onsdag 23 juni 2021

"Sommar med Sonja och Susanne" av Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: Sommar med Sonja och Susanne
Genre: Feelgood
Antal sidor: 152
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sonja 6
Förlag: Bonnier Bookery
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 10 juni 2021
Första meningen: Sonja satt vid köksbordet i sin lägenhet.

Baksidetext
Detta är några år innan livet vänds upp och ner för Sonjas tre väninnor - Rebecka, Maggan och Susanne - i och med Sonjas död. Äntligen får vi veta mer om hur Sonja planerade sitt testamente. Nu har turen kommit till Susanne.

Väninnorna åker till ett somrigt London. Michael ska gifta sig och Sonja har god lust att redan nu presentera honom för Susanne, som hon vet är hans perfekta partner.

Sonja slutför planeringen av testamentet och tar farväl av personer som betyder mycket för henne.

Min kommentar
Redan när jag förra våren hittade de här tre kortromanerna så planerade jag för att läsa Sommar med Sonja och Susanne den här sommaren. Mitt feelgoodbehov var så stort att jag flyttade fram den i den planerade läskön för juni. Det var ju trots allt sommar just då... Man skulle kunna säga att det var i rättan tid som jag läste den. För mig blev det, lite oväntat, den jag tycker mest om i hela serien.

Genom hela serien så är det Susanne som jag har tyckt minst om, det är hon som har stått allra längst ifrån mig. På motsatta sidan, skulle man nog kunna säga. Dock är det inte så att den här boken handlar (bara) om henne. Eventuellt så är det lite mer fokus på Susanne än de andra, men alla är med.

Varenda gång jag läser en bok eller ser en film om ett sådant här kompisgäng så blir jag lite avundsjuk. Jag vill också ha ett. Just då. Det har dessvärre aldrig funkat för mig, jag är nog alldeles för mycket ensamvarg för det. Trots det, eller kanske därför, så är det mysigt att läsa (och drömma) om det. De är alltid där för varandra. De accepterar och framför allt respekterar varandras olikheter och låter det få vara så. Alla har plötsligt blivit mycket lättare att tycka om. Till och med Sonja. Jag tror att detta är den enda boken i serien som faktiskt har lyckats beröra mig.

Mitt enda problem, om man nu ska se det som ett problem, var att jag hade riktigt svårt att hålla isär Sonja och Susanne. Det kan ju ha berott på att jag inte var alert när jag läste eller kanske på att båda har namn som börjar på S. Jag vet inte, men det ställde till det lite, i korta stunder, ibland.

Sommar med Sonja och Susanne knyter ihop säcken på ett föredömligt sätt. Det har varit både roligt, intressant och mysigt att träffa de här 50-plus-kvinnorna. Jag tror att det kommer att bli mer Åsa Hellberg i framtiden för mig.

Goodreads hade den 3,90 i genomsnitt (beräknat på 29 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Sommar med Sonja och Susanne: Jag kan inte hitta någon.

7 kommentarer:

 1. Jag tänker att jag borde läsa den här serien också. Jag gillar ju annat jag läst av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst hennes andra böcker så jag kan inte jämföra, men det är feelgood med 50+-kvinnor. Ibland räcker det 🙂

   Radera
 2. Väldigt tilltalande format, den ska jag kanske leta upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en serie med tre romaner och tre kortromaner, som hänger väldigt tätt ihop. Är inte säker på om det funkar att läsa någon mitt i, då saknas en hel del information.

   Radera
 3. Jag har bara läst böckerna och borde kanske även läsa dessa. De verkar ju rätt trevliga ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är riktigt trevliga och de ger en större förståelse för allt som händer i böckerna.

   Radera