lördag 24 november 2012

"Var är Jane Eyre?" av Jasper Fforde

Genre: Science-fiction
Antal sidor: 358
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: The Eyre affair
Översättare: Ia Lind
Serie: Thursday Next 1
Förlag: Anderson pocket
Utgivningsår: (första) 2001 (min) 2007
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 november 2012


Första meningen: Min pappa behövde bara visa sig för att klockorna skulle stanna.

Baksidetext
Året är 1985, platsen är Storbritannien. Krimkriget pågår fortfarande, tidsresor är vardagsmat och klonade drontar finns i var mans hem. Här tar man litteratur på blodigt allvar: gatustrider utkämpas mellan militanta shakespearetolkare och att förfalska Byrons dikter är ett grovt brott.

Thursday Next är specialagent vid Litteraturroteln i London. När superskurken Acheron Hades stjäl ett värdefullt originalmanuskript, Martin Chuzzlewit, av Charles Dickens blir hon involverad i utredningen. Plötsligt upptäcker man att Mr Quaverley i Dickens roman är utplånad i alla senare utgåvor och strax därefter finner man honom mördad! Riktigt allvarligt blir det när Jane Eyre kidnappas. Det mäktiga Brontësällskapet rasar och det är upploppsstämning i landet. Thursday Next blir tvungen att själv bege sig in i romanen för att förhindra att kaos bryter ut…

Min kommentar
Jag vet minsann inte var jag ska börja någonstans, men hur skulle man kunna tycka illa om en värld där litteratur är hårdvaluta, där det finns poliser som ska förhindra piratkopiering av böcker och där litterära karaktärer kan raderas eller kidnappas?

Det började fantastiskt bra och redan efter ett tjugotal sidor var jag helt och hållet förälskad, ett möte med en av karaktärerna, Paige Turner, fick mig att tjuta av skratt och sedan bara fortsatte det.

Här finns små larvliknande djur, bokmalar, som matas med litteratur, och dessa fiser apostrofer och &-tecken efter ett skrovmål bestående av prepositioner, rapar överblivna versaler samt skiter bindestreck när de blir rädda. Det är dock inte det enda de gör utan om man ger dem en viss sida i en bok och sedan placerar dem i en prosaportal och sedan trycker och vrider på en mängd knappar och vred så hoppar man rätt in på det stället i boken och kan ställa till med nästan vad som helst. Ja, förutsatt att man har originalmanuset då, annars är det ingen större fara.

Språket är perfekt för genren, vilken den nu är, och ironi, cynism och sarkasm fullkomligt rinner ut från sidorna. Här drivs friskt med det mesta. Religionen får sig en känga med den allmänna standardgudomen, ASG, och vapenindustrin får sig också en släng av sleven, när det fantastiska plasmageväret, som äntligen ska få slut på Krimkriget, presenteras. Inte ens Shakespeare går säker för konspirationsteorier.

Den här boken läste jag för utmaningen Böcker om böcker och en bättre bok för den finns nog inte. Det här var så fantastiskt att jag bara måste försöka få tag på fortsättningen, som tyvärr verkar svår att hitta och inte ens finns på bokbörsen. Men nu vet jag i alla fall varför Jane Eyre slutar som den gör...

Boktipsets estimerade betyg var 3.9. Jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Var är Jane Eyre?: Boktradition, Ett hem utan böcker och Bokfetischist.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

17 kommentarer:

 1. Fantastisk bokomtale! Nå ligger boken på iPaden og venter på å bli lest av meg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste försöka hitta resterande delar :)

   Radera
 2. Den där blir jag riktigt sugen på att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har den typen av humor (ganska dålig och sjuk) så tror jag att du kommer att gilla den :)

   Radera
 3. Det låter lovande. Jag har den på min läslista. Ska bara läsa Fifty Shades of Grey först!

  SvaraRadera
 4. Det här är definitivt en bok jag vill läsa :)

  SvaraRadera
 5. Jag gillade också boken... :-)
  Jag hittade fortsättningen på biblioteket i Jönköping. Den var också bra :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite som att andra delen bara finns på biblioteket, men det är också den enda som finns där och serien är väl på sex böcker tror jag. Måste försöka hitta dem :)

   Radera
 6. Ännu en "måste läsa"-bok. Så många böcker, så lite tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det börjar nästan bli ett problem :)

   Radera
 7. Visste inte att uppföljaren fanns översatt, vad kul!
  ...fast det gör kanske inte så stor skillnad om den inte går att få tag på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle ju kunna tro att den här serien aldrig slog här i Sverige, vilket jag inte alls kan förstå. Men någonstans måste det ju finnas någon som vill göra sig av med andra delen :)

   Radera
 8. Det finns säkert fem delar utgivna på engelska. Kolla Adlibris.

  SvaraRadera