måndag 1 juni 2015

Film: Dagboken - jag sökte dig och fann mitt hjärta

Titel: Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta
Originaltitel: The Notebook
Genre: Drama
Regissör: Nick Cassavetes
Manus: Jeremy Leven, Jan Sardi, Nicholas Sparks (bok)
Skådespelare: Gena Rowlands, James Garner, Rachel McAdams, Ryan Gosling, James Marsden
Utgivningsår: 2004
Produktionsland: USA
Längd: 123 min
Serie: -
Såg den på TiVo 8 maj 2015
Handling
På ett äldreboende läser en man ur en anteckningsbok för en dement kvinna. Berättelsen handlar om ett ungt par som möts en sommar under sent 30-tal. Kvinnan, Allie, är rik och mannen, Noah, är fattig. De låter sig inte hindras utan tillbringar i stort sett hela sommaren tillsammans. Allies föräldrar är inte så glada i att deras dotter fallit för en simpel arbetare så till slut tar de med sig Allie hem till stan, utan att hon fått säga adjö till Noah. Noah skriver ett brev varje dag till Allie, men får aldrig något svar. När Amerika går med i andra världskriget så tar Noah värvning. Under kriget jobbar Allie som sjuksköterska och där träffar hon Lon, en skadad soldat. När kriget är slut träffas Allie och Lon igen och eftersom Lon är rik så gillar Allies föräldrar honom och det rustas för bröllop.

Min kommentar
Jag har en grej med Nicholas Sparks. Filmerna som bygger på hans böcker brukar vara ljuvligt sentimentala, sorgliga och romantiska. Däremot har jag inte läst någon av hans böcker. Jag gillar nämligen att titta på romantiska filmer, men romantiska böcker funkar inte alls.

Ryan Gosling har jag emellertid ingen grej med. Eller jo, men där är grejen att jag inte gillar honom. Så inte heller i den här filmen. Jag har svårt att definiera om det är honom eller rollfiguren jag tycker illa om, men det kan nog faktiskt gå på ett ut. Hans rollfigur är en egocentrisk typ och det är fullt möjligt att män gick runt och sa saker som "när jag ser något vackert måste jag bara ha det" i slutet av 30-talet, men det var nog sista spiken i kistan för karaktären Noah. Men han spelar bra, Ryan Gosling, det måste jag ge honom.

Nåväl, början på filmen, själva introt eller vad man ska kalla det, är oerhört vackert. En ensam roddbåt på en sjö i solnedgång och ett fågelsträck. Fridsamt och vackert. Det gav en stämning som, tyvärr, inte höll i sig hela filmen.

Detta är en extremt romantisk film, men ack så förutsägbar. Delen som utspelar sig i dåtid känns alldeles för påklistrad och glättig för att den ska beröra mig på riktigt. Det blir helt enkelt för mycket där, nästan desperat sentimentalt. Delen som utspelar sig i den så kallade nutiden känns mycket mer äkta och det är den som slår an en sträng i mitt hjärta. Kanske är det för att jag är närmre de människorna i ålder och kan identifiera mig mer med dem. Jag är säker på att jag hade älskat dåtidens berättelse mer om jag sett den när jag var i 20-årsåldern. Slutet må vara hur Hollywoodskt som helst, men jag gillar det och precis det önskar jag mig också.Filmtipsets estimerade betyg var 5 (beräknat på 10 599 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 347 617 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen filmen, och då kanske speciellt slutet som verkligen är precis vad man själv önskar sig. Men boken däremot gillade jag inte alls, inte alls samma känsla i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag hade uppskattat filmen mycket mer för kanske 20 år sedan, då skulle nog "ungdomsdelen" tilltalat mig mer. Jag får se om jag någonsin läser en Sparks eller om jag fortsätter att bara se filmerna :)

   Radera
 2. Denna film ligger och väntar här bland mina dvd-filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var sevärd, helt klart, men jag önskar jag hade sett den när jag var yngre :)

   Radera