick mig nostalgisk när du nämnde Virginia Andrews. Det är lustigt hur man förflyttas till en annan plats och tid när man tänker på vissa böcker som man läste i sin ungdom.

  SvaraRadera
 2. Jag har ett antal böcker som kan benämnas som "tantsnusk" i min bokhylla - dock inte i bokhyllan i vardagsrummet utan i en mindre bokhylla i sovrummet där de inte syns så bra :-). Jag skäms inte över dem, men de får inte plats i någon av de stora bokhyllorna så de får stå lite avsides ;-). Egentligen kunde jag göra mej av med dem för jag kommer aldrig att läsa dem igen, men det fanns en period i mitt liv för många år sen när jag gillade dem, och kanske mina döttrar vill läsa dem nån gång :-).

  SvaraRadera
 3. @boksnoken: Jag tycker definitivt du ska spara böckerna till dina döttrar. Jag tror det kan vara kul att veta vad ens mamma läste förr :)

  SvaraRadera
 4. @Cissi: Jag blev påmind om Sidney Sheldon i en annan blogg och fick genast massor av flashbacks :)

  SvaraRadera
 5. Håller med! Det viktigaste är ATT man läser!

  SvaraRadera
 6. Nej, jag skäms inte heller för vad jag läser. Fast mitt inlägg om jerkan urartade till ett inlägg om barnuppfostran!

  SvaraRadera
 7. @Sara Pepparkaka: Jag tycker det var ett bra inlägg om barnuppfostran. Det verkar gå bra, även om man aldrig kan vara säker på vad som fastnar i små barns minnen :-)

  SvaraRadera