måndag 7 mars 2016

Film: Poltergeist

Titel: Poltergeist
Originaltitel: Poltergeist
Genre: Skräck
Regissör: Gil Kenan
Manus: David Lindsay-Abaire
Skådespelare: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Saxon Sharbino, Kyle Catlett, Kennedi Clements
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 94 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 19 februari 2016
Handling
Eric och Amy Bowen är hårt arbetande medelklassföräldrar som gått på en nit. När ekonomin går i backen tvingas de sälja sitt hus och flytta till ett billigare område med sina tre barn. Deras nya hus ser inte mycket ut för världen, men det är billigt och det är allt som räknas för Bowens som försöker börja om och komma på fötter igen. De flyttar in och gör sig hemmastadda, men det dröjer inte länge förrän märkliga saker händer i huset. Till en början är det bara sonen Griffin som anar oråd. De vuxna avskriver hans oro med att han är en känslig själ och lämnar barnen ensamma för att gå på en middag. När de väl är ensamma står det helt klart att familjen Bowen inte är de enda invånarna i det ruckliga tvåvåningshuset.

Min kommentar
När jag var runt 20 såg jag originalversionen av Poltergeist på bio. I tre månader efter det vägrade jag att gå ner i källaren. Det var den mest skrämmande film jag har sett. Jag kunde bara inte låta bli re-maken. Med risk för att förstöra allting. På skivan finns både theatrical och extended version, jag valde att se theatrical.

Jag försökte att inte jämföra för mycket under filmens gång, men vid ett tillfälle (de hittar ett fågelskelett nedgrävt i trädgården) blev jag väldigt tveksam över om det verkligen var en re-make eller något slags fortsättning. Men det är alltså en re-make och inget annat. Förmodligen har hela meningen med att göra samma film igen gått mig helt förbi, men jag skulle ju inbilla mig att man gör om det för att man tror att man kan göra det bättre.

Så är det inte i det här fallet, men jag gillade den ändå. Manuset har i stort sett återanvänts, namnen är förstås ändrade och även "spökjägarna" är olika och så har de lagt till lite ny fräck teknik, som till exempel en drönare, och den är rent generellt mer anpassad till nutid. Även familjeproblemen och -relationerna är uppdaterade. Annars är det i stort sett samma och helt ärligt så är jag glad för det, man lagar inte något som inte är trasigt.

Lika rädd som på 80-talet blev jag inte. Det kan ha att göra med att jag kanske inte är lika lättskrämd nu eller på att den här nya versionen helt enkelt inte klarade det ack så viktiga less is more riktigt. Det börjar väldigt lovande och det mesta känns mystiskt och obehagligt. När allt väl brakar loss så gör det det ordentligt och det blir för mycket av det goda.

Skådespelarna gör det överlag bra och de känns äkta. Men jag har lite svårt för Kennedi Clements som är den nya flickan som försvinner in i TV:n. Hon känns inte alls lika oskyldig och skör som originalet.

Jag skulle nog vilja säga att den här nya versionen är fräckare, men inte alls lika läskig. Den är dock klart sevärd, om inte annat så av nostalgiska skäl.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 341 betyg).
IMDb hade den 5,0 i genomsnitt (beräknat på 36 579 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Åh jag var härligt rädd efter att ha sett originalet som 13åring :) Men vet inte om jag pallar att se den nu, sen barnen kom har jag inte klarat av skräck på samma sätt som tidigare :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett mycket skräck i mitt liv, men Poltergeist-originalet är den som har skrämt mig allra mest :)

   Radera
 2. Jag har aldrig sett den, jag är inte säker på att jag skulle våga nu heller, även om den inte var lika skrämmande som originalet. Att gå ut ensam i kolsvarta mörkret för att ge hästarna kvällsfodret, det vet jag inte om jag skulle klara efter en skräckfilm. Lagom nivå på skräck för mig, är tv-serien som började i går, "Springfloden". Egentligen en dramathriller och ingen skräckfilm, men för mig är den obehaglig så att det räcker ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, gillar man inte skräck så kan jag nog inte rekommendera den här filmen. Själv älskar jag ju skräck och det är väldigt sällan en film eller bok bekommer mig efter att den är slut. Det finns ju naturligtvis undantag, som original-Poltergeist eller den gången strömmen gick precis när mördaren gick in i huset i Huset som Gud glömde... :)

   Radera
 3. Jag avfärdade att se denna då jag kände att originalet var så bra att det inte behövdes göras om. Men efter att ha läst ditt inlägg blir jag ändå sugen på att se den. Det känns som att de haft respekt för originalet ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker definitivt att den är sevärd, men lika bra som originalet är den inte.

   Radera