fredag 11 mars 2016

Bokbloggsjerka 11-14 mars

Fredag igen och det känns så bra att kunna säga att det som vanligt är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga: Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

Jag har egentligen bara lyssnat på två ljudböcker (tre, om man räknar den vi en gång hade på i bilen som jag var tvungen att läsa som pappersbok senare för att jag inte hade hört någonting), båda var biografier, Zlatan och Patrik Sjöberg, och det är väl ungefär så långt jag har kommit med ljudböcker. De två fungerade dock ganska bra och båda uppläsarna gjorde ett bra jobb, men jag har ju inte så mycket att jämföra med. Zlatans bok var det Jonas Malmsjö som läste och enda gången jag reagerade negativt var när han uttalade orten Svågertorp fel, vilket i och för sig jag också garanterat hade gjort innan jag flyttade till Skåne och upptäckte att de här betonar nästan allt fel. Patrik Sjöbergs bok var det Jakob Eklund som läste och helt ärligt, han var perfekt för den boken, men jag undrar om jag hade orkat lyssna på honom när han läser något annat.

Det finns ingen som helst möjlighet att jag ska behålla fokus på någon som läser, när inte mina egna ögon är upptagna av läsandet. Jag börjar genast tänka på annat och hör ingenting. Det funkar ju inte om man behöver hålla ordning på handling. Och det här med att ha ljud rätt in i öronen, det är något jag aldrig har gillat. Speciellt inte den där sortens lurar som man stoppar in i öronen. De där som sitter utanpå fungerar, men sådana kan man ju inte släpa omkring på. Och om man nu skulle ha hörlurar och lyssna på en bok, då hör man ju inte vad som händer runt omkring. Nej, det går ju inte. Och så det där problemet med att det inte går att bläddra tillbaka för att kolla upp något som man är osäker på. Nej, ljudböcker går bort.

För att tona ner det här negativa så tänkte jag bara nämna att sambon älskar ljudböcker, han har helt slutat att läsa för egen maskin och bara lyssnar nu. Jag skulle tro att hans favorituppläsare är Stefan Sauk, hittar han en bok som Sauk läser så lyssnar han på den. I dag började han, till exempel, lyssna på Vem är Evan Smoak? av Gregg Hurwitz. På min rekommendation (hoppas verkligen att han gillar den annars är jag nog illa ute). Sambon är tyvärr den där typen som, när man frågar hur en bok var, svarar "Bra". Något mer brukar man inte få ur honom. Men jag vet att han gillar Jussi Adler-Olsen, Jo Nesbø och Kristina Ohlsson.

48 kommentarer:

 1. jo, jag vill gärna se texten, har ibland tänkt följa med någons läsande med boken, kanske engelska... vi får se... Maken lyssnar ♥ och ibland har jag tjuvlyssnat på hans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt hörselminne är uselt, jag måste se eller skriva också annars minns jag inte :)

   Radera
 2. Jag älskar ljudböcker och gör massa saker samtidigt, bakar och lagar mat. Men visst kräver det en del träning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag gör något annat så vill jag göra det, kanske är det bara en fråga om att jag gillar att leva här och nu :)

   Radera
 3. Jag kan inte lyssna på någonting om jag bara sitter ned för att ta det lugnt, då måste jag istället ha en riktig fysisk bok. Annars när jag diskar, städar, tränar eller sitter på bussen fungerar ljudboken för att få bort dötiden. Lite samma sak som att jag alltid lyssnat på musik så fort jag inte haft något att göra. Nu har ljudböcker och olika poddar tagit över musiklyssnandet :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sällan på musik, jag gillar tystnaden och utsätter mig inte frivilligt för ljud :) Och förmodligen har jag ingen dötid, när jag pysslar med tråkiga saker så funderar jag på annat. Det är skönt att lyssna på sina egna tankar :)

   Radera
 4. Jag väljer helst en fysisk bok, men nu har jag fått för mig att ljudböcker kan hjälpa mig att hinna läsa fler böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så kan man ju se det, men då hinner jag nog hellre med färre böcker :)

   Radera
 5. Ja det är ju det där med fokuset som är det stora problemet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju om att fundera på olika saker så fort tillfälle ges och det funkar inte om någon pratar i örat på mig :)

   Radera
 6. Jag är nog lite som en karl, kan inte göra två saker samtidigt, t ex tugga tuggummi och åka hiss, så ljudböcker går bort för antingen uppfattar jag inte vad jag hör eller så glömmer jag bort att gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget emot att göra flera saker samtidigt, men just min hörsel är känslig :)

   Radera
 7. Det funkar ju uppenbarligen inte för alla, men det är tur att det finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del gillar ju inte att läsa pappersböcker och då funkar kanske ljudböcker i stället. Det är ju fantastiskt :)

   Radera
 8. Så är det Monika, karlar är ofta enstaviga i sina utlåtanden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det är ju så irriterande :)

   Radera
 9. Jag har mycket lättare att fokusera när jag läser än när jag lyssnar. Vet inte vad det säger om mig ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan Konfucius visste ju detta: Jag hör och jag glömmer. Jag ser och jag kommer ihåg. Jag gör och jag förstår.

   Radera
 10. Tror att det mycket är en vanesak. Själv hade jag aldrig börjat med det om det inte vore för allt bilåkande (och då har man ju inte ljudet rakt in i öronen heller) men nu är jag helt såld på dessa böcker. Bara i bilen dock. Och ibland i tvättstugan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till viss del är det säkert en vanesak, men så finns det ju olika typer av människor också. Alla klarar inte att läsa text, alla klarar inte att lyssna på böcker :)

   Radera
 11. Jag klarar heller inte av att rent lyssna. Det är likadant på föreläsningar: det finns inget som irriterar mig mer än föreläsare som säger att vi inte behöver anteckna, utan att det är bättre att vi lyssnar. Det måhända se ut som om jag lyssnar men om jag inte skriver kan jag lova att befinner mig någon helt annanstans i tankarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag pluggade var jag likadan. Om jag bara lyssnade så kom jag inte ihåg någonting, men så fort jag antecknade det så åkte det rätt in i minnet :) Jag brukar alltid säga att mina fingrar var en förlängning av hjärnan :)

   Radera
 12. Jag har alltid gillat att ta långpromenader med en bok i örat men nu har det inte blivit så mycket sånt. Hoppas nu när våren verkar komma att det ska bli lite mer promenader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag är ute och går så vill jag höra naturen, det tycker jag är avkopplande. Och då kan mina tankar sysselsätta sig själva :)

   Radera
 13. Jag lyssnar på en Jo Nesbø just nu :-). En nackdel med ljudböcker är att det tar så många mer timmar att komma igenom en ljudbok och då Jo Nesbø i synnerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har hört sambon klaga på att Nesbøs böcker aldrig tar slut :)

   Radera
 14. Jag har också svårt för ljudböcker. Jag har lättare att komma ihåg händelser när jag själv får läsa istället för att lyssna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och om man glömmer bort något så är det ju omöjligt att bläddra i en ljudbok.

   Radera
 15. Jag har ju sagt att jag borde testa Kristina Ohlssons deckare..kanske borde testa lyssna på dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sambon har precis lyssnat på Tusenskönor och han tyckte den var "bra" :)

   Radera
 16. Min storebror lyssnar massor på ljudböcker och jag får inte alls till det, men tur det finns olika varianter på läsning. Min lillebror har svårt att ta in vad han läser om han ser ord men ljudböcker går jätte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är ju olika och en del fixar det där med att lyssna, en del vill läsa själva :)

   Radera
 17. jag lyssnar inte så ofta på ljudböcker. gillar att hålla i boken. jag koncentrerar mig mer då. men ibland lyssnar jag och då måste det vara en riktigt bra uppläsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog alldeles för förtjust i tystnad för att lyssna på ljudböcker :)

   Radera
 18. Har också problem med fokus som försvinner ibland. Så är det ibland när jag läser också, men då finns ju texten kvar på samma ställe när jag tittar ner igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jösses, jag tappar också fokus ibland när jag läser, men där är det ju inga problem med att bladen bläddrar vidare :)

   Radera
 19. Ja det känns som om det är väldigt lätt att tankarna bara sprätter iväg på annat och så förstår man plötsligt ingenting :) Kul att din sambo har tagit till sig ljudböcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är liksom bara att inse att det där med att lyssna på böcker helt enkelt inte funkar. Jag är ju glad att sambon läser med öronen i alla fall :)

   Radera
 20. Min hjärna kan inte koncentrera sig på musik, då far tankarna iväg, jag måste ha pratradio i lurarna när jag motionerar så att hjärnan lyssnar på det istället för att tänka på hur ont allting gör... Det gäller att hitta det som funkar för en själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog det som är den stora skillnaden; jag gillar när mina tankar vandrar iväg dit de vill :)

   Radera
 21. Jag har funderat på det här själv när man åker kollektivt skulle det ju fungera fart då kan man läsa fysiskt i alla fall. Stefan Sauk tror jag passar som uppläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju så lyckligt lottad att jag inte blir åksjuk och jag har inga som helst problem med att läsa när jag åker buss. Så då gör jag det :)

   Radera
 22. För mig är just problemet att jag tappar fokus. Håller jag i boken och bläddrar sidor finns det något som direkt kopplar mig till läsandet, men med ljudbok kommer jag på mig själv att bara flyta iväg i tankarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer ju att jag börjar tänka på annat när jag läser som vanligt också, men det är ju inget problem. Sidorna bläddrar ju inte vidare av sig själva :)

   Radera
 23. Jag gillar att lyssna samtidigt som jag gör något annat, men läser helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att fokusera på det jag gör, bara ge mig hän, vad det nu än är :)

   Radera
 24. Jag har sett flera som kan välja bok efter inläsaren. Rätt häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan tänka mig att det är lätt att få favoriter. Rösten betyder ju ganska mycket.

   Radera