måndag 21 mars 2016

TV-serie: Wayward Pines - Säsong 1

Titel: Wayward Pines - Säsong 1
Originaltitel: Wayward Pines
Genre: Sceince fiction
Skapad av: Chad Hodge (efter en bok av Blake Crouch)
Skådespelare: Matt Dillon, Carla Gugino, Shanny Sossamon, Hope Davis, Toby Jones
Premiär: 2015-05-14
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på TiVo februari-mars 2016

Handling
Ethan Burke, Secret Service, kommer till den idylliska lilla staden Wayward Pines, Idaho, i sitt sökande efter två försvunna kollegor. I stället för att hitta några svar så orsakar besöket bara fler frågor. Bland annat: Vad är det för fel på Wayward Pines? För varje steg han tar närmare svaret inser han att han kommer allt längre ifrån det liv han känner till, ända tills han slutligen börjar inse att chanserna att levande få ut sanningen är minimala.

Min kommentar
Det var egentligen en ren tillfällighet att jag upptäckte den här serien när det gjordes reklam för den på Fox. Och det är jag väldigt glad för.

De första avsnitten är jag bara förvirrad och känner att jag fattar absolut ingenting. Det är inte en helt negativ känsla så jag fortsätter titta, jag gillar ju att bli överraskad coh mystifierad. Och det blir jag. Med råge.

Jag får kraftiga Twin Peaks-vibbar där i början, men det går över och Wayward Pines slår Twin Peaks med hästlängder. Den är precis perfekt mystisk och konspiratorisk. När sanningen serveras (någonstans i mitten) så vägrar jag tro på den, jag får inte ihop alla lösa trådar. Det ger en extra krydda, det där att inte helt säkert veta vad som egentligen är sant.

För varje avsnitt jag ser så försvinner känslan av Twin Peaks och går i stället över till 1984. Personligen tycker jag att det är en klar förbättring.

För dig som avskyr science fiction; det är ingen renodlad sådan och man skulle lika gärna kunna kalla den thriller eller drama i stället. Vad man än kallar den så är den klart sevärd, en av de bättre jag sett.

Tydligen är detta en bok, eller tre, från början och jag känner att jag nog skulle vilja läsa dem. Efter att ha googlat en hel del så har jag förstått det som att det bara är början av serien som följer boken. Det skulle eventuellt kunna vara positivt.

Alla frågor får inte svar och det kan man ju tycka vad man vill om, men jag har sett på IMDb att det tydligen ska vara en säsong två på gång. Något som inte alls var meningen från start. Om den kommer så ska jag se den.

Om det nu kommer en andra säsong så slutade den första så här [spoiler]Pilcher stänger av strömmen i stan, vilket får till följd att abbiesarna invaderar. Några klarar sig till bunkern där de tar skydd. Därifrån kan de ta sig till Pilcher. Ethan död när han spränger hissen för att stoppa abbiesarna från att klättra upp. Pam dödar sin bror, Pilcher. Jason och hans anhäng kommer till Arken där det finns mängder av mat och vapen. Ett snabbt klipp till Kate och Pam som pratar om hur de ska göra om och göra rätt, inga fler hemligheter. Ett snabbt klipp till Ben, som vaknar upp i en sjuksäng. Amy är sjuksköterska och berättar för Ben att han har varit nedfryst i drygt tre år. Första generationen styr nu, de vuxna är nedfrysta och allt annat är som förut.[/spoiler]TV-serier.nu hade säsongen 4,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 7,7 i genomsnitt (beräknat på 31 553 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.


Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Vill se! Matt Dillon är bra och Twin Peaks goes 1984 låter ännu bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev väldigt positivt överraskad av den, men Twin Peaks-vibbarna får jag bara i de första avsnitten. Innan man får veta vad allt egentligen handlar om :)

      Radera