söndag 13 mars 2022

Smakebit på søndag: Bara människa

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har vi varit i Göteborg(strakten). Mamma fyllde år i fredags och nu, för första gången på två år så kunde vi gratulera henne på riktigt. Vi har också äntligen kommit på en lösning på boendeproblemet när det primära målet är att vi ska hälsa på min familj. De bor en bra bit utanför stan och vi vill inte bo hos min mamma eftersom varken hon eller vi mår bra av det. I vintras kom vi på att det ju finns ett hotell vid flygplatsen (flera faktiskt) och vi bodde där i december. Det fungerade fantastiskt bra och alla var nöjda och glada. På det viset har vi i stort sett lika långt till både syster, bror och mamma och ett bra ställe (och gratis) att parkera bilen. Otroligt att det tog så många år innan vi kom på det...

Det gick i ett nafs att läsa ut den förra boken som smakebiten förra veckan var ifrån och i fredags påbörjade jag tredje och sista delen i serien Themisfilerna, Bara människa av Sylvain Neuvel. Det ska bli så spännande att få veta... allt.

Min smakebit är från sida 153:
- Så Rose, Vincent säger att han inte tror att... ekterna kommer tillbaka.

- Jag tror att han har rätt. Jag tror inte att de vill lägga sig i mer i livet på jorden än de redan har gjort. Deras senaste besök orsakade kaos i deras samhälle. Du kan vara säker på att de inte kommer att göra om samma misstag på länge.

- Kaos? Ingen har pratat om kaos förut. Vad är det du talar om?

- Kaos kanske inte är rätt ord. Oroligheter. Nej, det är...

- Oroligheter är inte så mycket bättre än kaos.

- Du får välja ett bättre ord. De... många var emot deras beslut att åka hit. Det var emot deras principer. Efter att allt gick... fel...

- Fel? Miljoner dog och du kallar det ett fel. Jag har nog ingen aning om hur kaos skulle se ut.

16 kommentarer:

  1. Så flygplatsen alltså. Vi håller på att beta av mer centrala hotell, det går ju inte att bo hos sonen.
    Blir intressant att höra din totala bild av serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer bara att bo vid flygplatsen när fokus är släkten. Om fokus är Göteborg så bor vi i stan 🙂 Vi har nog gått igenom ett tiotal hotell och har slutligen fastnat för Radisson Blu Scandinavia, mitt emot Centralen. Rummen är stora och bra, frukosten är fantastisk, det ligger centralt och det ligger bra till när man åker tåg dit.

      Jag skulle nog säga att min totala bild av serien ser bra ut 🙂

      Radera
  2. hoppas ni haft det trevligt i Göteborg, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här gången var vi inte ens inne i stan, det var bara fokus på släkten 🙂

      Radera
  3. De böckerna ligger och väntar på mig. Tack för smakbit.

    SvaraRadera
  4. Som Lotten ser jag också fram mot att läsa din recension av boken sedan. Jag skall kolla upp vad du skrivit om de tidigare delarna i serien.

    Ibland är man fastlåst i tankarna och ser inte det enkla trots att det finns framför ens ögon. Det händer mig hela tiden. Bra lösning med boendet nära släkten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara så att jag är mer... vaken för vissa saker i böcker nu, med tanke på vad som händer i världen och det blir lite extra nära då.

      Vi har ju alltid bott hos mamma, men när vi hälsade på i december (första gången under pandemin) så ville vi inte göra det och då äntligen kom vi på det här. En lösning som kommer att bli standard nu.

      Radera
  5. fantastiskt att ha löst boendet så enkelt och bra. känner inte till din bok. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det så enkelt att man inte ser det.

      Radera
  6. Borde verkligen ta och läsa den boken och avsluta serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag helt klart att du ska göra.

      Radera
  7. Så bra att det löste sig med boendet! Jag brukar tycka det är skönt att bo på annat håll även om det funkar att bo hos närstående, vänner etcetera. Boken känner jag inte till. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju äldre jag blir desto svårare får jag att bo hemma hos någon. Man kan ju liksom inte ens gå upp när man vill på morgonen 😬

      Radera
  8. Kul när man hittar ett bra boendealternativ! Bättre sent än aldrig! Jag bor själv i en liten etta o kan bara härbärgera max en person, det är min dotter. Övriga nattgäster behöver hitta annan logi om de tänkt stanna längre.
    Kul att det flyter på med en hel serie av böcker. Det var längesedan jag läste det. Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mamma har ju, än så länge, ett stort hus, men varken hon eller jag mår bra av att vi bor där 🙂

      Det här är en riktigt bra serie.

      Radera