fredag 18 juni 2021

The Bookshelf Tag

Som vanligt så har jag hittat den här taggen hos Vargnatts bokhylla och som vanligt så var det väldigt längesedan. Men nu är det dags!

1. How many bookshelves do you have?
Nio bokhyllor står det i "biblioteket" (åtta breda och en smal Billy). Där står bara skönlitteratur. Sedan står det en Billy i "kontoret" och där hittar man lite facklitteratur som har med mitt jobb att göra. I köket finns en hylla med kokböcker och i hallen finns det lite spridda skurar av biografier och lite annan facklitteratur. Och så finns det ju faktiskt en bokhylla till, men där står filmer, inte böcker.

2. How many books are on your bookshelves? Or how many books do you think you have?
Här väljer jag att bara räkna de böcker som finns i de "riktiga" bokhyllorna och där står 1 690 stycken. Och så ligger 63 stycken i "arkiveringslådor" i garderoben.

3. How do you organize your books?
Här är det strikt alfabetisk ordning efter författarens efternamn som gäller.

4. What is the oldest book on your bookshelf?
Den äldsta boken... då undrar jag ju om det är den som jag har haft längst eller den som är äldst, som i skriven för jättelängesedan. Eller kanske tryckt för jättelängesedan. Ibland är det inte bra att tänka för mycket... Nåväl, jag minns inte vilken bok jag har haft längst så det får bli någon av de andra två alternativen.

Den bok som är äldst i betydelsen skriven för jättelängesedan måste vara Iliaden (eventuellt) av Homeros. Den sägs vara skriven på 700-talet f.Kr. Här var jag faktiskt tvungen att googla för det står nämligen även en uppsättning av Tusen och en natt i hyllan, men den är runt 1000 år yngre. Otroligt.

Om man då ska gå efter äldst i betydelsen tryckt för jättelängesedan så blir det En dotter åt djävulen av Dennis Wheatley som gavs ut 1975. Det kan faktiskt vara så att detta även är den jag har haft i min ägo längst också. Jag fick den av min gudmor när jag fyllde... jag tror att det var 13, men det kan ha varit tidigare. Jag vet inte riktigt vad man ska lägga in för betydelse i detta, men faktum är att det är den vettigaste present jag fått av henne.

5. What is the newest book on your bookshelf?
Samma dilemma här alltså, nästan i alla fall. Nyast som i tryckt senast blir Rummet av Lisa Hågensen. Den jag har haft kortast tid är faktiskt sex stycken, det är nämligen de jag fick när jag fyllde år.

6. What is the longest book on your bookshelf?
Jo, det står ju ett par Diana Gabaldon i hyllan och hon vinner ju lätt. Hon är mer ordrik än självaste Stephen King. Snö och aska är 1 279 sidor lång.

7. What is the shortest book on your bookshelf?
Nio månader av Cia Sigesgård är den kortaste boken, med sina tio sidor. Det är bara en novell, men den står fysiskt i hyllan.

8. What is the predominant genre on your bookshelf?
Deckare dominerar helt klart och det även utan att ta med andra i spänningsgenren, som thrillers. Ungefär en tredjedel av böckerna är deckare.

9. Have you done a bookshelf tour?
Nej.

10. Go on a random number generator and talk about the book that corresponds with that number.
Man kan använda sig av, exempelvis, random.org.

Nummer 41 blev det och det ska ju då motsvara Uppståndelsen av Steve Alten. Den har jag inte speciellt mycket att säga om, eftersom jag inte har läst den. Jag vet att det är andra delen i serien Maya och att jag köpte den på bokrean 2014.

11. Do you have fan merch or any other decorations on your bookshelf?
Nej. Endast böcker får plats i bokhyllan.

12. Show us your bookshelf!
Det här är lite jobbigt, för att inte säga omöjligt, att göra med ett enda foto. Hyllorna står längs fyra olika väggar, så det får bli tre bilder.

4 kommentarer:

 1. Underbara bilder! Det här är en tag jag absolut måste göra. och hyfsat lätt med statistikprogrammet kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokhyllor är fint! Jag önskar bara att det fanns plats för fler... Ja, den här var ganska enkel att göra när man har ett fantastiskt program till hjälp 🙂

   Radera
 2. Så härligt fulla bokhyllor :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast ändå inte. Det hade varit bra om det hade fått plats fler 🙂

   Radera