lördag 20 juni 2015

"Señor Peregrino" av Cecilia Samartin

Genre: Drama
Antal sidor: 378
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Tarnished beauty
Översättare: Maria Cederroth
Serie: Peregrino 1
Förlag: Bazar Förlag
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 juni 2015


Första meningen: Det var inte första gången en flicka ropade våldtäkt när magen blommade ut över kjollinningen.

Baksidetext
Jamilet, en sällsynt vacker flicka i en dammig mexikansk by. Men under kläderna bär hon en hemlighet, från ryggen ner till benen, vrider sig ett ohyggligt födelsemärke, som att hon har blivit gripen av djävulens hand. Med falska papper och förhoppningen om ett normalt liv flyr Jamilet till USA. Hon tar arbete på ett mentalsjukhus och får ta sig an den gamle Señor Peregrino. En udda och mystisk herre, som kräver att Jamilet lyssnar på hans historia, i utbyte mot att han inte avslöjar hennes illegala vistelse. När Señor Peregrino tar henne tillbaka till sin ungdom, då han påbörjade sin pilgrimsvandring till det legendariska Santiago de Compostela förändras allt. Señor Peregrino är en poetisk och överraskande berättelse om att aldrig mista tron på kärleken. Om att våga leva på den sköra linjen mellan fantasi och verklighet.

Min kommentar
Den här boken vann jag för snart två år sedan. Just då var Cecilia Samartin väldigt i ropet och jag läste om hennes böcker i stort sett varenda dag. Ändå har boken blivit stående i bokhyllan och i år tog jag med den i min boktolva, så den säkert skulle bli läst.

Ibland hittar man bortglömda guldkorn och detta är precis en sådan bok. Jag är såld nästan ända från start. I början går det undan på riktigt, vi får bara veta tillräckligt för att ha en bakgrund till varför Jamilet smiter över gränsen till USA. Det passar mig utmärkt, trots allt så är det ju inte den här delen av berättelsen som är den viktiga. Det enda som egentligen stör mig är att jag inte vet när allt utspelar sig. För mig är det ganska viktigt, så jag vet hur jag ska förhålla mig till olika händelser; till exempel förfasas över taskig kvinnosyn eller helt enkelt förklara den med att så var det på den tiden.

Både Jamilets och Señor Peregrinos berättelser fascinerar mig och jag kan inte säga vilken jag tycker mest om. Det jag reagerar på är att vad som händer i Jamilets "romans" verkar gå lite hand i hand med Señor Peregrinos, jag vet inte om det faktiskt är så, men det är en känsla jag får. Boken håller mig i alla fall i ett järngrepp och jag vill hela tiden framåt eftersom jag är nyfiken och måste få veta mer och vem är egentligen Señor Peregrino?

Det är långsamt, men ändå spännande och stämningen är nära nog magisk. Detaljer och miljöbeskrivningar hålls på en lagom och angenäm nivå. Jag blir aldrig uttråkad.

Tyvärr är boken uselt korrekturläst och ibland är det nästan omöjligt att reda ut vad som egentligen ska stå där. Förutom det så är boken väldigt välskriven och en riktigt bra historia. Just nu är jag glad att jag redan har andra delen stående, som jag vann i samma utlottning.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 (beräknat på 205 betyg).
Goodreads hade den 3,80 i genomsnitt (beräknat på 1 010 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Señor Peregrino: Boklysten, Midnatts ord och En bok om dagen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

12 kommentarer:

 1. Jahaja. Som om jag behövde fler böcker på läslistan? Det här är ju en bok jag sneglat på tidigare men sen blivit tveksam över. Får väl omvärdera igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet precis hur det känns, men den här boken var faktiskt mycket bättre än jag hade förväntat mig :)

   Radera
 2. Nu när sista boken kommer i serien, har jag blivit alltmer sugen på att läsa den här :) Det verkar ju lovande att du tycker om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg att den sista släpps nu. Funderar som bäst på om jag skulle försöka hinna med hela serien i år :)

   Radera
 3. Jag har varit väldigt nyfiken på denna författare ett tag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tag syntes ju hennes böcker överallt. Nu har jag börjat förstå varför :)

   Radera
 4. Taggade dig i min senaste tag :) Gör den om du känner för det!!
  http://snowglitter.blogg.se/2015/june/alphabooks-tag.html

  SvaraRadera
 5. Jag är också glad att jag har bok två hemma, även om jag var lite med tudelad inför bok ett så längtar jag efter att hinna läsa bok två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väldigt tveksam när jag började läsa, men jag sögs nog in direkt :)

   Radera
 6. Jag är totalförälskad i Samartins böcker! Ska precis börja med den tredje boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lite överraskad att jag tyckte så mycket om den. Nu ska jag bara försöka att läsa nästa bok ganska snart :)

   Radera