lördag 10 november 2012

"Jägarens hjärta" av Deon Meyer

Genre: Thriller
Antal sidor: 388
Originalspråk: Engelska (eller Afrikaans)
Originaltitel: Heart of the hunter (eller Proteus)
Översättare: Jesper Högström
Utmärkelser: -
Serie: Tobela Mpayipheli 2
Förlag: Weyler
Utgivningsår: (första) 2003 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 26 oktober 2012


Första meningen: Han stod bakom amerikanen, så gott som tryckt mot honom i trängseln på Metron.

Baksidetext
Tobela Mpaypheli kallades "Tiny" av sina vänner därför att han var så väldigt stor. Nu vill den f d elitsoldaten i ANC:s väpnade gren lämna den tiden bakom sig, en gång för alla. Kriget är över, apartheidsystemet har fallit. Tiny har bytt geväret mot skruvmejseln på en mc-verkstad.

Dottern till en av hans närmaste vänner från kampen ringer för att be om hjälp. Hedern kräver att han ställer upp och han tvingas ut på en livsfarlig motorcykelfärd som inte bara tar honom genom dagens Sydafrika utan också genom dess blodiga, nära historia. Den sydafrikanska underrättelsetjänsten som jagar honom vet inte vem han är. Det borde den ha vetat.

Min kommentar
Jag är frustrerad. Jag vill så gärna tycka om detta, men det är svårt. Riktigt svårt. Det är egentligen inget fel på handlingen eller karaktärerna, men själva utformningen av berättelsen gör mig nästan tokig. Även om historien är spännande och bra så kändes det mest som att Meyer försökt göra ett amerikanskt filmmanus.

Vi börjar med det rent "tekniska". Det är ett j-la hoppande (förlåt, men jag måste faktiskt svära här), vissa stycken är bara två-tre meningar sedan byts scenen och man får följa någon annan. Detta gjorde att i alla fall jag hade svårt att få något slags sammanhang och "flow". Jag gillar inte MTV-klipp (snabba klipp, gärna så nära att man inte alls ser vad det föreställer) på TV heller och det kan hända att Hollywood gillar det, men jag blir bara irriterad. En annan teknik som Meyer använde var att sätta in protokoll av olika slag och dessa kunde dessutom vara uppdelade så att det började på en sida (till exempel 329) sedan fick man följa någon karaktär i några sidor, för att sedan plötsligt hamna mitt i ett dokument igen (förmodligen samma som på sida 329, men nu på sida 336) utan någon närmare förklaring.

Något annat som stör mig är väl egentligen inte bokens fel, men det känns lite som att jag förutsätts veta Sydafrikas hela historia, vilka motsättningar som finns och varför. Jag gillar inte när författare idiotförklarar sina läsare och berättar allt, men det får finnas gränser även åt andra hållet. Visst känner jag till en del, som ANC och Mandela, men jag har ingen aning om vad xhosa, griqua och allt vad alla stammar kan tänkas heta har för bakgrund och varför de avskyr varandra. Det är helt enkelt massor som går mig förbi på grund av att vissa saker inte betyder något för mig.

Annars är det väldigt intressant att läsa om allt som hänt och fortfarande händer, alla inre motsättningar som finns och alla olika myndigheter som inte klarar att samarbeta, utan i stället rivaliserar och försöker ställa varandra i dålig dager. Det är svårt att föreställa sig ett samhälle där ingen litar på någon. Miljöerna är fantastiska, vi får ju se en del av Sydafrika tack vare Tobela som kör motorcykel genom stora delar och min önskan att se allt detta med egna ögon ökar kraftigt.

Eftersom den här boken är den andra i Pocketlovers tre på tre-utmaning så kommer det i alla fall att bli minst en bok till av Meyer.

Boktipsets estimerade betyg var 4.2. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Jägarens hjärta: Annika, Bokmalen och och dagarna går....

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Deon Meyers första deckare står och väntar på mig i bokhyllan. Jag tror att den får vänta ett tag till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böckerna är alltså bra, det är bara det att jag gärna vill förstå allt jag läser och då skär det sig ordentligt :)

      Radera