söndag 6 juni 2021

Smakebit på søndag: Jag följer dig

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckan har faktiskt varit bra. Kanske beror det på vädret, det har ju äntligen blivit sommar. Hockey-VM gick ju inte så bra, så nu fokuserar vi på fotbolls-EM som snart drar igång. Inte mycket hopp där kanske, men man vet ju aldrig.

Läsningen har inte gått så bra. Ett tag befarade jag nästan att jag skulle ha samma bok den här veckan. Den var så väldigt seg att läsa. Men... igår morse började jag på Jag följer dig av Dan Nilsson. En bok som har stått här i hyllan i några år nu. När jag började läsa så insåg jag att jag antingen inte vetat eller hade glömt att detta var en av de där böckerna som kallas fristående, men som inte alls är det. Uppenbarligen hänger den ihop med författarens förra bok. Det är inte någon bra start att upptäcka det.

Min smakebit är från sida 77:
Han ryggade tillbaka. Förberedde sig på strid. Förlorade nästan fotfästet när han överrumplades.
    Fågeln - en skata eller kråka - satte sina vingar i luften och lämnade kojan på ett ögonblick. Niklas återfick snabbt balansen genom att ta tag i golvbrädan.
    Det fanns ingen där. Kojan var tom, sånär på en kvarlämnad engångsgrill, lite sot från det som grillats - det som fågeln antagligen varit intresserad av - och några ölburkar. Den falska Bevakaren hade antingen lurat honom eller ändrat sig, för här fanns ingenting att hämta.
    Eller så hade han haft fel om den specifika mötesplatsen.
    Han stod kvar en stund.
    Såvida...
    Såvida det inte fanns något att se här uppifrån.

16 kommentarer:

 1. det finns ju en bra fotbollstjärna nu, men han kan väl inte fixa allt, inte läst författaren, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog till och med två bra fotbollsstjärnor nu 🙂

   Radera
 2. Nej, det är ingen bra start om man redan i början märker det! Känner inte till bok eller författare alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan faktiskt vara så att det är därför den boken har blivit stående, att den är andra delen. I så fall hade jag helt glömt det nu.

   Radera
 3. uttrycket fristående fortsättning tolkar jag ungefär tvärtom. det visar sig alltid att en verkligen skulle läst tidigare delar. jag känner inte alls till din bok. tack försmakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fristående fortsättning får mig alltid att dra åt mig öronen, det känns som en paradox. På den här boken stod inte något om någon tidigare bok.

   Radera
 4. Okänd bok för mig, känner inte heller till författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har ju några år på nacken nu så om du har sett den någonstans så har du säkert glömt det 🙂

   Radera
 5. Jag brukar ju se ganska liberalt på serier och böcker som är fortsättningar på andra böcker. Hockey-VM har jag inte följt med hittills, men ikväll lär ju Finland vara i final, så då kanske det blir att jag kastar något öga på den matchen ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju lite roligare att se om ens eget land spelar 🙂 På något sätt känns det ändå fel med hockey när det är högsommar ute.

   Radera
 6. Om en bok kräver en förförståelse genom att man ska känna till vad som hänt tidigare blir det jobbigt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudpersonens bakgrund finns tydligen, helt och hållet, i den första delen. Det gör mig irriterad, i bästa fall 😁

   Radera
 7. Har inte läst boken. Tråkigt att den kallas fristående men inte riktigt är det. Väldigt störande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlagen borde förstå att det finns fyrkantiga människor här ute som vill läsa saker och ting i ordning 😁

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Orkade inte engagera mig i hockeyn i år, men det ska bli kul med fotbolls-EM tycker jag. På gott och ont... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hockeyn var ändå inget kul i år, det var mest en riktigt sorglig historia. Fotbollen kan knappast gå sämre 🥴

   Radera