fredag 25 mars 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Z

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel.

På Z hade jag hur många kvinnor som helst att välja mellan, dock bara en enda författare. Då blir det extra besvärligt när det helt överraskande dyker upp en helt ny frågeställning...

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Z?
Det är väl synd att kalla en författare för favorit när man bara har läst en bok, men Zinat Pirzadeh är den enda författare jag har läst som har ett namn på Z.

2. Finns det någon författare på Z som du provsmakat och skulle vilja läsa mer av?
Nej, egentligen inte för det var ju här jag hade hoppats på att kunna använda Alexandra Zazzi. Det tänker jag ju göra ändå för man skulle ju kunna säga att jag har provsmakat och hon har ju faktiskt skrivit böcker... I alla fall så gillar jag henne och har gjort ända sedan hon var med i Expedition Robinson 1998. Och vann.

3. Finns det någon annan kulturpersonlighet på Z som du gillar?
Någon gång i höstas så satte jag mig framför TV:n för att äta lunch. Där visades just då Ellen DeGeneres Show. Av någon anledning blev jag sittande framför det, trots att jag brukar titta på något inspelat i stället för TV när jag äter. Det kan bero på att det just då var dags för Sia (som jag hade med på boktaven S) att sjunga sin jättehit Chandelier, en låt som jag bara älskar. Medan Sia sjöng så dansade Maddie Ziegler. Det var något av det mest fantastiska jag har sett. Helt plötsligt förstod jag allt det där med att gestalta musiken och gå in i sin karaktär. Jag var trollbunden och jag är ganska säker på att jag hade ett zombieliknande uttryck i ansiktet under tiden. När uppträdandet var slut så tappade jag hakan fullständigt, Maddie var vid det här tillfället 13 år, vilket betyder att hon bara var 11 när musikvideon här nedanför spelades in. Herregud!


4. Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Z som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?
Gabrielle Zevin har skrivit boken Livet enligt Fikry. Den har jag inte läst, men den står här i hyllan och väntar.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Men Zazzi känner du väl igen? Hon är ju från Göteborg :)

   Radera
 2. Zevin ja, den boken har jag ju också tänkt läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så glad när jag hittade den i listan :)

   Radera