måndag 20 december 2021

Film: Father Christmas is back (2021)

Titel: Father Christmas is back
Originaltitel: Father Christmas is back
Genre: Komedi
Regissör: Mick Davis, Philippe Martinez
Manus: Philippe Martinez, Hannah Davis, David Conolly
Skådespelare: Elizabeth Hurley, John Cleese, Kelsey Grammer, Nathalie Cox, Kris Marshall
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: Storbritannien
Längd: 105 min
Serie: -
Såg den på Netflix 3 december 2021
Handling
Handlingen kretsar kring syskonen Christmas som består av de väldigt olika systrarna Caroline, Joanna, Vicky och Paulina. Caroline ska anordna en julfest för sina systrar och övrig familj och perfektionist som hon är vill hon att det ska bli så lyckat som möjligt och det är lättare sagt än gjort, särskilt när deras pappa James - som övergav dem för 27 år sedan och inte hört av sig sen dess - plötsligt dyker upp för att fira jul med dem.

Min kommentar
Det var dags för årets andra julfilm. Vi har inga andra kriterier än att filmen ska kallas julfilm och hur vi väljer någon ur den digra listan är mer ett mysterium än något med eftertanke. Så valdes även Father Christmas is back. Den lät ju dessutom lovande med en hel hög kända namn. Det hjälpte faktiskt inte ett dugg.

Filmen börjar ändå hyfsat lovande. Dysfunktionell familj (skojar du?!) firar jul ihop. Det kan man ju tycka att man har sett förut, men icke. Inte så här. Det är nog när den sedan länge försvunne pappan gör entré som allt brakar ihop. Sedan sjunker nivån. Stadigt.

Det finns några scener i början när Caroline pratar så högt (gällt) att typ bara hundar hör henne. Och de där små pipen hon ger ifrån sig. Det är kul. Efter ett tag upptäcker man att de har lagt på en del underliga "ljudeffekter" för att förstärka saker. De får mig nästan att skämmas. Samtliga skådespelare spelar över så till den milda grad.

Mycket av det som händer sker utan förklaring, utan (logisk) anledning och helt out of the blue. Varför bryr man sig ens om att fira jul ihop när man avskyr varandra? Varför känner sig Felix tvungen att spela om sin bil? Han kunde bara ha anmält stölden och visat upp ett ägarbevis? Ena sekunden är alla varandras värsta fiender. I nästa drar de till puben och sjunger julsånger ihop. Det mesta känns som lösryckta scener, bara där för att vara roliga (vilket de inte är), utan minsta tanke på att de ska hänga ihop på något sätt.

Det finns inte så många andra ord för Father Christmas is back än pinsam. Här är det på riktigt skämskudde fram. Den är som en buskis och för mig är det inget positivt. Humorn är mer Monthy Python-lik (när de var som sämst) än den brittiska lågmälda, underfundiga som jag gillar.Letterboxd hade den 1,6 i genomsnitt (beräknat på 1 753 betyg).
IMDb hade den 4,5 i genomsnitt (beräknat på 3 155 betyg).
Jag ger den 2,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar