tisdag 15 mars 2016

Tematrio - Asiatisk kultur

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans tema: Berätta om tre "kulturella yttringar" från Asien, litteratur, musik, dans, konst o s v. Blanda gärna friskt. Eller håll er till det som känns bekvämt.

Det är ju inte så där jätteofta som jag läser eller ser något från Asien, men det händer.

1. Japan är väl det land jag tänker på först och faktiskt så har jag läst en bok av Haruki Murakami, Fågeln som vrider upp världen. Den fick mig att vilja läsa mer av honom, men det har jag inte än. Däremot har jag köpt en av hans novellsamlingar, Elefanten som gick upp i rök, så den står beredd i hyllan.

2. Tusen och en natt är ju en helt fantastisk sagosamling som passar att ta upp här också. Det var väldigt många sagor jag kände igen när jag läste de här böckerna.

3. Man måste väl ha med fenomenet Bollywood-film också? Jag har nog dessvärre ingen riktig att rekommendera, men Slumdog millionaire är så nära jag kan komma och den bygger i alla fall på en indisk bok. Bra är den i alla fall och under eftertexterna får man en riktig Bollywood-dans.

Jag vet att filmen jag tänker nämna nu inte alls är från Asien, men den är så underbar att jag tar med den som en bonus och det förekommer faktiskt lite Bollywood-dans även i Skruva den som Beckham. En fantastisk film.

20 kommentarer:

 1. Har börjat att läsa i Elefanten som gick upp i rök, vilken är min första bekantskap med Murakami. Tusen och en natt är ju helt klart perfekt i det här sammanhanget, för att inte tala om Bollywood-dans som ser så otroligt roligt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir liksom glad i hela kroppen av att se Bollywood-dans :)

   Radera
 2. Bollywoodfilmer är ju så roliga! Har några Murakami i9 bokhyllan men har inte kommit så långt ännu att jag läst dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Murakamis bok var väldigt speciell, men med ett öppet sinne så funkade det :)

   Radera
 3. Jag gillar faktiskt Bollywood-filmer - de riktiga alltså, där de pratar hindi och dansar i färggranna kläder och har en massa kärleksbekymmer. Ett tag var det någon kanal som visade såna stup i kvarten och då kollade både jag och min tonåring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag har sett flera av dem, men det är ju det där med minnet. Alla färger gör mig glad :)

   Radera
 4. Tusen och en natt har jag i en jättefin samling med underbara bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte tittat i min på ett tag nu, men har för mig att det bara är text, kanske någon enstaka skiss. Illustrationer låter fantastiskt i en sådan bok.

   Radera
 5. Murakamis böcker har man inte kunnat undgå att bli nyfiken på. Tusen och en natt - hur har man kunnat missa? Inte alls kommit i kontakt med Bollywood-film. :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bollywood-film är kul, om man är på rätt humör :)

   Radera
 6. Murakami är en storfavorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju inte riktigt hunnit bli favorit än, med bara en bok läst, men jag jobbar på det :)

   Radera
 7. Åh jag har bara läst vissa sagor från tusen och en natt. Vill verkligen läsa mer. Och så vill jag hemskt gärna läsa något av Haruki Murakami. Han verkar så bra. :) Och Bollywood film är härligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många sagor i Tusen och en natt hade jag ju läst innan jag gav mig på hela samlingen, men jag hade liksom ingen aning om att de ingick där :)

   Radera
 8. Jag gillade oxå Skruva den som Beckham, mysig film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket bra Bollywoodfilm. en favorit är "Bumbay", från 1993-4 om jag inte minns fel. Dans och musik, men också stridigheter mellan hindi och muslimer och olycklig kärlek.

   Radera
  2. Jag är glad att jag faktiskt tittade på Skruva den som Beckham, trodde egentligen inte alls att det skulle vara min typ av film. Så fel jag hade :)

   Radera
  3. Tyvärr har jag så dåligt minne när det gäller vissa saker så jag minns inte namnen på de Bollywood-filmer jag sett.

   Radera