tisdag 13 september 2016

Top Ten Tuesday: Absoluta science fiction-favoriter


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten ALL TIME Favorite Books Of X Genre (I know, I know. Picking all time faves. I'm MEAN. But I like knowing people's definitive faves). Can also break it down into sub-genre if that helps?

Men snälla... det är faktiskt helt omöjligt att välja ut mina tio absoluta favoriter i någon genre. Vi gör så här... jag väljer genren science fiction och jag väljer endast av de böcker som finns i mina hyllor.

1. Stiftelsetrilogin plus Stiftelsen och tiden samt Stiftelsen och jorden av Isaac Asimov. Det var väldigt längesedan jag läste dessa, måste ha varit tidigare än 1991 för det finns inget datum på dem, men jag minns dem som så fantastiskt bra.
2. Till jordens medelpunkt av Jules Verne är den enda av honom som jag äger, men nästan alla hans böcker skulle kunna kvala in här.
3. 22/11 1963 av Stephen King. Och ja, jag menar att en bok som handlar om tidsresor är science fiction.
4. Ensam på Mars av Andy Weir. Ingen lista över bra sci fi är komplett utan denna.
5. År 2001 och 2010 av Arthur C. Clarke har jag nog ännu inte förstått riktigt. Trots att jag dessutom har sett filmerna flera gånger.
6. 1984 av George Orwell. Den håller säkert än.
7. Efter floden av P.C. Jersild var det också väldigt längesedan jag läste, men den var ruggig.
8. Oår av Knut Faldbakken var även den en hemsk framtidsvision.
9. Invasion av Larry Niven minns jag inte heller så mycket av, men bra var den.
10. Den nya människan av Boel Berman tänker jag fortfarande på, ibland.

10 kommentarer:

 1. Hm, då var vi där igen med genrebestämningar. Jag hade inte klassat 11/22/63 som det exempelvis. Men jag förstår vad du menar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen vet jag inte vad den ska ha för genre, men tidsresorna avgjorde saken :)

   Radera
 2. Jag hade nog heller inte klassat 11/22/63 som science fiction, men det är en grymt bra bok :) Likaså Den nya människan. 1984 har jag fortfarande inte läst. Det börjar bli lite skämsvarning på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det nu inte finns måste-böcker så känns det ändå som att 1984 är det :)

   Radera
 3. Ensam på Mars och 1984 är två otroligt bra böcker. Till jordens medelpunkt, håller jag på att läsa på engelska just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar känna mig sugen på att återknyta bekantskapen med Jules Verne :)

   Radera
 4. Säger lite som Lotten och C R M Nilsson att jag nog inte heller hade klassat 22/11 1963 som science fiction men tidsresor är det ju och den var väldigt bra. :) Den nya människan står i hyllan och väntar. Läser inte sci fi så ofta men någon gång ska den läsas i alla fall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya människan är nog faktiskt lika mycket science fiction som 22/11 1963 ;)

   Radera
 5. Jag gillar också Jules Vernes böcker. Den nya människan av Boel Bergman är riktigt otäck!Ensam på mars står oläst i hyllan, men 1984 har jag läst. Stephen KIngs bok är jag nyfiken på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 22/11 1963 är riktigt bra. Även om den nu inte skulle vara science fiction ;)

   Radera