lördag 18 december 2021

"Absoluta bevis" av Peter James

Författare: Peter James
Titel: Absoluta bevis
Genre: Thriller
Antal sidor: 633
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Absolute proof
Översättare: Gabriel Setterborg
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 december 2021
Första meningen: Baren i centrala Los Angeles var ett sunkigt hak, och det passade utmärkt väl ihop med Mike Delaneys sinnesstämning.

Baksidetext
Den grävande reportern Ross Hunter är nära att inte svara på det telefonsamtal som ska förändra hans liv, och kanske världen, för all framtid.

"Jag vill bara försäkra er om att jag inte är en knäppskalle, mr Hunter. Jag är doktor Harry F. Cook och jag vet att det här kommer att låta underligt, men jag har nyligen fått absoluta bevis för Guds existens och fick tips om en författare, en respekterad journalist som heter Ross Hunter, som skulle kunna hjälpa mig att bli tagen på allvar."

Ross kan inte motstå frestelsen att lyssna vidare, och är snart indragen i sitt livs största - och farligaste -uppdrag. En predikande miljardärs falska budskap, en berömd ateists hela livsverk, och trovärdigheten hos samtliga världens stora religioner - alla kommer de snart att vara hotade. Om Ross Hunter lyckas överleva länge nog för att lägga fram de uppgifter han fått ta del av...

Min kommentar
Efter att ha läst tre böcker av Peter James, de tre första i serien om Roy Grace, så hade jag bestämt mig för att göra slut med honom. Då dök plötsligt Absoluta bevis upp, som en överraskning från förlaget. Det är ju så klart alltid roligt, men jag har av solklara skäl inte varit speciellt sugen på att läsa den. Inte bara för att det är Peter James, utan också för att boken är rejält tjock.

Då jag hade tröttnat på att ha den här boken oläst i hyllan så tog jag med den i min Vi möts igen-utmaning i år. Det är ganska talande att detta blev den sista av samtliga 36 utmaningsböcker som jag läste i år. Tyvärr så tog inte Peter James vara på sin fjärde chans.

Början är långsam, lite seg och rörig. Det introduceras mängder av karaktärer (känns det som), jag vet inte vem någon av dem är och inte heller var de hör hemma i historien. Lösryckta snuttar från var och varannans liv är inte till någon större hjälp. Till slut utkristalliserar sig några karaktärer som är lite viktigare än alla andra. Ross Hunter själv är ganska okej. Jag kan till viss del förstå hans agerande, men det stör mig jättemycket att han verkar fokusera på scoop-aspekten. Inte att det här torde vara en ganska omvälvande sak för större delen av världens befolkning.

Ämnet är ju, minst sagt, intressant, men jag tycker att hanteringen av det är ganska dålig. Först och främst så är boken på tok för lång, den kunde lätt ha kortats med 150-200 sidor. Här finns alldeles för många ord. Väldigt många av dem är dessutom samma, väldigt många gånger. Det vimlar av helt onödiga beskrivningar (och olika utsvävningar) av fullständigt irrelevanta saker och det spretar åt alla håll och kanter. De logiska luckorna och tankevurporna är många, tycker jag, men det kanske är förväntat i en bok som handlar om huruvida Gud finns eller ej.

Detta är en lite långrandig bok, men andra halvan blir i alla fall lite bättre, som i mer spännande. Allt, precis allt, handlar om profit. Det är nog det enda som är riktigt trovärdigt. Eller jo, Ross och Imogens relation kan jag kanske tro på också. Även om jag inte gillar deras agerande. Och det gäller dem båda två. Jag kan bara hoppas att man själv skulle ha reagerat lite annorlunda än Imogen.

Personligen så gillar jag slutet. Förutom epilogen då. Dock känns det som att jag lämnas med många lösa trådar, vilket egentligen inte är så konstigt. Med tanke på hur många där fanns att knyta ihop. Och så undrar jag ju så klart vart grejorna tog vägen.

Absoluta bevis kunde lätt ha blivit en kontroversiell bok, men just den biten tycker jag faktiskt att Peter James hanterar på ett bra sätt. Den är varken pro- eller anti-religion. Här finns idioter i båda lägren. Den stora frågan är ju så klart: Vill jag verkligen ha bevis för att Gud finns?

Avdelningen för olika funderingar:
I början av boken får Ross koordinater till en plats. Då är det en specifik plats, på metern. Lite längre fram får han ytterligare en uppsättning koordinater. Då är det plötsligt ett stort område som ska genomsökas. Koordinater är inget stort område. Det är en väldigt specifik punkt.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,76 i genomsnitt (beräknat på 3 238 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Absoluta bevis: Johannas deckarhörna, Stories from the city, stories from the sea och DAST Magazine.

4 kommentarer:

 1. Hm, 3+ och upprepningar... Den åkte inte upp på läslistan, utan ligger där rätt stabilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... jag kan nog bara konstatera att Peter James och jag inte funkar. Han är på tok för ordrik.

   Radera
 2. intressant annorlunda bok, författaren verkar vara kunnig, gjort bra research.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, temat är intressant. Det är utförandet jag inte gillar så mycket.

   Radera