tisdag 1 mars 2016

Top Ten Tuesday: Böcker att läsa om du är sugen på ren skräck


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books To Read If You Are In The Mood For X.

Inte vilken skräck som helst väljer jag, utan mer specifikt; Stephen King-skräck. Jag vet att jag gjort ungefär samma lista flera gånger, men nu har jag försökt fokusera på riktiga skräckböcker. Det finns ju en del att välja bland.

1. Varsel (eller The shining). Ett ondskefullt hotell som försöker "stjäla" sonen i familjen, eftersom han har lite speciella egenskaper. Den enda bok jag egentligen sträckläst, till och med på toaletten fick den följa med.
2. Jurtjyrkogården. En riktig skräckis. Handlar om en lite speciell djurkyrkogård där den man begravt vaknar till liv igen. På sätt och vis. Vansinnigt otäck, speciellt som vi hade en liten kattkyrkogård på tomten.
3. Död zon. Den allra första King-bok jag läste. Om en ung kille som har allt, men råkar ut för en bilolycka och ligger i koma i fem år. När han vaknar igen blir hans liv helt annorlunda, han kan nämligen se glimtar ur människors liv. Efter jag läst denna var jag King-frälst.
4. Lida. Den här var så hemsk så jag knappt klarade att läsa den. En fanatisk läsare kidnappar sin favoritförfattare och utsätter honom för allehanda hemskheter.
5. Staden som försvann. En vampyrbok som jag faktiskt älskar. En liten idyll som plötsligt drabbas av Ondskan.
6. Signal. Boken som nästan fick mig att sluta använda mobiltelefon.
7. Flickan som älskade Tom Gordon. En nioårig flicka går vilse i skogen. Hennes enda sällskap är en Walkman på vilken hon lyssnar på en baseballmatch, där hennes hjälte Tom Gordon spelar.
8. Om en Buick 8. Jag känner mig ganska ensam om att gilla denna, men dte är något spciellt med ondskefulla bilar.
9. Cujo. En rabiessmittad hund som nästan skrämde livet ur mig.
10. Christine. En helt vansinnigt otäck berättelse om en ond bil. Strax efter jag läst den så körde jag, ensam, mitt i natten på en skogsväg när plötsligt musiken startade i stereon. Jag höll på att köra i diket. Ni som läst boken vet varför. I alla fall visade det sig att i mitt fall berodde det på att jag kört i ett gupp så bandet (ja, ni som är äldre vet vad det är) hoppade in och startade och inte på en ond bil.

14 kommentarer:

 1. Här har jag ju faktiskt läst de flesta :) Det är bara Signal, Om en Buick 8 och Christine som jag inte har läst. Men Christine står ju i bokhyllan och jag hoppas hinna läsa den antingen nu i mars eller i april.

  Många av mina favoriter finns dessutom med - Död zon, Lida, Flickan som älskade Tom Gordon, Cujo...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju ond teknik, vilket väl både bilar och mobiler måste räknas till. Det är något speciellt otäckt med vardagliga saker som vänder sig mot en :)

   Det är svårt att välja favoriter bland Kings böcker, men det här är några av dem :)

   Radera
 2. Skräck är inte riktigt min kopp thé så de här hoppar jag nog över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då ska du nog inte läsa dessa.

   Radera
 3. Åh vilken bra lista. Jag vill så gärna läsa lite King och nu fick jag massa tips. Toppen! :) Själv körde jag på klassiker i min top ten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är ju bara Kings skräckböcker, jag har flera listor där jag tagit med hans andra också :)

   Radera
 4. Den här listan ska sparas så att jag vet vilka böcker av King jag ska läsa. Lida och Död zon är jag lite extra nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lida kan nog vara hans grymmaste bok, tror jag. Död zon kommer alltid att ha en speciell plats hos mig eftersom den var den första jag läste :)

   Radera
 5. Som dottern skulle säga: Of course!

  SvaraRadera