fredag 4 mars 2016

Bokbloggsjerka 4 – 7 mars

Fredag igen och det känns så bra att kunna säga att det som vanligt är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga: Den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

Va?! Nej! Bokrean har definitivt inte spelat ut sin roll. Jag har köpt massor av böcker på bokrean i år och är snart uppe på 2013 nivåer (40 stycken var det då).

Det har än så länge kommit upp i 32 böcker, 19 av dem är köpta i fysiska affärer (11 på Akademibokhandeln och 8 på ICA Maxi), vilket ju gör mer än hälften och ungefär en tredjedel är köpt i en "riktig" bokhandel. Det var dessutom väldigt mycket folk i bokhandeln under den första förmiddagen och jag kan fortfarande se de där gula påsarna runt om på stan.

Det som är lite, lite tråkigt med bokrean är att de flesta butiker (fysisk eller online) har ungefär samma utbud, men alla brukar ha något som de andra inte har.

Rean på e-böcker har jag tittat på, men ännu inte köpt något. Jag har lite svårt för att bestämma mig för vad jag tycker om e-böcker och även om de inte tar någon fysisk plats i bokhyllan så blir de ändå olästa böcker som någon gång ska läsas.

Några fynd då? Ja, jag tycker ju att alla (hittills) 32 böcker är fynd, men jag blev väldigt förvånad när jag hittade Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr på rean. Det är ju en väldigt ny bok och förutom ny så är den prisbelönt. Är inte det konstigt att den redan reas ut?

De fyra första delarna av mina reafynd hittas här, här, här och här. De böcker jag köpt på cdon saknas än så länge för av någon anledning tyckte de att det var en bra idé att dela upp en beställning på sju böcker på fyra olika försändelser. Alla har inte kommit än, dessutom.

50 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, men nu har jag tänkt att inte köpa fler. Det är i alla fall min intention :)

   Radera
 2. Ja jag hoppas verkligen inte den spelat ut sin roll. Jag är inte färdiga med mina inköp, men lika många som dig är jag inte uppe i än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag har handlat klart nu. Hoppas det :)

   Radera
 3. Jag saknar en riktigt bokhandel där jag bor, men tittade också på ICA men hittade inget som jag var riktigt intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag höll på att bli överväldig när jag var på Maxi :)

   Radera
 4. Jag gillar än så länge inte e-böcker, vill gärna ha en fysisk bok i handen att läsa och en i hyllan att titta på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. E-böcker gillar jag inte alls, men de är bra att ha med sig på semester när man inte vill packa tungt :)

   Radera
 5. Jag har varit nära att köpa Ljuset vi inte ser men stått emot än så länge eftersom jag tror att den blir liggande ett tag. Jag försöker minska mina hyllvärmare även om det går rätt uselt just nu. Jag var också förvånad att boken fanns nu på bokrean.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, de här böckerna bli ju inte hyllvärmare förrän 2018. Den dagen den "sorgen" :)

   Radera
 6. Visst är det underbart att frossa i böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland går det bara inte att stå emot :)

   Radera
 7. Härligt att se att någon faktiskt köper mer på rean än vad jag gör! Jag köpte 22 böcker i år (hittills).

  Som du säger blir det trist om alla har samma utbud. Därför gillar jag att den bokhandel vi har här i staden är en Ugglan-bokandel, har lite andra böcker på rean, lite av egna reaböcker ibland, och dessutom redan vanligtvis mycket lägre priser än t.ex. Akademibokhandeln. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bara Akademibokhandeln kvar i stan nu och jag hoppas den blir kvar länge än :)

   Radera
 8. Jag ligger i lä med mina 23, men nu får jag inte köpa mer. Alla mejl från Adlibris och Bokus åker i papperskorgen med en gång.

  Jag handlar väldigt sällan på CDON. Har haft mycket strul från det hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle nog kunna säga att jag undviker cdon när det gäller böcker, men ibland hittar man något även där :)

   Radera
 9. Jisses vad du har gjort många fynd. Jag skulle förmodligen ha handlat en bok eller tre om jag skulle ha haft chansen (i fysisk bokhandel alltså), men ibland är jag glad att jag har 22 mil till närmaste stad. Jag har tillräckligt många olästa böcker (över 100), så jag behöver inte fylla på min bokhylla på ett bra ta.

  Nu ska för övrigt den lilla kryssrutan för att prenumerera på kommentarer finnas på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det började bra och försiktigt när jag var nere i bokhandeln, men efter att jag lagt ner den första boken i korgen så släppte spärrarna. Det spelar ingen roll att jag har olästa böcker så jag klarar mig i fyra år :)

   Radera
 10. Ojoj du har verkligen hittat mycket böcker!

  SvaraRadera
 11. "Min bokhandel" bjöd på frukost, hann inte dit på morgonen, men det kan inte nätbokhandlarna övertrumfa i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag önskar lite att min bokhandel hade lite events också, men de bjöd faktiskt på kaffe och någon skorpa eller liknande på morgonen :)

   Radera
 12. Det var en rejäl skörd :-)
  Jag hittade både julklappar (som Ljuset vi inte ser) och födelsedagspresenter (som vi gav dottern 20 februari!) på rean. Lite suck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite trist när det blir så där, men man kan ju inte vänta i evighet på att köpa något :)

   Radera
 13. Klart bokrean ska va kvar! Vad underligt av CDON att dela upp leverans av bokreaböcker på det viset! :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar inte hur de tänkte där. Paket som skickas med "vanliga" posten hamnar dessutom i en affär som vi aldrig besöker och som ligger så långt bort att det är på gränsen att man kan gå. Speciellt på vintern och med bokpaket.

   Radera
 14. Oj du har verkligen gjort din plikt när det gäller att stötta bokhandeln! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 15. Oj, du har nog rekordet! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det tror jag faktiskt inte. Det måste finnas någon som köpt fler :)

   Radera
 16. Oj jäklar, då kan jag känna mig ganska lugn med antalet på mina fynd :)

  SvaraRadera
 17. Älskar också bokrean! Jag håller helt med dig. Den har inte spelat ur sin roll och den är uppenbarligen väldigt populär av allt folk i affärerna att döma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här i stan var det ganska fullt på morgonen :)

   Radera
 18. oj, så många reaböcker! kul! klart att bokhandlen och rean ska finnas kvar! vad ska en annars ta sig till i februari årets i särklass jobbigaste månad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokrean är ju liksom ljuset i mörkret :)

   Radera
 19. Utbudet är verkligen alldeles för likartat och jag önskar att det skulle finnas lite större variation. Jag är inte så intresserad av rean längre, men ni är många som älskar den så den lever nog ett antal år till. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag jämför rean på Akademibokhandeln, Maxi, Adlibris, Bokus och cdon så tycker jag de väldigt ofta hade helt olika böcker. Många var ju samma så klart, men det skilde mycket.

   Radera
 20. Åhå, du har verkligen fyndat :-) Härligt. Jag gillar också lockelsen av många böcker i en hög, tyvärr ligger det en viss stressfaktor att försöka få in dem i de överfulla bokhyllorna :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kan jag säga... jag älskar böcker :) När jag försökte klämma in dem i hyllorna så hjälpte inte ens vaselin och skohorn. Vet inte alls vad jag ska göra nu, fler bokhyllor får inte heller plats :(

   Radera
  2. Jag har dubbla rader. Körde trippla ett tag (på pocketar), men det funkade inte alls, så nu är en del böcker i förråd i stället :-( Det var det eller flytta och flytta är inte aktuellt just nu.

   Radera
  3. Dubbla rader funkar inte i Billy bokhylla, de är inte så djupa. För pocket funkar det kanske, men mina böcker står i alfabetisk ordning och där blandas högt och lågt. Jag har allvarliga funderingar på att hyra ett förråd på Shurgard eller liknande :)

   Radera
 21. Oj oj oj, du har verkligen hamstrat. Men och andra sidan medan man läser bränner man ju inte så mycket pengar, sen 32 fynd, det var inte illa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju tänkt att inte köpa något mer i år, i stort sett. Kanske någon i sommar när det blir pocketrea :)

   Radera
 22. Oj, vad med böcker! Då har du mycket härlig läsning att se fram emot :-) Blev bara fyra till mig och ett gäng till barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde bara inte behärska mig i år :)

   Radera
 23. Oj, vad många böcker du hittade. Trevlig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag shoppade loss ordentligt :)

   Radera
 24. Vad kul att höra :) Jag såg att du har shoppat på flera ställen, jag har i år bara köpt från bokus och cdon, och det är möjligt att det blir färre böcker då. Apropå cdon har det alltid fungerat bra för mig att beställa från dem, snabba leveranser och väldigt bra priser. Men nu läste jag att de överlåtit beställningarna av böcker till adlibris, det kanske är på grund av att de inte klarar av just de beställningarna på ett tillfredsställande sätt. Man kan fortfarande beställa från cdon, men som sagt, det är adlibris som tar hand om beställningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det mesta har det fungerat jättebra med cdon, men just den här beställningen vet jag inte hur de tänkte med. Jag har också hört det där att cdon ska sälja Adlibris böcker, man får ju hoppas att det både blir bättre och billigare då :)

   Radera