måndag 20 december 2021

Film: A boy called Christmas (2021)

Titel: A boy called Christmas
Originaltitel: A boy called Christmas
Genre: Äventyr
Regissör: Gil Kenan
Manus: Ol Parker, Gil Kenan, Matt Haig (bok)
Skådespelare: Henry Lawfull, Maggie Smith, Stephen Merchant, Kristen Wiig, Sally Hawkins
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: Storbritannien | Frankrike
Längd: 106 min
Serie: -
Såg den på Netflix 19 december 2021

Handling
En helt vanlig pojke, vid namn Nikolas, ger sig ut på ett extraordinärt äventyr till det snöiga och kalla norr för att leta efter sin far som i sin tur är ute på ett uppdrag för att hitta Alvhem. Där alverna bor. På sin resa får Nikolas sällskap av sin lojala mus, Miika, och en ren, Blitzen.

Min kommentar
Julfilmstittandet tog fart och kulminerade (nähä då) i helgen och det blev en varje dag. Jakten på julen ratade jag först, eftersom jag inte förstod vad det var för film. När jag såg originaltiteln, A boy called Christmas, så förstod jag att det ju är Matt Haigs bok. Alltså åkte den direkt upp på listan och sågs redan dagen efter.

För mig är detta i det närmaste en perfekt julfilm. Den innehåller en saga, magi, alver och talande djur. Bara för att nämna några bra saker. Jo, vissa saker blir lite löjliga/överdrivna, men jag är förmodligen inte helt rätt målgrupp. Jag tycker ändå att den är fin.

Det här är en viktig film. Den berättar att bara för att något hemskt eller sorgligt händer så tar inte livet slut. Det är bara att resa sig, borsta av sig och fortsätta. Många gånger kommer jag på mig själv med att le (eller skratta). Speciellt när jag inser vart det hela är på väg. Scenerna där vi kommer tillbaka till sovrummet, där sagan berättas, tycker jag tillför en hel del. Det blir lite extra nära när de "riktiga" barnen kommenterar det som händer i sagan.

Alla skådespelarna gör ett bra jobb, skulle jag nog säga. Trots att jag har lite svårt för Henry Lawfull, men det är nog mer mitt problem än hans. Han är inte speciellt tomtelik, tycker jag. Stephen Merchant, som gör musens röst, har en briljant timing. Han stjäl showen varje gång. Maggie Smith, mostern, passar perfekt som historieberättare. Både mus och ren är outsägligt söta. Vilket är lite konstigt. I alla fall när det gäller renen. Jag tror aldrig att jag har sett en söt ren förut.

Jag skulle hemskt gärna vilja läsa boken och det var kanske dumt att se filmen först, men nu blev det så här. En känsla säger mig att det som jag tycker är lite fjantigt i filmen inte alls finns med i boken.

A boy called Christmas är en hjärtevärmande och välgjord film, lite som sagor var förr. Inte bara ljust och glatt, utan ganska mycket svärta. Här finns både glädje och sorg. Och hopp. Lite som livet självt. Magisk, är ett bra ord.Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 7 872 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 11 802 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

6 kommentarer:

 1. Det lät ju väldigt positivt. Och finns på en kanal vi har...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte om den, den var en perfekt julfilm 🙂

   Radera
 2. Jag ska se den här senare i veckan. Kan dock med största sannolikhet säga att bok och film har väldigt lite gemensamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar ju vara så, men nu blev jag ju i alla fall ännu mer sugen på att läsa boken 🙂

   Radera
 3. det enda försonande med den här filmen är Maggie Smith. jag stod nästan inte ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja, tänk så olika det kan vara 🙂

   Radera