måndag 28 mars 2016

TV-serie: Deutschland 83

Titel: Deutschland 83 - Säsong 1
Originaltitel: Deutschland 83
Genre: Thriller
Skapad av: Anna Winger, Jörg Winger
Skådespelare: Jonas Nay, Maria Schrader, Ulrich Noethen, Sonja Gerhardt, Ludwig Trepte
Premiär: 2015-06-17
Produktionsland: Tyskland
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på TiVo januari-mars 2016


Handling
Året är 1983 och det kalla kriget når kokpunkten. Ryska SS20-missiler i Östtyskland riktas mot väst och amerikanska Pershing II-missiler kommer snart att placeras i Västtyskland med tänkta mål i öst. Kärnvapenkrig hotar. Den 24-årige östtyske gränspolisen Martin Rauch rycks från den verklighet han känner till och skickas till väst som hemlig agent för Stasis räkning. Med en tjänst inom den västtyska armén som täckmantel måste han få tag i topphemlig information om Natos militära strategi.

Min kommentar
Historia är ju intressant, speciellt andra världskriget och efterföljande kalla krig ligger mig varmt om hjärtat. Eller vad man ska säga. När jag såg trailern för Deutschland 83 så visste jag att jag bara måste se den. Alltså sattes boxen på serieinspelning, sedan var det bara att luta sig tillbaka.

Den här serien är så bra på så många olika sätt. Jag vet inte hur autentisk den är, men jag gissar att den inte ligger alltför långt bort från sanningen. Det som gör den så bra är att den inte bara handlar om Martin Rauch som spion utan också om Martin Rauch som ung man som plötsligt finner sig i ett land av överflöd och helt andra värderingar än vad han växte upp med. Det är lika mycket en uppväxtskildring (jag vet inte vad jag annars ska kalla det, men han ska ju föreställa 24) som en spionthriller. Det är i vilket fall otroligt spännande att följa hans uppvaknande. Martin är nämligen en bra människa som till slut börjar tänka själv.

Några av de andra karaktärerna håller nästan på att göra mig vansinnig. En är så hjärntvättad och indoktrinerad att jag blir mörkrädd. En annan är den sedvanliga krigiska typen, som vill ha krig till varje pris. Jag har så oerhört svårt att förstå hur någon vid någon tidpunkt kan tycka att censur är något bra. Visst är det lite ironiskt att DDR betyder Deutsche Demokratische Republik?

1983 var jag lite yngre än Martin Rauch, jag var i alla fall i tonåren så jag tycker att jag borde känna till något om allt som verkade hända då. Dessvärre har politik egentligen aldrig intresserat mig och jag har ingen aning om vi faktiskt var så här nära ett kärnvapenkrig som det framställs i Deutschland 83. Jag får lite vibbar av filmen Tretton dagar här. Jag kan tänka mig att detta var början till slutet av det kalla kriget.

En bonus är att soundtracket är riktigt bra. Tycker ju jag som fortfarande anser att musiken på 80-talet är den bästa någonsin.

Tydligen är planen att det ska bli en fortsättning på serien, Deutschland 86 och Deutschland 89, men det verkar inte ha kommit igång än. Jag hoppas verkligen att det blir av. Det är nämligen väldigt kul med en bra, tysk TV-serie. Den har till och med sänts i USA, med undertexter och allt. Bara det.TV-serier.nu hade säsongen 4,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,3 i genomsnitt (beräknat på 4 353 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Jag har funderat på att se den här, men det blev aldrig av. Borde kanske försöka åtgärda det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag definitivt att du ska, den blev bara bättre och bättre :)

   Radera
 2. Jag hoppas också på fortsättning, speciellt med tanke på hur det slutade! Tyckte också mycket om soundtracket till serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att serien fortsätter, det skulle vara intressant att se. Jag brukar aldrig ens höra musiken när jag tittar på film och så, men det här var så bra att jag inte kunde låta bli :)

   Radera
 3. Jag såg den när den gick på tv och tyckte den växte för varje avsnitt. Verkligen en bra serie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tveksam till att börja med, men jag brukar alltid ge en serie två avsnitt innan jag ratar den. Efter två avsnitt här var jag helt fast :)

   Radera