söndag 6 mars 2022

Smakebit på søndag: Benny älskar baklava

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Första veckan med återgång till kontoret är gjord. Nu är det bara tre gånger i veckan jag behöver vara där, men det är en riktig energitjuv och jag kan inte för mitt liv förstå hur någon arbetsgivare kan tro att någon är mer effektiv i ett rum där det sitter minst fem andra som pratar mest hela tiden, än om man sitter ostörd hemma. De två dagarna vi var på plats nu i veckan så fick nog ingen något väsentligt gjort. Till detta tillkommer de två timmarna jag måste lägga på att ta mig dit och hem. Nej, det är inte bara dåligt att vara på kontoret. Det är onekligen kul att träffa alla igen efter nästan två år. Men så utmattande 😫 och två dagar i veckan hade räckt mer än väl.

Läsningen går så långsamt att det nästan är plågsamt. Det är mycket annat som pockar på uppmärksamhet nu. Jag är inte klar med boken från förra veckan, Kryptan av Kate Mosse, och det underlättar ju inte att boken... inte passar mig. Så kan vi väl säga. Jag beräknar ytterligare två dagar till för den tegelstenen, men i dag kommer smakebiten från nästa bok jag har tänkt läsa, Benny älskar baklava av Mikael Jisander. Jag hoppas den är lättsam och upplyftande.

Min smakebit är från bokens början:
En sekund. Ett kort ögonblick av bristande koncentration räckte för att ödet skulle ställa sig i hans väg. Rädslan stack i hela kroppen. Benny spärrade upp ögonen och trampade på bromsen. Hårt och i panik. Den tunga pickupen vinglade och krängde på det isiga underlaget tills motorn stannade med ett missbelåtet hostande. Nyckelknippa, mobiltelefon, en hylsnyckelsats och en pelargonstickling i en väl inslagen kruka slungades från passagerarsätet och landade i en röra på gummimattan. Benny lutade sig fram över ratten och kikade ut genom den frostinramade vindrutan.

16 kommentarer:

 1. maken tycker det är roligt att vara på kontoret igen, tråkigt ensam hemma, tack för smakbiten, en trevlig bok, lite som Ove.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det beror nog på vilken typ av människa man är och vilken typ av jobb man har.

   Radera
 2. Nu blir jag ju nyfiken på Kryptan, kanske vi tycker samma om den...? Den här kanske jag ska plocka upp snart, när jag behöver något uppiggande, vi får se.
  Vad gäller återgång så tycker jag det är skönt att vara tillbaka och träffa folk, det ger energi. Men jag har ju en annan typ av jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kryptan var i alla fall bättre än Labyrinten, men det säger kanske inte jättemycket. Jag tog mig i alla fall igenom den, men det tog tid.

   För min del så tar återgången till kontoret bara energi. Jag blir nästan utmattad efter en dag på jobbet.

   Radera
 3. Jag fick för mig att jag hade fått den som recensionsex, men det kanske jag bara har inbillat mig. Eller också har jag fått ett erbjudande om den och tackat nej. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den dök bara upp här en vacker dag och jag kände mig inte direkt sugen på att läsa den, men det har ändrats.

   Radera
 4. Tack för smsakbiten! Känner igen titeln men har inte läst än.
  Sambon trivs bättre med att jobba hemma med. Nu ska de vara på kontoret halva tiden. Men just nu buggs kontoret om. Får se hur det blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halva tiden hade funkat bättre än 60%. Det allra bästa hade varit om man kunnat vara lite flexibel.

   Radera
 5. Tack för smakebiten den finns i bokhyllan, oläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att många gillar den.

   Radera
 6. Så nu tillbaka till jobbet, iaf en del dagar? Kan tänka mig att om man har jobbat hemma länge/mest så blir det stor skillnad åt olika håll. Har jobbat enstaka dagar hemma, men svårt att jobba hemma i min bransch.
  Boken har jag sett lite här och var. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tre dagar på kontoret och två hemma. Det är i alla fall en förbättring mot vad jobbets inställning mot hemmajobb var innan pandemin... När vi jobbar så sitter vi liksom vid varsitt skrivbord, helt tysta. Det funkar lika bra hemma 🙂

   Radera
 7. Jag bläddrar just nu i en kokbok som heter Balkanmat där det finns recept på baklava. Själv är jag inte förtjust i sötsaker. Dessvärre inte i feel-good-böcker heller. Kul med en manlig författare i genren, den är annars kvinnodominerad tycker jag. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balkanmat är väldigt god, men jag gillar inte heller sötsaker. Baklava är på tok för sött. Jag vet faktiskt inte vilken genre man ska klistra på den här boken.

   Radera
 8. jag tror att arbetet på hemmaplan blir effektivare. men det gäller nog att skilja arbetet från fritiden. baklava är inte min favoritkaka. kände inte till din bok. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog de som har svårt att skilja arbetet från fritiden, men rent generellt så är det faktiskt inte speciellt svårt. Jag gillar inte heller baklava, det är alldeles för sött.

   Radera