fredag 25 mars 2022

Kommande böcker april 2022

I vårmånaden april kommer det en hel del intressant. En härlig blandning av spänning och feelgood, debutanter och gamla rävar. Precis som det ska vara.

Björnen sover av Emelie Schepp
Genre: Kriminalroman
Serie: Jana Berzelius (7)
Antal sidor: 407
Utgivningsdatum: 2022-04-07
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en före detta polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och är den enda som har en koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet?

Samtidigt som åklagare Jana Berzelius försöker spåra upp mördaren gör sig hennes mörka förflutna påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom.


Två delar, det är vad jag har läst i den här serien. Kanske kommer jag ikapp någon gång.



Sommargästen av Anna Sundbeck Klav
Genre: Feelgood
Serie: Huset i Mölle (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-04-07
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
När Agneta blir änka känns hennes hus i Mölle plötsligt alldeles för stort, och hon beslutar sig för att hyra ut ett rum för att dryga ut hushållskassan. Hemligheten som maken Henning berättade före sin död - att han har en dotter utanför äktenskapet - skaver i henne, och hon måste också bestämma vad hon ska göra med hans aska som hon gömt under sängen.br>
Sophie har vuxit upp med sin danska rockstjärna till mamma, och när hon får veta att hennes far gått bort reser hon till hans hemstad Mölle. Hon hyr av en slump in sig hos Agneta och sommaren som följer blir ett hisnande äventyr kantat av sorg och lycka, rödvin och jordgubbssaft, kärlek och besvikelse. Och en stark, ny vänskap som ingen av kvinnorna hade väntat sig.


Helt ärligt så var det Mölle som gjorde att jag blev nyfiken på denna. Dit har jag länge velat åka.



Den glömda kokboken av Christoffer Holst
Genre: Feelgood
Serie: Mat, vin och nya chanser (2)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2022-04-12
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan. I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

Christoffer Holst och matlagning... två saker jag är svag för.



Sarek av Ulf Kvensler
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-04-22
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part - Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken "jag känner igen honom". Vandringen utvecklas snart till en mardröm - att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Miljön lockar ju oerhört mycket. Vid googling upptäckte jag dessutom att Ulf Kvensler är en känd manusförfattare som har skrivit manus till många favoritserier/-filmer.



Kult av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Genre: Kriminalroman
Serie: Vincent & Mina (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-04-28
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar och när de mest skyddslösa blir offer - vem kan då rädda dem?

Nej, jag har inte läst första delen. Än. Spelar ingen roll. Det är en mentalist inblandad.



Nu dör vi av Stina Flodén
Genre: Thriller
Serie: Camilla Stensjö (1)
Antal sidor: 302
Utgivningsdatum: 2022-04-07
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Lugnet i villaidyllen förbyts snabbt i panik när Camillas man Mikael skjuts till döds i hemmet samtidigt som Camilla och barnen gömmer sig i badrummet. Mikaels död är obegriplig och familjen hamnar i chock. I sorgen har Camilla ingen aning om hur hon ska närma sig barnen.

När polisen kör fast försöker Camilla själv försöka ta reda på vad som har hänt, men när en stor sten kastas genom fönstret blir hon rädd att någon även är ute efter henne och barnen. Trots det måste hon ta reda på sanningen, och när fruktansvärda hemligheter avslöjas inser Camilla att hon inte har en aning om vem hennes man egentligen var.


Författare som är bosatt i Göteborg (vet dock inte om boken utspelar sig där) och en debut. Det kan räcka.



Det var en gång i Hollywood av Quentin Tarantino
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 333
Utgivningsdatum: 2022-04-11
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Rick Dalton - En gång i tiden hade han en egen tv-serie. Nu får han mest roller som bad guy i B-filmer. På kvällarna dränker den avdankade stjärnan sina sorger i whiskey sour. Kan ett oväntat telefonsamtal ändra hans öde?

Cliff Booth - Ricks stuntman och dubbelgångare. Lika framgångsrik som ökänd i filmindustrin på grund av ryktena om att han kommit undan med mord.

Sharon Tate - Skådespelerskan som lämnade Texas för att bli filmstjärna och lyckades. Nu lever hon livet hon alltid drömt om.

Charles Manson - Kåkfararen och ledaren för ett gäng hippies som tror att han är Frälsaren. Utan att tveka skulle han byta ut allt mot livet som rockstjärna.

Hollywood 1969 - Du skulle ha varit där ...


Va? En bok av Quentin Tarantino? Som bygger på karaktärerna i Once upon a time... in Hollywood? 'Nuff said.



Askans dotter av Ilaria Tuti
Genre: Kriminalroman
Serie: Teresa Battaglia (3)
Antal sidor: 375
Utgivningsdatum: 2022-04-12
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Efter att ha ägnat hela sitt liv åt att bekämpa ondskan tvingas Teresa inse att hon måste avsluta sin karriär. Hon har förlorat striden mot den alzheimersjukdom som gjort henne olämplig som polis. Men vem är hon då? Och vad ska det bli av henne?

Samtidigt dyker det upp spöken från hennes förflutna, minnen och röster från en tid som hon gjort allt för att glömma. Mot sin vilja blir Teresa indragen i en utredning där hennes eget liv står i fokus. Uppgörelsens tid är här.


Det här är en serie som jag har varit nyfiken på ända sedan första delen kom. Än så länge har jag inte läst någon av dem.



Skarp av Helena Dahlgren
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-04-13
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
De senaste åren har varit stökiga för litteraturvetaren Emma Wijkman, men när hon får ett vistelsestipendium i Norrbotten ser hon sin chans att börja om på nytt. Hon ska få bo på gården där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde och verkade. Där ska hon äntligen skriva klart sin avhandling om Skarp, som dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet. Väl på plats dras Emma in i Beata Skarps värld ännu mer än hon hade räknat med. Ju mer hon tar reda på om Skarps sista tid i livet, desto mer luckras gränsen mellan henne och författaren upp. Till slut återstår endast sanningen om Beata Skarps död - och sanningen om Emma själv.

Låter spännande!



Nu levande av Sara Lövestam
Genre: Drama
Serie: Monikatrilogin (3)
Antal sidor: 353
Utgivningsdatum: 2022-04-14
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Efter elva års plåga ljusnar det för Monika, när hon långsamt blir vän med tanken att sluta försöka få barn. Men Claes, som plötsligt är en del av Monikas liv, har andra idéer det finns fortfarande metoder att prova. Monikas barnlängtan är skavd ända intill benet, men borde hon ändå utforska den nya möjligheten tillsammans med Claes?

Samtidigt framträder ett tvåhundra år gammalt mysterium, när Monikas jakt på sanningen om sina förfäder leder henne till ett olöst mord bland nybyggare och renskötare i 1800-talets Arvidsjaur. Hon gräver sig allt längre mot sitt släktträds rötter. Kan hon förlika sig med att inte bygga på dess grenar?


Redan tredje boken? Jag som inte har läst den första än.



De brinnande männen av Will Shindler
Genre: Kriminalroman
Serie: Alex Finn (1)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-04-20
Förlag: Modernista

Från Bokus
När ett hus i södra London börjar brinna en kväll under pågående byggarbete rusar ett tätt sammansvetsat team av brandmän in för att rädda en man som setts i ett fönster. De kommer ut utan kropp. De säger upp sig från brandkåren. De bestämmer sig för att aldrig prata med varandra igen.

Fem år senare sätts en av männen i brand på sitt eget bröllop. Kort därefter hittas ytterligare en av dem död. Någon verkar veta vad de fem brandmännen gjorde den där kvällen, och nu är bara tre av dem kvar i livet.

Kriminalkommissarie Alex Finn och hans nya kollega Mattie Paulsen utgör ett osannolikt partnerskap. Men måste nu samarbeta i en kamp mot klockan för att hitta mördaren - innan elden fortsätter sprida sig.


Det här låter ju vansinnigt spännande.



Elden ska falna av Linda Ståhl
Genre: Kriminalroman
Serie: Höllviken-deckare (2)
Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2022-04-21
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Ett flyktingboende brinner ner. När elden lagt sig upptäcks kvarlevorna av ett spädbarn i askan. Ingen vet var barnet kommer ifrån, eller vilka föräldrarna är. Kort därpå hittas en ung mamma på stranden i Höllviken, mördad.

Kriminalchef Reub Thelander leder den komplexa mordutredningen tillsammans med kollegorna vid Vellingepolisen. Parallellt ställs de inför svåra dilemman. Estrid Berg är precis på väg att återgå i tjänst efter sin föräldraledighet när en katastrof inträffar. Claes Trygg inleder en förbjuden relation med en kvinna som förekommer i utredningen, en överlevare med mer mörker i sitt förflutna än han först förstår.


Jag har inte läst första delen, men jag är ganska så nyfiken på de här böckerna.



Vända blad av Johanna Schreiber
Genre: Drama
Serie: Schantz förlag (2)
Antal sidor: 362
Utgivningsdatum: 2022-04-22
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Förläggaren Clara är den eviga singeln som är fast övertygad om att kärlek aldrig blir lika fantastisk som i böckerna.

Stukad efter att ha tappat sin största författare till en av Schantz förlags värsta konkurrenter ser hon äntligen en ljusning när manuset till en otrolig kärleksroman landar på hennes skrivbord.

Vad Clara inte räknat med är att hon ska bli lika förälskad i författaren som hon är i manuset. Hon är övertygad om att romanen kommer att bli en succé - om den nya snobbiga förlagschefen inte hinner göra sig av med henne innan dess. Valet mellan kärlek och karriär borde vara enkelt för en romantiker, men med kolleger som sviker, chefer som ljuger och en familj som vägrar prata om sår som aldrig riktigt läker blir det svårare än Clara hade kunnat föreställa sig.


Jag kan inte minnas att jag la märke till första delen när den kom, men detta låter ju intressant.



En kärlekshistoria i Cornwall av Liz Fenwick
Genre: Drama
Serie: Cornwall (6)
Antal sidor: 429
Utgivningsdatum: 2022-04-22
Förlag: Norstedts

Från Bokus
I samband med en skilsmässa flyttar Theodora "Theo" Pascoe in i den fallfärdiga Fiskarstugan vid floden Tamar, på gränsen mellan grevskapen Devon och Cornwall. Lugnet där är kanske precis vad hon behöver för att slicka sina sår.

Snart hittar hon en plåtlåda med brev till en viss A, undertecknade med Z, och det är då historien tar sin egentliga början. Breven berättar om den omöjliga kärleken mellan lady Alice Neville och fiskeförvaltaren Zachariah Carne.

Samtidigt som Theo varsamt väcker det bortglömda huset och dess vildvuxna trädgård till liv pusslar hon ihop berättelsen om två unga förälskade som var före sin tid, en berättelse som på ett märkligt och ödesmättat sätt vävs samman med hennes egen historia.


Jag vill så gärna läsa böcker som utspelar sig i Cornwall. Och resa dit.



Sakerna vi aldrig sa av Marc Levy
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-04-26
Förlag: Sekwa Förlag

Från Bokus
Julia bor i New York, jobbar som designer och ska snart gifta sig med Adam. Hon har allt man kan drömma om, men känner ändå att det är något som saknas.

Tre dagar innan bröllopet vänds Julias liv upp och ned. Hennes ständigt frånvarande pappa dör och bröllopsfesten ställs in och blir en begravning. Döm om hennes förvåning när pappan ifråga sedan dyker upp i hennes lägenhet!

Det visar sig att pappan har en sista överraskning till Julia - en resa som ska ge svar på hennes frågor. Det blir ett äventyr som tar henne till Montreal, Berlin och Paris i jakten på sanningen om förlorade kärlekar och frånvarande pappor.


Jag var nyfiken redan på hans förra bok.



Verkligheten av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-04-28
Förlag: Ordfront förlag

Från Bokus
Det börjar med en döende fluga på ett fönsterbräde. Liggande på rygg trevar den med sina ben i luften. I nästa ögonblick är den försvunnen.

Heidi Hallberg är stjärna i den populära realityshowen Hemma med Hallbergs . Men i takt med att dagen fortskrider under ständig kamerabevakning börjar glitchar och hack uppstå i verklighetens väv. Vad är egentligen sant?


En författare som är på auto-buy.

8 kommentarer:

  1. Här fanns några som jag redan noterat, och några om får hamna på listan. Bok av Tarantino? Det var som attan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar på att Schepp är en av de redan noterade 🙂 Det kommer en hel del intressant, men den där Tarantino-boken är nog den som låter mest spännande/intressant.

      Radera
  2. Sarek är jag väldigt sugen på att läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir mer och mer nyfiken på den.

      Radera
  3. För mig är Emelie Schepps böcker väldigt eftertraktade. Vi kommer från samma stad, men hon är förstås mycket yngre än jag. Det jag också gillar med henne, förutom hennes böcker, är det driv hon har. Hon började med egenutgivning och upplagan hemma i garaget. Idag är hennes böcker bästsäljare, inte bara i Sverige utan i många andra länder. Så duktig!
    Sen är jag väldigt nyfiken på Stina Flodéns debutbok. Jag har följt hennes kamp med manus etc via Instagram och jag måste säga att hon verkar vara en kämpe - liksom Emelie Schepp. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag bara ska gå efter vad jag tycker om Emelie Schepp, som person, så är jag ganska säker på att hennes böcker hade stått högt i kurs hos mig också. Nu har jag bara läst de två första i serien, men jag har så otroligt svårt för myndighetspersoner som beter sig som brottslingar.

      Radera
  4. Jag är glad att se att du som vanligt har många av böckerna jag var nära att ta med men som åkte ut på grund av platsbrist. Av dessa ser jag mest fram emot De brinnande männen och Den glömda kokboken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är det nog Tarantino som lockar mest 😁 Och Holst. Och... Många är de.

      Radera