fredag 25 juni 2021

Kommande böcker juli 2021

Inte så många nya, spännande böcker som släpps i juli, men fler än vad det brukar vara. Några av dessa är på riktigt måsten.

Som man sår av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Genre: Kriminalroman
Serie: Sebastian Bergman (7)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-07-05
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Tre år har gått. Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor.

Sebastian Bergman har valt en lugnare tillvaro sedan han blivit morfar och arbetar som psykolog och terapeut på deltid. När han en dag kontaktas av en man som behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser i samband med tsunamin 2004, då Sebastian själv förlorade fru och dotter, vänds allt uppochner.

Billy ska bli pappa och bestämmer sig för att han aldrig mer ska bejaka sin mörka, hemliga drift. Men det förflutna gör sig påmint. Frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.


Ja! Det här blir spännande! Jag har ju nästan precis läst ikapp. Och den utspelar sig i Karlshamn, dit jag ska på lite semester om några veckor... hmm, kanske får jag planera om semesterläsningen...



Huset nedanför klipporna av Sharon Gosling
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-07-07
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Kocken Anna har fått sitt hjärta krossat av sin pojkvän sedan tjugo år tillbaka. För att komma på fötter igen köper hon en liten stenstuga i en by vid den skotska kusten, en kuststräcka som när som helst hotar att störta ner i havet och dra husen med sig. Innan Anna flyttade in ägdes stugan av Bren, en självständig och ogift fiskarkvinna som bott i stugan sedan 1930-talet.

Anna rotar sig snabbt i byn och det dröjer inte länge innan hon tycker att det är kul att laga mat igen, något som den berömda tv-kocken Geoff, tillika hennes ex, lyckades ta ur henne med nedvärderande kommentarer och hårda ord. Snart drar Anna igång en liten lunchservering för sex gäster på sin uteplats och redan efter den första lunchen är succén given. Ryktet sprider sig och hon hyllas med femstjärniga recensioner på nätet och i tidningarna, något som får Geoff att komma på oväntat besök.

En dag slår en storm till och alla i byn måste evakueras innan jordskreden sveper med sig deras hus ut i havet. Ska Anna stanna i byn efter stormen och öppna det gamla värdshuset igen? Eller ska hon tacka ja till Geoffs erbjudande om att åter jobba för honom?


Det som till slut avgjorde saken var Skottland.



Schack under vulkanen av Håkan Nesser
Genre: Kriminalroman
Serie: Gunnar Barbarotti (7)
Antal sidor: 398
Utgivningsdatum: 2021-07-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
"En skriftställares sista dagar och död" är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019, och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti.

Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden, och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring.


Styckerskan från Lilla Burma sas vara den sista delen i serien om Gunnar Barbarotti. Det verkar inte ha varit sant. Det är jag väldigt glad för.



Sommarmöten av Emily Henry
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-07-01
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
Poppy och Alex. Alex och Poppy. De har egentligen ingenting gemensamt. Hon är impulsiv, han är jordnära. Hon har en omättlig reslust, han föredrar att stanna hemma med en bok. Och ändå, av en lycklig slump, har de varit bästa vänner ända sedan de gick på college. Under hela den tiden har de bott på olika ställen, hon i New York, han i deras lilla hemstad. Men varje år, i tio års tid, har de gjort en resa tillsammans, bara Poppy och Alex.

Tills för två år sedan, när de förstörde allt. Och de har inte pratat sedan dess.

Poppy borde ha allt hon önskar, men hon har fastnat i gamla hjulspår. Hon inser att senast hon var verkligt lycklig var under den där olycksaliga sista resan med Alex. Så hon bestämmer sig för att övertala sin bästa kompis om att åka med henne på ännu en semesterresa. Mirakulöst nog tackar han ja.

Nu har hon en vecka på sig att lappa ihop deras vänskap. Om hon bara kan undvika elefanten i rummet som hela tiden har hotat deras utåt sett perfekta relation Vad kan gå fel?


Jag var egentligen nyfiken redan på hennes förra bok...



Aska av Ragnar Jónasson
Genre: Kriminalroman
Serie: Det mörka Island (2)
Antal sidor: 212
Utgivningsdatum: 2021-07-08
Förlag: Modernista

Från Bokus
En man hittas brutalt ihjälslagen på stranden till en fridfull fjord på norra Island. En ung journalist lämnar Reykjavík för att utforska fallet på egen hand, omedveten om att en oskyldig människas liv står på spel.

På den minimala polisstationen i Siglufjör ur kämpar Ari ór Arason och hans kollegor med ett alltmer förbryllande fall, samtidigt som den arktiska sommarens 24-timmarsljus börjar förvandlas till mörker av ett askmoln från ett vulkanutbrott - och samtidigt som polisernas egna, personliga problem driver dem till deras yttersta gräns.

Vilka hemligheter har den döda mannen burit på, och vad döljer den unga journalisten? Medan outtalade fasor från det förflutna hotar dem alla, och mörkret djupnar, blir utredningen till en kamp mot klockan för att hitta mördaren innan ytterligare någon mister livet.


Första delen var riktigt bra, så den här måste läsas.



Många lögner små av Annika Estassy
Genre: Feelgood
Serie: Måneby (3)
Antal sidor: 333
Utgivningsdatum: 2021-07-15
Förlag: Norstedts

Från Bokus
När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon "glömmer" att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig delar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller hennes sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.


Jag är väldigt nyfiken på hennes böcker. Dessvärre så har jag inte någon av de tidigare böckerna i den här serien.



Skärseld av Tina Frennstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Cold case (3)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-07-06
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

Jag har ännu inte läst den första boken, men den står i alla fall i hyllan.



Vingården för vilda drömmar av Caroline Säfstrand
Genre: Feelgood
Serie: Vid livets vägskäl (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-07-01
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Vilsna drömmar blir vilda drömmar när fyra människors vägar korsas på en skånsk vingård. Erica lämnar sin man, lägenheten på Södermalm och jobbet som revisor. Hon vet inte vart hon är på väg, hon vet bara att hon måste bort. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: "Rum uthyres!" Ännu ett grepp för att försöka få ekonomi i gården och vinodlingen hans farfar lämnat till sin sonson att sköta. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar livet som pågår utanför hennes fönster. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just lämnat sitt hem och att det sätter saker i rullning som kommer att förändra livet för Lilian - och för flera andra personer.

Tyckte riktigt mycket om första boken så den här är ett måste.

6 kommentarer:

  1. Ja där fanns några läsvärda. Många feelgood i listan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fyra stycken måsten för mig 🙂 Jo, det blir en del feelgood som lockar, just i juli är det väl typ hälften av böckerna som är feelgood. Men det är bara en av dem som är ett måste 😉

      Radera
  2. Sommarmöten vill jag läsa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är inte med bland mina måsten, men jag vill nog gärna läsa den också 🙂

      Radera
  3. Som alltid ett gäng härliga böcker - och ett antal vi båda ser fram emot. Du har med två som jag helt missade och som jag kan tänka mig att läsa. Samtidigt har jag redan ett gäng feelgood i mitt inlägg. Jag får se hur jag gör med Hjort & Rosenfeldt. Annars är det tre måste-böcker för mig i ditt inlägg - Nesser, Frennstedt och Säfstrand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker alltid jag missar någon, det är ett evigt scrollande 🙂 Det blev många feelgood och jag vet inte om det beror på mig eller författarna, men jag vill nog läsa mer av det än vad jag gör. Mina måsten är Nesser, Hjorth & Rosenfeldt, Ragnar Jónasson och Säfstrand 😁

      Radera