söndag 12 december 2021

Smakebit på søndag: Snöfall över Göteborg

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har vi vågat oss ut, för att fira min syster som fyllde år i veckan (och lite min bror också, som fyller mellan jul och nyår). Det är lite underliga "kalas" nu, men hellre det än inget alls. Däremot så har vi inte bott hos min mamma, som vi brukar göra. I stället så har vi tagit in på hotell vid Landvetter flygplats. Det är en ny erfarenhet, men det är i alla fall enkelt att ta bilen då. Där finns ju parkeringsplatser. Och hela min familj bor hyfsat i närheten.

Det blir ju inte så mycket läsning under en sådan här helg, speciellt när man inte åker tåg, men lite hinner man ju med. Jag bestämde mig för att jag skulle sticka emellan med en bok som utspelar sig i Göteborg och som åtminstone hade en liten chans att innehålla julstämning. Snöfall över Göteborg av Caroline Hurtig (och snöfall över Göteborg blev det även i verkligheten, rent vädermässigt) är en kort liten berättelse (så kort att jag läste ut den på runt trekvart) och början på den är så stor igenkänning att jag bara var tvungen att dela med mig.

Min smakebit är från början av boken:
Blåsten var av den sort som man nästan enbart finner i kuststäder, men framförallt i Göteborg. Den som tar sig igenom tjocka vinterjackor och stickade mössor som om de vore tunna sommarplagg. Matilda gömde både haka och näsa i sin varma, väl tilltagna halsduk som låg virad kring halsen och över axlarna. Händerna var nedstoppade i jackans fodrade fickor och klädda i tjocka tumvantar. Men vinden tog sig in ändå, kändes ända in i märgen och fick kroppen att skaka. Hon kikade på klockan och sneglade sedan mot spåret. Ingen skymt av tåget ännu.

16 kommentarer:

 1. Det sägs från myndigheter att vaccinerade ska kunna umgås som vanligt, fira jul tillsammans och sånt... Den här boken är jag självklart nyfiken på, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju lite på hur mycket man bryr sig om om sina äldre föräldrar som är i riskgrupp. Om jag tar död på min mamma så hjälper det ju inte att klaga på myndigheterna sedan.

   En väldigt snabbläst bok. Passar väl inte mig riktigt bra, den är ju romance 🙂

   Radera
 2. Ah, den boken blev jag nyfiken på! Sonen och hans kompisar flyttade i fredags. Inte den bästa dagen att köra bil fram och tillbaka i Göteborg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej! I fredags var det ju bedrövligt. Vi höll på att inte komma ifrån min bror. De har en backe precis där man kör ut. Usch! Boken tar bara en liten stund att läsa och du gillar ju romance 🙂

   Radera
 3. Bra beskrivning. Jag blir riktigt frusen av att läsa den :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan riktigt känna hur hon menar 🙂

   Radera
 4. Åh den frusenheten känns bekant även fast jag inte bor i Göteborg ;) kände inte till boken, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förmodligen något man vänjer sig vid och jag kan till och med sakna det 🙂

   Radera
 5. på vissa ställen är det alltid snålblåst och kallt. kände inte till boken, men jag känner inte till någon romance. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är inte direkt bevandrad i romance och det är inget jag brukar uppskatta att läsa, men när det nu utspelar sig i Göteborg så...

   Radera
 6. Tack för smakbiten!
  Låter väldigt kallt.

  SvaraRadera
 7. Hu, det där lät kyligt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att förklara exakt hur kallt det känns 🙂

   Radera
 8. Jag kanske inte skulle välja den genren, men jag tycker hon beskrev Göteborgs vinterväder med den äran! Och snö fick ni, frågan är om någon i vårt avlånga land ännu har vitt på marken på julafton. Här i Dalarna lär den smälta bort, tyvärr. Den överlevde dock denna söndag med julmarknad, man får glädja sig åt det. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart inte min genre heller, men ibland så gör jag små utflykter i det okända 🙂 Det var till och med (lite) snö hemma i Skåne när vi kom hem, men den är borta nu. Vit jul... nej, inte för oss här nere i söder. Det har jag svårt att tro.

   Radera