tisdag 28 december 2021

Kommande böcker januari 2022

Det känns som att det kommer ovanligt många nya, spännande böcker för att vara januari. Nu får allt snart bli som vanligt så alla författare får lite annat att göra än att skriva... Egentligen så är antalet ännu högre än detta, men jag fick sålla.

Fas 3 av Åsa Ericsdotter
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 454
Utgivningsdatum: 2022-01-26
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Celia Jensen, forskare vid Harvard, har tillsammans med sitt team hittat ett botemedel mot alzheimer. Hennes pappa lider av sjukdomen och hon är beredd att göra vad som helst för att rädda honom. Strax efter att Fas 3-försöken inletts sker en rad oförklarliga terrordåd. En 86-åring hugger ner sina medboende på ålderdomshemmet. En masskjutning ödelägger ett IKEA-varuhus. I Paris hittas den första försökspersonen skjuten. Forskaren Adam Miller inleder på eget bevåg en undersökning för att hitta sambandet mellan det nya läkemedlet och morden.

Medicinska experiment... ett av mina trigger-ord.Ner i mörkret av G R Halliday
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Kennedy (2)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-01-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
En skotsk företagsledare hittas mördad och bestialiskt stympad i en flod på det skotska höglandet. Kort därefter hittar man ytterligare ett mordoffer stympat på samma sätt, denna gång en smågangster. Vad kan det finnas för koppling mellan dessa i alla avseenden olika män?

Kriminalkommissarie Monica Kennedy tilldelas fallet. Utredningen leder bakåt i tiden - till en svår olyckshändelse på 1950-talet, i tunnlarna under ett kraftverksbygge i den avsides belägna dalgången Glen Turrit.

Det visar sig snart att de två männen inte är ensamma om att råka illa ut i trakten. En kvinna i bil väljer en privat väg för att ostört kunna köra så fort hon vill. Det skulle hon inte ha gjort. En ung man försvinner under en campingtur.

Monica Kennedys utredning fortsätter att kretsa kring de mörka tunnlarna - och hon börjar ana en ondska så skrämmande att tanken skyggar.


Tyckte första boken var helt okej så den här vill jag läsa.Ondskans nätverk av Max Seeck
Genre: Kriminalroman
Serie: Jessica Niemi (2)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2022-01-04
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Lisa Yamamoto, en av Finlands mest framgångsrika influerare, försvinner efter ett releaseparty i Helsingfors. Även hennes före detta pojkvän, Jason Nervander, saknas. Några dagar senare läggs en märklig bild som föreställer en fyr på en klippig ö i havet upp på Lisa Yamamotos Instagramkonto. Under bilden finns en olycksbådande dikt som tycks beskriva hennes död. Samtidigt hittas liket av en ung kvinna på en strand. Finns det en koppling mellan den mördade kvinnan och de försvunna influerarna?

Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor kopplas in för att utreda fallen. De upptäcker att Lisa Yamamoto och Jason Nervander inte enbart har levt det glättiga liv som har visats upp på sociala medier. Djupt begravda hemligheter avslöjas på samma gång som Jessica Niemis eget förflutna är på väg att komma i kapp och förgöra henne...


Det har kanske inte gått så bra när jag har läst något finskt, men jag är väldigt nyfiken på den här serien.Sluta aldrig fly av Harlan Coben
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-01-07
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår.

Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet.

Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer. Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.


Harlan Coben och jag har ett komplicerat förhållande, men jag är alltid nyfiken på hans böcker.Avlägset mörker av Andreas Yngvesson
Genre: Science fiction
Serie: ? (1)
Antal sidor: 355
Utgivningsdatum: 2022-01-10
Förlag: Visto Förlag

Från Bokus
Året är 2315 och mänskligheten har etablerat sig ute i rymden, men det har inte varit smärtfritt och en orolig vapenvila hänger över den Internationella rymdfederationen.

Tre familjer i rymdflottan kastas in i kampen om liv och död när de plötsligt tappar kontakten med planeten Qínchao. Kan det vara utbrytarna som ligger bakom det? Är detta början på ett nytt inbördeskrig?

Samtidigt använder en inhemsk terrorgrupp förvirringen till att flytta fram sina positioner och utmana ländernas bräckliga allians. Mänskligheten drivs till den yttersta randen där lojalitet, vänskap och plikt sätts på spel. Vilka klarar av att utstå allt ödet kastar deras väg och fortfarande komma segrande ur striden? Hur avlägset är egentligen vårt inre mörker?


Science fiction och första delen i en trilogi... Det räcker för mig.Flickan under trädet av Sara Blædel
Genre: Kriminalroman
Serie: Louise Rick (10)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-01-11
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
På Bornholm hittas kvarlevorna av Susan, en flicka som försvann under skolresa många år tidigare. Liket har legat dolt i en klippskreva under ett myllrande täcke av insekter. Louise Rick har lämnat sitt arbete på mordroteln och blivit hemkallad i förtid från sin jordenruntresa eftersom hennes bror försökt ta livet av sig. Han är förtvivlad. Hans fru Trine har lämnat honom och barnen och inte gett ifrån sig ett livstecken. Louise bestämmer sig för att hjälpa sin bror och försöker hitta Trine. Ett gammalt klassfoto avslöjar att Trine gick i samma klass som den hittade döda flickan på Bornholm och var med på samma lägerresa.

Jag har länge varit nyfiken på den här författaren. Så länge att detta faktiskt är tionde delen...I terrorns grepp av Hillary Rodham Clinton & Louise Penny
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-01-11
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
En ny president har tagit över efter en kaosartad tid i amerikansk politik. För att tysta sina hårdaste kritiker och ena det splittrade landet utser presidenten sin politiska rival Ellen Adams till utrikesminister. När en rad terrorattacker på nytt hotar att sätta världen i brand måste den nytillträdda utrikesministern visa vad hon går för. Ellen Adams inser snart att landet är utsatt för en konspiration och att insatserna är högre och landets fiender närmre än hon kunnat föreställa sig. För att slå tillbaka sätter hon samman ett specialteam bestående av tre personer: en ung, driven kvinnlig utrikestjänsteman, sin närmaste vän och rådgivare, samt sin egen dotter.

Suck. Den här vill jag egentligen inte vara nyfiken på. Men Louise Penny...Enbart kvinnor av Christina Wahldén
Genre: Kriminalroman
Serie: Darwindeckare (3)
Antal sidor: 399
Utgivningsdatum: 2022-01-12
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En minister hittas mördad i Darwins högsta domstol. Hon har nyligen fattat beslut om gruvexploatering på en helig plats, en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år. Nu riskerar den att sprängas bort och upprörda demonstranter sätter press på politiker och polis.

Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet?

Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig. Poliserna måste samla alla krafter för att lösa brottet i tid.


Tredje delen?! Varför är alla författare så produktiva? Jag hinner inte med...Hela sanningen av Cara Hunter
Genre: Kriminalroman
Serie: Adam Fawley (5)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-01-12
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
När en student på ett universitet i Oxford anklagar en av professorerna för sexuella övergrepp tror kriminalkommissarie Adam Fawley sig veta hur händelsen gått till.

Men det visar sig att fallet inte är så okomplicerat som han först trott. De klassiska rollerna som offer och förövare är ombytta och den här gången är det en manlig rugbyspelare som blivit utsatt av sin kvinnliga professor. Både offret och förövaren har allt att förlora, ändå ljuger en av dem.

När en kvinna hittas mördad vid en järnvägsbro ger Fawley fallet högsta prioritet. Ända tills han inser att alla spår i jakten på mördaren pekar på honom själv. Snart befinner sig Fawley i häktet och för hans kollegor har mardrömmen bara börjat.


Men jösses... jag har bara läst första delen.Släcka liv av Pernilla Ericson
Genre: Kriminalroman
Serie: Lilly Hed (2)
Antal sidor: 378
Utgivningsdatum: 2022-01-12
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Det går inte att slå larm, inte att ringa på hjälp, det går inte ens att tända en lampa. Mördaren har trumf på hand.

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället.


Hur kommer det egentligen sig att jag bara har läst en bok av henne? Jag gillade ju den.När vardagen knackar på av Anna Alemo
Genre: Feelgood
Serie: Frida och Mårten
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-01-17
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Frida lämnas ensam att hantera sluskiga hantverkare, Pokémon-jagande föräldrar och en otrevlig professor, samtidigt som hon försöker vara ett stöd för sin väninna och sin syster, båda med kärleksbekymmer. Allt medan Mårten umgås alldeles för mycket med en kvinna med så långa ben att hälften hade varit nog. Frida kämpar för att tackla problemen men misstänksamheten mot Mårten gör det svårt. Kan hon lita på honom? Ska hon än en gång bli sviken i kärlek?

Den här författaren blev jag nyfiken på när jag var på en bokträff i höstas.Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist
Genre: Drama
Serie: Nina Storm (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-01-19
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Nina Storm beger sig till det lilla samhället Mjöbäck i Västergötland för att ta hand om prästgården som hon fått ärva av sin moster gör hon ett överraskande fynd. I en av prästgårdens garderober hittar hon en kartong fylld med sedelbuntar.

Det rör sig om flera miljoner. Nina kan inte förstå var mostern fått pengarna ifrån eller varför hon har gömt undan dem.

Innan Nina vet vad hon ska ta sig till kommer kartongen på avvägar. Hon inleder en desperat jakt på den försvunna förmögenheten och tvingas samtidigt hantera en kris på myndigheten där hon är kommunikationschef.

Nina flänger mellan jobbet i Stockholm och prästgården där hon kartlägger sin mosters liv och varifrån pengarna kommer. Men det är först när kollegerna från Stockholm oväntat dyker upp som den stora hemligheten avslöjas.


Hur många år har jag varit nyfiken på hennes böcker? För många, skulle man kunna tycka. Det borde ju snart vara dags att läsa något.Vårkänslor på Lyckans gård av Carole Matthews
Genre: Feelgood
Serie: Lyckans gård (1)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2022-01-19
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Molly Baker trivs med sitt liv. Hon ska snart fylla fyrtio och bor på en stor bondgård på engelska landsbygden, omgiven av böljande dalar och mängder av djur. Till gården kommer också ungdomar som har det tufft i skolan, och Molly ser det som sin uppgift att hjälpa dem på rätt väg.

Men allt vänds upp och ner när Shelby Dacre en dag dyker upp. Han är en omtalad och oerhört snygg skådespelare, som också spelar huvudrollen som veterinär i en populär tv-serie. Han hoppas att Molly kan hjälpa honom med hans besvärliga son, Lucas. Det kan hon, men någon romantik har Molly Baker inte tid med.

Medan Molly kommer närmare både Shelby och Lucas hotas gården av nedläggning. Kan hon med hjälp av sina nya vänner rädda det viktigaste i hennes liv?


Egentligen så var det originaltiteln (Happiness för beginners) som avgjorde saken.Än brinner lågan av Susanne Fellbrink
Genre: Kriminalroman
Serie: Cilla Fallander (4)
Antal sidor: 401
Utgivningsdatum: 2022-01-20
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Artisten och mångsysslaren Cilla Fallander startar en festvåning i Sundsvall, vilket inte går helt smärtfritt. Förutom problem med illasinnade kockar och okända inkräktare hör hon konstiga ljud inifrån fläktrummet. Men bara på nätterna och bara när hon är ensam kvar. En natt när hon är på väg därifrån gör hon en fruktansvärd upptäckt i en sopcontainer och kastar sig handlöst ut i den kalla vinternatten.

I en annan del av stan hotas den unga Alva av sin manipulerande pojkvän, samtidigt som tvåbarnsmamman Julia har fastnat i ett spelberoende och änkan Milly kämpar för att rädda sin vuxne son ur hans drogmissbruk. De tre kvinnorna möts i Cillas festvåning och en oväntad vänskap uppstår. Deras öden vävs samman och de hamnar i en droghärva där längtan efter pengar ställer allt på sin spets.

Någon kommer att dö.


Jag tycker det bara var ett kort litet tag sedan första delen i den här serien kom. Nu är redan den fjärde här.I mästarnas skugga av Tony Fischier
Genre: Kriminalroman
Serie: Niklas Ragnvik (2)
Antal sidor: 550
Utgivningsdatum: 2022-01-20
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Ett mystiskt dödsfall på Göteborgs konstmuseum förbryllar kriminalkommissarie Niklas Ragnvik En kort tid senare avrättas en man med ett armborst och under utredningens gång visar han sig ha en oväntad koppling till konstmuseet, något som ytterligare komplicerar Ragnviks utredning.

Samtidigt får privatdetektiven Maxine Adlerkrantz en ny uppdragsgivare som visserligen verkar aningen skum, men som betalar bra. Maxine väljer därför att ha skygglappar på, något som visar sig vara allt annat än klokt.

Dessutom är det någon som smyger runt utanför Ragnviks pappas hus i mörkret. Är det ett hot från den kriminella världen eller vad handlar det om?


Utspelar sig i Göteborg. Ibland är det allt som krävs.Tunn is av Matt Goldman
Genre: Kriminalroman
Serie: Nils Shapiro (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-01-20
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Privatdetektiv Nils Shapiro har fått ett nytt uppdrag: att hitta Linnea Engstrom, en tonårstjej som försvunnit från den lilla staden Warroad i Minnesota, där allt kretsar kring hockey.

I Warroad har invånarna gått man ur huse och åkt in till Minneapolis för en stor hockeyturnering, men dagen därpå visar det sig att Linnea aldrig kom hem igen - och ytterligare en tonåring är försvunnen: Linneas kompis Haley Housch.

När Haley hittas död tar sig Shapiro genast till brottsplatsen, men så fort han anländer är han en hårsmån från att själv bli dödad på ett extremt utstuderat sätt: någon skjuter på honom med pilbåge.

Trots allvarliga skador lämnar Shapiro sjukhuset så fort han kan, och tillsammans med sin före detta poliskollega Anders Ellegaard, som han numera driver sin säkerhetsfirma med, ger han sig ut på en intensiv mördarjakt och ett alltmer desperat sökande efter den försvunna Linnea Engstrom.


Handlar om hockey. Ibland är det allt som krävs.Efter regn av Lucy Dillon
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-01-26
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Tara Hunter är terapeut med uppdrag att återställa Longhamptons samhällsanda efter en katastrofal översvämning. Men hennes egen livssituation är inte särskilt stabil. Det är trassligt med pojkvännen, familjen är splittrad och hon har bara en katt som sällskap.

Dr David Dalloway är ny stjärnrådgivare på Longhamptons hälsocenter och har specialiserat sig på husdjur. Men han har också en förmåga att läsa människors tankar - vilket är det sista Tara behöver just nu.När Tara konfronteras med sitt förflutna ser det först ut som att en ny katastrof är i antågande. Eller är det i själva verket en ny chans?


En ny Lucy Dillon är självskriven.Dagboken jag faktiskt skrev av Jessika Devert
Genre: Feelgood
Serie: Dagboken (2)
Antal sidor: 282
Utgivningsdatum: 2022-01-26
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Nytt år, nya möjligheter - och vår hjältinna från Dagboken jag aldrig skrev är tillbaka! Efter ett år av 50-årsfirande blandat med vallningar, mormorsångest och viss romantik har vardagen nu återgått till det normala.

Men att vara femtio plus verkar vara precis lika komplicerat som att vara fyrtionio! Speciellt när man tampas med en sambo som är fullkomligt förtjust i den där nya, snygga och unga arbetskamraten. Lägg också till en sjuk mamma, en knepig syster, akvarellkurser, misslyckade skönhetsbehandlingar och åldersnoja så är receptet komplett!

Tur att allt får plats i den där dagboken...


Woohoo! En fortsättning!Döden i röd klänning av Lotta Luxenburg
Genre: Kriminalroman
Serie: Vanessa Hurtig
Antal sidor: 270
Utgivningsdatum: 2022-01-27
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Efter ett ödesdigert misstag lämnar Vanessa Hurtig tv-världen och investerar alla sina sparade pengar i en nedgången källarlokal på Karlavägen. Med familjemedlemmarnas hjälp förvandlar hon den snart till en fashionabel second hand-butik.

Strax före premiärminglet i lokalen dyker det upp en mystisk trälåda utanför dörren, innehållande en vacker, ateljésydd sidenklänning. Ingenting avslöjar varifrån den kommer. Dagen därpå råkar Vanessa få syn på en efterlysning på nätet, ett foto på en kvinna som försvunnit efter en utekväll klädd i exakt samma klänning.

Samtidigt som Vanessa försöker få fart på sin nyöppnade butik, komma över ex-pojkvännens svek och hantera andra relationer i tillvaron, dras hon allt längre in i mysteriet kring den röda klänningen. Och när den försvunna kvinnan hittas död, blir sambanden allt tydligare Vanessa befinner sig i stor fara.


Mysdeckare kallas detta. Det gör mig nyfiken.

8 kommentarer:

 1. Jaha, här var det ju några måsten. Som Cara Hunter. Och ytterligare några...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner lite att jag nog måste ta tag i Cara Hunters serie. Den första boken var ju väldigt bra.

   Radera
 2. Du har två tredjedelar av mina och sen ytterligare ett gäng :). Jag ser verkligen fram emot Pernilla Ericsons och Christina Walldéns där jag är i fas (inte så svårt när det är bok två resp. tre). Sen undrar jag över kombon Hillary Clinton och Louise Penny och vad de lyckats få ihop. Och som sagt så finns det ett gäng till som lockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig egentligen högst tveksam till duon Clinton & Penny, men när Penny är inblandad så blir jag så klart nyfiken. Man får nog helt enkelt vänta och se lite.

   Radera
 3. Släcka liv vill jag verkligen läsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den får nog vänta ett tag. Jag har ju inte ens läst den första serien än.

   Radera
 4. Louise Penny, ja... Men jag hoppas att de snabbar upp översättingarna av de fem, eller hur många det nu är, böcker om Gamache som ännu inte finns på svenska...
  Kristina Appelqvist, eller Apelqvist som hon heter egentligen, har jag läst mycket av. Mysdeckare som passar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om översättningen om Pennys böcker; måtte de skynda på lite. Det verkar finnas 17 stycken i serien och 12 är väl översatta.

   Appelqvist har jag fortfarande inte läst något alls av. Ibland förstår jag inte min egen urvalsprocess när jag ska välja en bok att läsa 😳

   Radera