måndag 5 november 2012

Tematrio - Ätbart

Titelutmaningarna fortsätter i veckans Tematrio från Lyran. Berätta om tre (gärna bra) böcker med något ätbart i titeln!

Fy, den här var svår och jag var nära att ge upp. Antingen genom att välja visserligen ätbara saker, men inte speciellt goda (som hästar, hundar, apor...) eller kanske skulle jag välja böcker jag inte har själv... Till slut hittade jag ändå tre och faktiskt är de riktigt bra allihop också.

1. Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg är inte bara en bra bok utan också en fullkomligt underbar film och jag mår alltid bra när jag tänker på den. Även om nu boken och filmen har lite olika synsätt på vänskapen mellan två kvinnor i den amerikanska södern, så är det till syvende och sist ändå om just vänskap den handlar.

2. Vattenmelonen av Marian Keyes måste vara den roligaste boken om systrarna Walsh. Denna handlar om Claire, som blir övergiven av sin man samma dag som hon föder deras barn. Hon packar ihop och reser hem till sin familj för att slicka sina sår och tycka synd om sig själv.

3. Carambole av Håkan Nesser är sjunde delen om Van Veeteren och faktiskt den första bok jag läste av honom, resten är historia som man brukar säga. Jag vill gärna förtydliga att carambole, förutom att vara en form av biljard, även är ett namn för stjärnfrukt.

23 kommentarer:

 1. Jag har också med Vattenmelonen på min lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara ett vanligt val den här veckan :)

   Radera
 2. Jag har sett Stekta gröna tomater som film. Den var bra. Håkan Nesser var det länge sen jag läste. Tror jag kom till den fjärde boken av Van Veeteren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serien om Van Veeteren har jag inte läst från början, de tre jag läst har varit i slutet allihop :)

   Radera
 3. Och jag som inte gillade Vattenmelonen men har med den ändå. Det var lite svårt med ätbart tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade inte många titlar med något ätbart :)

   Radera
 4. Jag tror jag har läst Vattenmelonen, men det var väldigt länge sedan. Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stekta gröna tomater är en av de bästa filmer jag sett.

   Radera
 5. Vattenmelonen dyker upp på min lista också. Stekta gröna tomater var en riktigt bra film! Den kanske fortfarande håller? Har inte sett den på många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har Stekta gröna tomater på video, alltså gammal VHS, men jag funderar allvarligt på att köpa den på DVD. Så jag kan titta på den igen :)

   Radera
 6. vilka bra titlar du hittade :)

  SvaraRadera
 7. Mäh missa pepparkakshuset som är så gott och det närmar sig säsong för det är inte bra :) Jag ÄLSKAR att få gå och tjuvsmaka iväntan på dagen man får äta upp huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte hur jag kunde missa Pepparkakshuset och nu har jag dessutom upptäckt att jag missat ännu en. Nu gör det ju inget, hittade ju tre riktigt bra ändå, som jag faktiskt har läst också :)

   Radera
 8. Åh, jag älskar Stekta gröna tomater! Filmen då. Har inte läst boken tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt en av de bästa filmer jag sett och nu har den åkt upp på önskelistan till jul, jag måste ha den på DVD i stället för video.

   Radera
 9. Vattenmelonen var dagens frukt verkar det som!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ändå vara förhållandevis ont om titlar med ätbart och många har nog läst den där Vattenmelonen :)

   Radera
 10. Stekta gröna tomater och Vattenmelonen är två trevliga böcker som jag läst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och Stekta gröna tomater är dessutom en vansinnigt bra film :)

   Radera
 11. Jag minns precis när jag läste vattenmelonen och fnissade hysteriskt! Riktigt banbrytande var den i sin genre också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattenmelonen var faktiskt den första chick-lit jag läste och efter den upplevelsen var jag ju fast :)

   Radera
 12. Ja, du har också Vattenmelonen och Stekta gröna tomater :)

  SvaraRadera