måndag 6 december 2021

TV-serie: Mindhunter #2 (2019)

Titel: Mindhunter
Originaltitel: Mindhunter
Genre: Crime
Skapad av: Joe Penhall
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Stacey Roca, Jim Barney
Premiär: 2019-08-16
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 9
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på Netflix oktober-november 2021

Handling
Det är dags att omsätta teorierna i praktik. Går det att bestämma hur förövaren är baserat på brottet? FBI kallas till Georgia där systematiska mord av svarta barn ägt rum. Den nya enhetschefen Gunn ser potentialen i programmets betydelse för FBI:s framtida anseende och skickar ner Holden och Bill medan Wendy får stanna hemma. Samtidigt går BTK-mördaren, som begått ett antal bestialiska mord i Kansas, fortfarande fri.

Min kommentar
Ja, det var ju ett tag sedan vi såg första säsongen av Mindhunter, men jag hade nog svårt att tro att det gått två år. Då är detta ändå en serie som är bra på riktigt och som jag gärna ville fortsätta titta på. TV-serier börjar nästan bli som böcker nu.

I den här andra säsongen är det inte så mycket intervjuer, det blir mer "på fältet". Detta är ungefär vad fysik är för matematik, alltså teori som omsätts i praktiken. Här finns inget blod och annat slafs, utan det är som att få ett titthål in i en seriemördares innersta. Vilket så klart är läskigt i sig. Att sitta och titta på någon som pratar om våldsamma mord som att de bara var och handlade mat eller liknande är... absurt.

Huvudbrottet som ska lösas här är det verkliga med barnamorden i Atlanta 1979-81. 28 barn försvann/mördades. Samtliga svarta. Återigen, i USA, så är rättvisa politik och inte ett dugg jämlik. Jag blir också frustrerad, men nästan lika mycket över att man verkar tro att bara man kräver resultat så får man det. Inte heller kan man låta bli att lyssna om/när FBI kommer fram till något som man inte vill höra. Däremot så kan man kräva att ett så här vidrigt brott utreds. Ordentligt.

Det är ett riktigt bra skådespeleri i den här serien också. Alla är trovärdiga. Holden är faktiskt nästan lika skrämmande som seriemördarna. Förmodligen måste man ha samma psyke som dem för att ha en chans att förstå dem. Den här säsongen handlar dock mer om Tench än Holden. Bland annat de stora problem som uppstår i hans egen familj. Till största delen deras obehagliga adoptivson Brian. Zachary Scott Ross som spelar Brian är en stjärna. Wendy hamnar lite i skymundan och de förhållandevis få och korta scenerna med henne tillför inte speciellt mycket. De borde i så fall ha varit fler och längre. Kanske är det Wendy som ska vara i fokus i tredje säsongen.

Precis allt i den här serien fungerar, det finns ingenting som skaver. Alla delar, som foto och karaktärer, samspelar och skapar en fantastisk helhet. För att inte tala om hela biten med att profilera en gärningsman. Kan man det? Ska man stirra sig blind på profilen? Strunta i det som inte stämmer?

Mindhunter är så obehaglig och så vansinnigt intressant. Från början var det tydligen tänkt att det skulle bli fem säsonger. Nu när vi har sett andra säsongen så undrar jag vart tredje har tagit vägen... Det verkar vara lite oklart om det blir fler.

Utifall att det blir ännu en säsong, så här slutade den andra: [spoiler]Polisen i Atlanta bestämmer sig för att det är Wayne Williams som är den skyldige i Atlanta, men de har problem med att få ihop bevisen. Williams åtalas för två av de 28 dödsfallen. Holden ifrågasätter sig själv och alla andra när de resterande fallen stängs. När Bill återvänder hem så upptäcker han att Nancy har tagit sonen Brian och lämnat honom.[/spoiler]TV Time har serien 9,58 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,6 i genomsnitt (beräknat på 250 120 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar