tisdag 22 mars 2016

Top Ten Tuesday: Böcker jag verkligen tycker om men inte har pratat om tillräckligt mycket


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books I Really Love But Feel Like I Haven't Talked About Enough/In A While.

Jag tycker jag tjatar hål i huvudet på alla som vill lyssna (och andra också) om alla de böcker jag läst och tyckt väldigt mycket om sedan jag startade min bokblogg. Därför blir ju avgränsningen av temat väldigt enkel så här kommer tio böcker som jag (kanske) inte tjatat sönder eftersom jag läste dem pre-blogg.

1. Rötter av Alex Haley handlar om en färgad amerikans släkthistoria ända ner till anfadern, Kunta Kinte, som föddes ca 1750 i Gambia, Afrika.
2. Vilda tider av Brian Garfield där Hugh Cardiff, en av världens bästa skyttar, är berättaren och han berättar om sitt liv, mellan inbördeskriget och förbudstiden.
3. Väktare av Dean Koontz hanldar om en hund, kan man väl säga, en väldigt intelligent golden retriever.
4. Det blåser på månen av Eric Linklater handlar om Dina och Dorinda som verkligen försökte vara snälla, men eftersom vuxna inte alltid kan skilja på hjälpsamhet och ofog och eftersom det blåste på månen gick det ganska illa för dem.
5. Fanny av Erica Jong är den sanna berättelsen om Fanny Hackabout-Jones och omfattar hennes liv på Lymeworth, hennes invigning till häxa, hennes resor med de muntra männen, hennes liv på bordellen, hennes lidanden på slavskeppet, hennes liv som kvinnlig pirat med mera, med mera...
6. Papillon av Henri Charrière handlar om författarens flykt från det rymningssäkra fängelset i Franska Guyana.
7. Kara Kush av Idries Shah handlar om Rysslands ockupation av Afghanistan 1979 och afghanernas motstånd, när de blev bortglömda av världen. Snötyngda berg och ödsliga öknar.
8. Garp och hans värld av John Irving handlar om Garp, äen pojke som har en lite besynnerlig mor och inte ens hans tillblivelse kan betraktas som normal. Och på den vägen är det.
9. Röde Orm av Frans G. Bengtsson. Först shanghajas han, sedan hjälper han till att plundra en borg, blir tillfångatagen och får jobba som galärslav. Och det är bara en liten del av allt som händer.
10. Älskade Poona av Karin Fossum var nog faktiskt den första ljudbok jag lyssnade på och det gick väl så där. Men jag uppfattade ändå att det här var en riktigt bra bok, så jag köpte den som pappersbok, läste den och blev helt tagen.

Och om någon undrar, anledningen till att det inte finns en enda Stephen King-bok med här är helt enkelt för att jag ju alltid tjatar om dem. Allihop.

14 kommentarer:

 1. John Irving är en författare som jag är nyfiken på, men aldrig läst något av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste ganska mycket av honom under en period, men av någon anledning så bara slutade jag. Har faktiskt köpt en av hans nyare böcker, som jag inte läst än :)

   Radera
 2. Väktare är jag väldigt nyfiken på :) John Irving vill jag läsa mer av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väktare är en sådan där bok som alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta. Om den verkligen är så bra som jag minns låter jag vara osagt :)

   Radera
 3. Rötter, Papillon och Kara Kush var verkligen speciella!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte jag blev väldigt berörd av dem.

   Radera
 4. Har inte läst någon av dessa. Röde orm är jag dock sugen på. Säger som du, de böcker man gillar just nu terroriserar man ju alla som orkar lyssna med. Haha ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röde Orm bör ju passa dig, där snackar vi historisk :) Man får passa sig så man inte tjatar sönder sina favoriter ;)

   Radera
 5. Eric Linklater har skrivit en hel del, har några böcker hemma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst Det blåser på månen av honom.

   Radera
 6. Jättekul att läsa denna lista. :) Röde orm är jag speciellt sugen på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röde Orm är en bok som verkligen lyckats etsa sig fast i mitt minne :)

   Radera
 7. Faktiskt bara tre jag läst här! Fanny gillade jag på den tiden det begav sig. Det blåser på månen gillade jag inte alls som barn, men när jag som vuxen läste den högt för barnen så tyckte jag den var riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är osäker på om jag skulle gilla Fanny nu, men då (i gymnasiet någon gång) så älskade jag den :) Jag har faktiskt inte vågat läsa om Det blåser på månen, men jag köpte den för några år sedan.

   Radera