lördag 5 mars 2016

"Vem är Evan Smoak?" av Gregg Hurwitz

Författare: Gregg Hurwitz
Titel: Vem är Evan Smoak?
Genre: Thriller
Antal sidor: 303
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Orphan X
Översättare: Gabriel Setterborg
Serie: Evan Smoak 1
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 februari 2016
Första meningen: Tystnad.

Baksidetext
Evan Smoak lever under falsk identitet. Hans penthousevåning är ett ointagligt, högteknologiskt fort. Han har lägenheter, bilar och vapengömmor strategiskt utplacerade över hela Los Angeles. Men Smoak är inte en paranoid galning. Detta är hans vardag. Vid tolv års ålder valdes Smoak ut av en topphemlig organisation inom det amerikanska försvarsdepartementet och tillbringade resten av sin uppväxt med hårdträning i organisationens regi.

Målet var att skapa extremt kompetenta operatörer som kunde agera helt självständigt utan något stöd från statens sida. När Evan väljer att bryta med organisationen använder han alla sina färdigheter för att till synes försvinna spårlöst, och i hemlighet utvecklar han ett personligt projekt: att hjälpa de allra mest desperata. Men nu är någon honom på spåren. Någon som känner till organisationen, och som ser Evan som en riskfaktor. Någon som vet att han en gång var känd enbart under kodnamnet Orphan X.

Min kommentar
Första gången jag la märke till den här boken så hette den Individ X och även om jag blev nyfiken på den så tvekade jag. Vad som fick mig att ändra mig vet jag inte. Inte heller förstår jag varför man bytt titel på den. Vad är det för fel på Individ X?

Jag är glad att jag ändrade mig för den här boken har allt (utom möjligen humor och ett balanserat förhållande till vapen). Speciellt gillar jag början, där vi möter Evan Smoak när han är på väg hem till sin lägenhet. I hissen upp möter han flera av de andra hyresgästerna och vips så har man träffat flera andra karaktärer på ett helt naturligt sätt. Och så gillar jag hans efternamn. Även om det kanske inte var tänkt så så blir det ju liksom smoke och han är lite som rök, vår käre Evan.

Det låter kanske konstigt, men det är egentligen en sorglig historia berättad på ett väldigt lågmält sätt. Trots ond, bråd död. Det är ett väldigt distanserat berättande och det gillar jag. Här finns inte en massa sentimentalitet och romantiskt tjafs, bara alldeles tillräckligt för att få en aning om vad som driver Evan Smoak. Annars är han lite svår att få grepp om och han är ju verkligen speciell, på många sätt. Trots hans nästan asociala personlighet och oförmåga i sociala sammanhang så är han sympatisk. Jag gillar honom.

I den här boken finns massor som jag vanligtvis inte gillar, men här funkar det av någon anledning. Förmodligen för att det görs på "rätt" sätt. Man får också tillåtelse att tänka själv eftersom inte allt förklaras, förutom de väldigt detaljerade vapengenomgångarna och de detaljerat beskrivna slagsmålen. Boken får också fram en del dåliga sidor i mig, när jag skrattar högt och rått när en ovanligt otäck person utsätts för en ovanligt grym, men välförtjänt, händelse.

Vem är Evan Smoak? påminner lite om Jag är Pilgrimen av Terry Hayes, men med bara knappt hälften så många ord och jag känner lite att Hayes kanske borde lära av Hurwitz där.

När jag började läsa så hade jag egentligen ingen koll på om det här är en fristående bok, men slutet (och Goodreads) får mig att tro att det kommer fler böcker. Det är jag väldigt glad för. Medan jag läste tänkte jag också att den här filmen vill jag se och till min stora glädje ser jag att det verkar vara på gång, eller i alla fall planerat.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,0 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 4,09 i genomsnitt (beräknat på 1 989 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Vem är Evan Smoak?: Jennies boklista och DAST.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Den här boken har jag helt missat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog många som gjort det, lite trist.

   Radera
 2. Det här är en helt ny bok även för mig. Låter spännande!

  SvaraRadera