måndag 14 mars 2016

Film: The man from U.N.C.L.E.

Titel: The Man From U.N.C.L.E.
Originaltitel: The Man From U.N.C.L.E.
Genre: Action
Regissör: Guy Ritchie
Manus: Guy Ritchie, Lionel Wigram
Skådespelare: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Hugh Grant
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 111 min
Serie: -
Såg den på DVD 26 februari 2016

Handling
Mitt under det kalla kriget tvingas CIA-agenten Napoleon Solo och KGB-agenten Illya Kuryakin bortse från den motvilja de hyser för varandra och i stället samarbeta för att stoppa en mystisk internationell kriminell organisation vars mål är att destabilisera den redan sköra maktbalansen i världen.

Min kommentar
Jag vet inte om jag har sett den gamla TV-serien som den här filmen baseras på, det kan ha blivit något enstaka avsnitt någon gång för väldigt längesedan. Det var ju inte som att jag tittade speciellt mycket på TV när den sändes i Sverige (slutet av 60-talet) så jag hade egentligen inga större förväntningar på filmen, men köpte den efter att ha sett trailern och upptäckt att Hugh Grant var med.

För mig, som faktiskt var med på 60-talet även om jag var väldigt liten, så är detta en nostalgitripp av stora mått. På den tiden var ryssarna de onda och det kalla kriget färgade av sig på allt. Det fanns inte speciellt mycket tekniska pryttlar, om man jämför med 2010-talet, och filmerna som spelades in då var inte så fokuserade på ren grymhet. Precis sådan är den här filmen.

Jag älskar verkligen den teknik som ändå finns med i den här filmen och det måste ha varit svårt att inte hitta på för mycket fräckt utan mer lita till uppfinningsrikedom. Humorn har stort utrymme och det gillar jag. Action blir så mycket bättre om den är rolig också. De humoristiska replikskiftena står som spön i backen och faktiskt skrattar jag högt flera gånger. Lite romantik hinns också med mellan explosioner och jakter, eller i alla fall embryot till ett. Dock mellan två karaktärer som jag inte alls hade väntat mig. Det är många vändningar, en del oväntade och en del väntade, vilket gör att jag aldrig tappar intresset.

Som jag nämnde i början så köpte jag filmen bara för att Hugh Grant var med i den, därför blev jag mäkta förvånad när plötsligt Alicia Vikander (Gaby) dök upp. Hon gör som vanligt ett fantastiskt jobb och hon klarar alltså även actionfilmer i kombination med komedi. Hon är också limmet mellan de två manliga huvudpersonerna som även de presterar väldigt bra. Jag satt och funderade på varför jag kände igen Henry Cavill (Napoleon) och såg sedan att han spelade Stålmannen i Man of steel. Armie Hammer (Illiya) kände jag inte igen, men det visar sig att han var med i både The social network och ett avsnitt av TV-serien Veronica Mars. Jag tycker det är en härlig kemi mellan dem alla tre och de kompletterar varandra på ett bra sätt; Napoleon är hjärnan, Illya är musklerna och Gaby är både muskler, hjärna och skönhet.

Jag blev inte ett dugg förvånad när jag såg att självaste Ian Fleming haft ett finger med i skapandet av den gamla TV-serien, närmare bestämt rollfiguren Napoleon Solo. Hela hans karaktär genomsyras av James Bond-känsla (den gamla sorten), men jag säger bara: Släng dig i väggen James Bond!Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 009 betyg).
IMDb hade den 7,3 i genomsnitt (beräknat på 145 170 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte velat se den här tidigare, men din recension gör mig lite nyfiken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var precis min typ av film :)

   Radera
 2. Vi gillade den här filmen riktigt mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Direkt när filmen var slut så undrade vi när uppföljaren kommer :)

   Radera