söndag 26 december 2021

Smakebit på søndag: Ett gott nytt år

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Julen är nästan slut, men ledigheten fortsätter ett tag till. Jag vill göra så lite som det bara är möjligt nu, i en vecka. Bara sitta inne i min grotta, helt ifred. Så blir det ju inte, men man kan ju hoppas.

Boken jag läser nu, Ett gott nytt år av Malin Stehn, är en bok som jag egentligen inte hade tänkt läsa. Men så var jag på en bokträff i höstas, där hon och Mattias Edvardsson var med. Kort sagt kan jag bara säga att när Mattias Edvardsson rekommenderar en bok, då läser jag. Så här långt verkar det faktiskt vara samma genre som Mattias själv skriver. Alltså inte en deckare utan mer ett familjedrama.

Min smakebit är från sida 207:
Vem kan sova när ett barn inte kommer hem? När skorna inte står i hallen och sängen är tom. Vem kan slappna av när tankarna maler?
    Klockan är snart halv fem och jag har inte sovit en blund. Hjärtat pickar alldeles nära huden, jag fryser trots täcke och en extra filt. Ögonlocken går inte att stänga. Jag stirrar ut i mörkret, ser allt det vanliga och välbekanta utan att se.
    Det enda jag önskar mig är ljudet från en nyckel i låset, prasslet från ytterkläder och tassande strumpfötter. Jag vill att luckan till mikron ska slås igen - bam! - för hårt. Jag vill att det ska skramla när skeden rör runt O'boy i den varma mjölken. Jag vill att lampan ska vara tänd när jag kommer in i köket för att fixa morgonkaffet. Och jag vill hitta det halvfulla mjölkpaketet kvarglömt på diskbänken.

20 kommentarer:

 1. Olycksbådande smakbit! Med den rekommendationen hade jag också läst den :-)

  SvaraRadera
 2. hög igenkänning på den smakebiten! hur många nätter har sömnen uteblivit p. g. a. nattsuddande barn. tack för smakebiten! kände inte till boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tro det. Här är det dock lite värre än nattsuddande barn.

   Radera
 3. ny författare för mig, sonen spelar oboe, och jag sa alltid O'boy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, men det låter ju som O'boy och det är ju så mycket godare än oboe 😁

   Radera
 4. Känner igen boken, tror vi har den på jobbet. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Familjedrama är normalt inget jag väljer medvetet att läsa. Såvida det inte kombineras med något annat frestande, t.ex. thriller. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det är ju inte direkt vattentäta skott mellan familjedrama och thriller. I alla fall inte i det här fallet. Den är både spännande och klurig.

   Radera
 6. Låter som en mardrömssituation i smakbiten, vet inte om jag skulle klara att läsa den boken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga sådana betänkligheter när det handlar om hitte-på 😁

   Radera
 7. Håper du får noen timer alene. Lykke!
  Som mamma er utdraget skremmende, men de beste spenningsbøkene gjør jo at man blir litt redd .. Eller? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart är det så att de bästa spänningsböckerna skrämmer en och då oftast för att de handlar om något som man själv är rädd för.

   Det blev faktiskt hela dagen hemma igår. Middagen hemma hos svärfar blev inställd.

   Radera
 8. Låter förfärligt hemskt, vilken oro! Har man själv en dotter eller flera är det lätt att sätta sig in i mardrömmen...Det verkar vara författarens första roman för vuxna, ser att hon skrivit en hel drös barn- och ungdomsböcker tidigare. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon har visst skrivit en hel drös med barn- och ungdomsböcker, men hon tyckte att hon skulle ge sig på att skriva för vuxna också. Nu med facit i hand så tycker jag att hon gjorde rätt 🙂

   Radera
 9. Jag blir nästan alltid helt galet sugen på böcker när jag är på författarsamtal och hör dem berätta om sina egna eller rekommendera andras böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt oväntat för mig att jag skulle bli sugen på den här. Jag läste ut den nu på morgonen och jag är väldigt glad för att jag ändrade mig.

   Radera