måndag 14 mars 2022

Film: The King's man (2021)

Titel: The King's man
Originaltitel: The King's man
Genre: Thriller
Regissör: Matthew Vaughn
Manus: Matthew Vaughn, Karl Gajdusek
Skådespelare: Ralph Fiennes, Harris Dickinson, Gemma Arterton, Djimon Hounsou, Matthew Goode
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: Storbritannien | USA
Längd: 131 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 25 februari 2022





Handling
När några av historiens värsta tyranner och ondskefulla genier går samman för att planera ett krig, som skulle utplåna miljontals människor, måste en man kämpa mot klockan för att stoppa dem.

Min kommentar
Eftersom jag har sett och gillat de två tidigare filmerna om Kingsman så har jag ganska ofta sneglat på The King's man och funderat på att köpa även den. Det som har fått mig att tveka är det inte helt överväldigande betyget på IMDb. Nu i veckan såg jag att den började streama på Disney+. Då var ju valet av fredagsfilm plötsligt väldigt enkelt.

När filmen börjar så känner jag att det här var en ganska otäck film att se just nu. Med tanke på det som händer i Ukraina. I alla fall så blev det det för mig. Det här handlar inte bara om hur Kingsman startade utan även om hur man startar ett världskrig med hjälp av psykopater med en egen agenda.

Den här filmen har en helt annan ton än de tidigare två. Det går mer åt det allvarliga, svarta hållet. Här finns inget av det lättsamma som varit det utmärkande hittills och humorn är helt borta. Action finns det inte heller så mycket av, nästan ingen faktiskt. Slagsmålsscenerna är på tok för långa. Eventuellt så är de för många också.

Mitt största problem är nog ändå att den försöker vara både historisk, storslagen och fantastisk. Samtidigt. Ibland blir det bara konstigt, många av scenerna verkar inte höra ihop. De är så olika att det mest är förvirrande. Ibland är det realistiskt och berörande. Ibland bara tramsigt.

Skådespeleriet är ganska avslaget, det känns inte som att de är med riktigt. Det kanske är meningen, men jag har svårt att tro det. Ralph Fiennes är annars en favorit, men inte ens han lyckas övertyga.

The King's man är alldeles för lång och spretig. Jag tycker ändå att den är klart sevärd, även om jag hade velat ha mer Kingsman än krigsfilm. Det finns en bonusscen i eftertexterna, men tyvärr så går den inte att se. Disney+ har bestämt att man i stället ska se en stor reklam för en annan film.

Avdelningen för olika funderingar:
Åh, vad jag hade velat se hur de kom ner från klippan! Åtminstone skulle jag ha velat veta hur de gjorde.



Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 86 987 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 69 128 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar