söndag 19 december 2021

Smakebit på søndag: Trettio dagars mörker

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

En lugn och skön helg har det varit. Precis vad jag behövde. Den kassa (ur ledighetssynpunkt) julen är i antågande och även i år blir det bara sambon och jag, hemma. Det funkar det också och helt ärligt så blir det mycket lugnare, men lite tråkigare. Dessvärre jobbar jag alla fyra dagar innan julafton, de semesterdagar jag hade kvar läggs på mellandagarna. Det blir lite av det i alla fall.

Jag har börjat läsa Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen och jag hade nog egentligen ingen kolla på vad den handlade om, men det här kan nog bli bra. En "fin" författare antar en utmaning från en "ful" författare att skriva en deckare på en månad. Det kan ju vilken idiot som helst få ihop. Jag har kommit mycket längre i boken, men smakebiten kommer från själva upptakten.

Min smakebit är sida 25:
    "God smak, dålig smak, det är inte det det handlar om."
    Hannah sträcker ut handen mot den alltför höga stapeln med Jørns böcker och håller upp ett exemplar.
    "Det här är medelmåttighet på varje sida. Den dåliga smaken kan vara bra nog, men den som vet att den är medelmåttig och inte orkar anstränga sig för att bli bättre eller bara lite annorlunda, är den som verkligen hotar vårt samhälle. Det här är alla de som inte orkar göra sig det minsta omak utan bara sopar rent på klichéhyllan. Och tjänar på det. Vilken idiot som helst kan ju skriva en sådan här deckare på en månad!"
    Jørn säger först inget. Hela bokmässan håller andan med honom.
    "Okej. Men om vilken idiot som helst kan göra det, så kan väl du det också?"

18 kommentarer:

 1. läste denna när sommarsolen lyste starkt... gillar den isländska miljön, har inte så mycket gemensamt men den ensamma huvudpersonen som letar bland tomflaskorna, välskriven och spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den isländska miljön är det helt klart inget fel på.

   Radera
 2. Konceptet låter bra, och boken har jag i hyllan. Ska bli spännande att se vad du tycker om boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir lite blandat tror jag 🙂

   Radera
 3. Jag kan tycka att det ändå är skönt med lugna stillsamma jular. Mer lästid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är inte helt negativ till det här nya sättet att fira jul, men det hade varit trevligt med den "gamla" sorten också.

   Radera
 4. Den har jag läst. Inte så pjåkig, men jag hade högt ställda förväntningar, så lite besviken blev jag ändå. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag hade höga förväntningar, men lite besviken blir jag nog allt.

   Radera
 5. Inte min genre men den isländska miljön lockar! Tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. Verkar finnas mycket snobbism inom det kulturella. Är rätt allergisk mot folk som kallar andra för "idioter", fast det verkar bli alltmer vanligt, så det är väl bara att försöka stå ut med. Tack för smakbiten. Nyfiken på boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Tydligen finns det bara en "smak" som är okej och alla som inte tycker det är idioter. När allt det handlar om egentligen är en smaksak.

   Radera
 7. låter lite intressant faktiskt även om jag inte hinner med så många deckare nuförtiden. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här faktiskt.

   Radera
 8. Låter intressant! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Den här lånade jag hem men den blev inte läst, har för mig att det var andra böcker som lockade mer, men kanske missade jag något…. tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att du gjorde rätt som läste annat i stället. Inte för att den är dålig, men den är inte heller speciellt bra. Men det beror ju lite på vad man är ute efter 🙂

   Radera