söndag 20 juni 2021

Smakebit på søndag: Satans sommar

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu är den tropiska sommaren här igen, vilket ju är ganska skönt, men jag önskar verkligen att det inte var 23 grader på nätterna. Ute. Det gör det omöjligt att få ner temperaturen inne 🥵. I torsdags fick jag min andra vaccindos och det känns ju oerhört bra. Läget har ljusnat betydligt. Igår var vi på en matrunda i Skåne, genom MovEat. Det är jättekul och spännande att prova mat på ställen som man inte ens visste fanns. Just den här rundan gjordes med bil, eftersom den gick runt hela mitten av Skåne, annars brukar den vara till fots.

Veckan som gick så dök det upp ett gång nya böcker här, varav den ena är den jag läser just nu. Igår började jag på Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen, andra delen i serien om den danska polisen Martin Juncker(sen). Första delen var ruggigt bra så förväntningarna är höga på den här. Än så länge ser det bra ut...

Min smakebit är från sida 82, där polisen Martin pratar med sin före detta fru, den grävande journalisten Charlotte, om fallet i förra boken:
    "Helvete", muttrar hon med munnen full och viftar ner smulorna på golvet och en geting från påsen i en och samma rörelse. "Det är faktiskt jobbet som gör att jag vill prata med dig."
    "Ja, du sa det. Vad handlar det om?"
    Hon torkar sig om munnen med handen. "Ett tips som jag fått."
    "Om vad?"
    "Om terrorattacken i december. Och utredningen."
    Juncker sträcker på sig i stolen. "Utredningen...?"
    "Ja, det är nån som vänt sig till mig med uppgifter som tyder på att det hände en del saker som inte riktigt tål dagsljus. Eller..." Hon tänker efter ett par sekunder. "Eller som inte har kommit fram."
    Han tittar bort. "Och vem är det som påstår det här?"
    "Du vet ju att jag inte kan röja mina källor, Martin." Hon ler snett.

28 kommentarer:

 1. Denne boken har stått i hyllen min en stund, men jeg har ikke lest Vinterland, så den må jeg låne først.
  Spennende med MovEat, har ikke hørt om det før, men det er noe jeg hadde vært med på om det fantes :)
  Ha en riktig flott søndag, og en fin sommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Vinterland! Jag kunde knappt släppa den förrän den var slut.

   MovEat började i Malmö, tror jag, för ganska många år sedan. Ett jättetrevligt koncept!

   Radera
 2. visst är det varmt nu... hela veckan tydligen, två vacciner här också, för oss båda, skönt. Boken verkar spännande, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det är så här varmt så önskar jag att jag bodde någonstans där jag kunde sätta upp luftkonditionering. Eller åtminstone ha möjligheten att vädra ut på nätterna.

   Radera
 3. Åh, den här vill jag ju läsa!
  Vi hade varmt i veckan, men igår och idag typ 12-13 grader, så det varierar minst sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har börjat bra 🙂

   Om det hade varit möjligt så skulle jag gärna ha skickat dig några grader...

   Radera
 4. Grattis till andra vaccindosen. Jag kämpar fortfarande resultatlöst för att boka tid för den, snart går det längre tid emellan än vad det får lov att vara. Vi får inte boka på orten, utan måste ringa till Stockholm, och de säger bara (efter långa telefontidsköer) att ringa senare under dagen, ringa i morgon, ringa på måndag... Jaha, kan ni garantera då att jag får boka en tid? Nej, blir svaret. Jag börjar tröttna nu, kanske går Stockholmarna före de som bor ute i "provinserna"? :D Kanske får sommargästerna tiderna här och vi här kanske till slut anmodas sitta o åka ända till kungliga huvudstaden för vår andra dos. Så irriterande! Nåja, din smakbit och boken verkar spännande, tål böckerna att läsas fristående eller måste man läsa serien från början?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du är en av de som råkat ut för det? Både sambon och jag fick andra tiden när vi fick första sprutan så just den biten har funkat felfritt för oss. Hoppas det löser sig för dig också.

   Jag förespråkar ju alltid att man ska läsa serier i rätt ordning, så även här 🙂 Rent krasst så skulle det nog funka att läsa denna utan att ha läst den första, men då missar man en riktigt bra bok och det som hände där får sitt efterspel i denna.

   Radera
 5. Vi verkar inte ha någon vår längre utan hett sommar direkt.
  Boken verkar bra, ska läsa nummer 1 först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nog bara haft två årstider det senaste året. Vi hade ingen vinter och sedan hade vi ingen vår heller. Höst och sommar, det är vad vi har fått.

   Radera
 6. Jeg må innrømme at jeg er misunnelig på været deres! Her var det 11 grader da jeg stod opp i dag. Vi bor på Sør-Vest kysten av Norge, og det er ikke kjent for være så varmt om sommeren. Innimellom drar vi til svigermor på Østlandet. Det hjelper! :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 11 grader låter lite väl kallt, det skiljer ju liksom 20 grader mellan oss, men jag tycker drygt 30 är för varmt. Jag är nöjd med runt 20-22 🙂

   Radera
 7. Ble så engasjert i å lese mer om MovEat at jeg helt glemte boka. Det virker spennende. Har du vært med på flere Moveat opplegg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit på en runda, då gick den mellan olika ställen i stan. Förmodligen blir det så att jag hänger på den de har i juli, som också går i stan. Det är ett jättebra sätt att hitta nya restauranger.

   Radera
 8. Grattis till andra dosen, jag fick min andra dos i tisdags.Verkar vara en spännande bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är skönt att ha den där vaccineringen gjord. Har inte kommit så långt i den här boken än, så jag vet inte om den är lika spännande som den första delen.

   Radera
 9. Stannade upp vid titeln Satans sommar och flämtar av värmen så det blev nästan lika med tecken, just nu iaf ;) boken verkar spännande. Skönt med ljusningar. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har den en passande titel 🙂 Den har inte riktigt tagit fart än, eller så är det bara för varmt för att läsa...

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Här i Gävle var det jättevarmt i torsdags och fredags men igår och idag är det svalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på svalare, snart, men det inte speciellt lovande ut.

   Radera
 11. MovEat!? låter jättespännande! varför känner jag inte till det? Satans sommar låter som en spännande bok som jag inte heller kände till. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hette Madamilen förut och jag tror att det startade i Malmö. Nu finns det ju lite varstans.

   Radera
 12. Det där med matrunda låter spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ta det som en heldagsutflykt och det blir lite känsla av upptäcktsfärd så ja, det är spännande. Och gott 🙂

   Radera
 13. Jag har läst Vinterland och den var bra, så jag skulle gärna vilja läsa uppföljaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju inte riktigt uppklarat, det där fallet med terrorattacken och det fortsätter här.

   Radera
 14. Tack för smakbiten. En sån passande titel så här års.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite så jag tänkte när den fick smita före i läskön 😁

   Radera