söndag 5 december 2021

Smakebit på søndag: Absoluta bevis

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som vanligtvis "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. I dag ska dock smakebitarna finnas hos Lesekunst, men där har det inte dykt upp något inlägg än. Förhoppningsvis kommer det så småningom. Varje vecka väljer vi i alla fall ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Usch och fy vilken jobbig vecka det har varit. Vad gäller jobbet och vädret, i alla fall. På jobbet slutade jag åtminstone i topp, det känns åtminstone ganska bra. Vädret däremot... man kan säga att vintern i Skåne är i sitt esse. Snö, regn, kallt i en evig loop, vilket gjorde att det var rena skridskobanan på gångvägarna. Nu verkar vi få någons dags respit och all snö/is är borta.

Jag läser just nu den sista boken i den sista utmaningen för i år och det känns riktigt bra. Absoluta bevis (Absolute proof) av Peter James har stått oläst i hyllan i ett par år, eftersom Peter James och jag tidigare inte har varit kompatibla. Då var det böcker i serien om Roy Grace, men detta är en fristående bok. Det är fortfarande, mer än halvvägs in, högst oklart om det hjälper. Jag har som sagt kommit mer än halvvägs, men smakebiten kommer från låååångt tidigare i boken. Det är liksom själva upplägget.

Min smakebit är från sida 44-45:
    "Jag är doktor Harry F. Cook. Jag är före detta officer i RAF och pensionerad professor i konsthistoria vid Birmingham University och jag vet att det här kommer att låta underligt, men jag har nyligen fått absoluta bevis för Guds existens - och fick tips om en författare, en respekterad journalist som heter Ross Hunter, som skulle kunna hjälpa mig att bli tagen på allvar."
    "Va?"
    "Jag förstår att det måste låta tokigt. Jag är fullt medveten om det."
    "Ja, jo, det låter faktiskt heltokigt." Ross tänkte efter ett ögonblick. "Exakt vilken Guds existens är det ni säger att ni har bevis för?"
    "Det finns bara en Gud, mr Hunter. Det finns många profeter och många olika trosläror, men det finns bara en Gud."
    "Får jag fråga vem det var som trodde att jag skulle kunna hjälpa er?" frågade Ross och såg grannen fösa sin son mot ytterdörren i deras hus.
    "Det var Gud själv", svarade Harry F. Cook lugnt. "Har ni tid att offra några minuter på att låta mig förklara?"

18 kommentarer:

 1. jo, jag har skottat varje dag, lite som gratis motion, denna lite för tjock i min smak, lite i stil med Dan Browns Da Vinci-koden, gäller bara ha koll på alla inblandade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget emot tjocka böcker i sig, men böcker som är tjocka när de inte behöver vara det... de gillar jag inte. Denna är tyvärr ett ganska bra exempel på en alldeles för ordrik bok.

   Radera
 2. länge sedan jag läste Peter James nu. kände inte till Absoluta bevis. tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett tag sedan för mig också.

   Radera
 3. Åh konsthistoria skulle jag vilja lära mig lite mer om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😲 Jag minns med fasa lektionerna i konsthistoria i gymnasiet...

   Radera
 4. Jag förstår att Ross blir tveksam. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg den som inte hade blivit det.

   Radera
 5. Har inte läst denna, men några i serien om Grace, mycket för miljön, varit en hel del i Brighton, och läst flera på plats. Men blev sen lite mätt, på serien. Brighton åker jag till fler ggr. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste tre, tror jag, om Roy Grace, men insåg att de böckerna inte var för mig. Nu tror jag att jag har fått bekräftat att Peter James inte är för mig. Långrandig är ett ord som kommer för mig...

   Radera
 6. Tack för smakbiten. Inte läst något av den författaren. Ni verkar ha drabbats illa av vintern än så länge, här på upplandskusten har vi sluppit lindrigt undan, peppar peppar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att det är vanlig skånsk vinter 🙂 Det snöar, det töar, det fryser... varje år.

   Radera
 7. Den här står oläst i hyllan, jag har inte känt mig så sugen på det.
  Här är det snö just nu, och även om jag inte gillar kyla så hoppas jag regnet kan hålla sig undan nu ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är högst tveksam om jag kan locka dig att läsa den...

   Det är så fint när snön ligger och vi blir lika glada varje gång. De timmarna som det är vitt...

   Radera
 8. Imponerad över din envishet. själv lägger jag ner läsning av böcker som inte fångar mitt intresse efter de första 50 sidorna! tänker att jag har så många böcker jag vill läsa och så lite tid...
  Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter 50 sidor är jag nästan aldrig fångad av en bok, det händer kanske fem gånger om året. Det skulle inte bli många böcker lästa då 😲 I just den här boken hade det bara varit lite drygt 7%. Jag tycker nog att jag vill ge böcker en större chans än så.

   Radera
 9. Tack för smakbiten!
  Har läst någon bok av författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får bestämma så var detta det sista jag läste av honom. Nu har han fått fyra chanser. Det räcker.

   Radera