fredag 4 januari 2019

Årsberättelse 2018

I början av 2018 så trodde jag att det skulle bli ett alldeles vanligt, ganska trist och tråkigt år. Sedan blev det något helt annat. Privat blev det det året då jag äntligen fick ett jobb där jag får jobba med det (näst)bästa jag vet.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2018 i bilder i alla fall.

Ännu en gång hoppades jag länge att året skulle bli det där året då jag inte köpte fler böcker än vad jag läste. Det gick inte speciellt bra. Jag känner mig ändå hyfsat nöjd för jag köpte inte fler än 30 stycken. Själv alltså. Det är bara hälften så många som för 2017. Däremot så kom det ju en del annat... Som, till exempel, smått fantastiska 63 recensionsexemplar av vilka jag faktiskt bara bett om 20. Jag är så otroligt tacksam för alla dessa böcker som bara dyker upp. Av de jag bett om så är fyra fortfarande olästa, men de står högt upp på prioriteringslistan. Två av dem, minst, ska läsas i januari. 23 böcker fick jag i födelsedagspresent, julklapp eller på något annat sätt. Totalt flyttade det in 113 böcker, vilket är 40 färre än 2017.

Antalet lästa böcker blev 90, vilket jag inte trodde när jag började ett nytt jobb i april. 2017 läste jag 101 stycken, vilket nog blir svårslaget. Mitt mål var väldigt lågt satt, till 60, så där var det aldrig några problem. Jag föredrar att ha det så, då slipper jag bli stressad. Tolv böcker gav jag bort till släkten också. Jag vet inte om de börjar bli bortskämda, men de plockar inte åt sig så många längre från bokbordet jag sätter upp två gånger om året. 2017 gav jag bort 33 stycken...

Inga böcker blev lånade på biblioteket. Vilket väl är en sanning med modifikation. Liksom den att jag bara läste 6 e-böcker. Många gånger läste jag nämligen e-boken i kombination med pappersboken. Det är så mycket lättare att släpa på en läsplatta än en tung bok. Detsamma gäller ljudboken som jag lyssnade på genom Storytel, men där läste jag nog faktiskt bara de sista 50 sidorna i pappersboken.

Utmaningsåret 2018 gick som på räls. Både Boktolvan och Finish That Series Challenge är väl närmast tradition nu. Att avsluta serier känns som ett evighetsprojekt. 19 böcker blev det i den och de var fördelade på sex serier, dessutom läste jag ytterligare 32 böcker som ingår i serier, varav elva var senast utgivna och sjutton påbörjades. Det är lite klurigt att räkna detta för en del författare gillar att ge ut nya böcker mitt i en utmaning...

Jag startade också upp två nya utmaningar, Sist på serien? (så att jag inte ska bli utan serier att följa) och Vi möts igen (för att läsa de där halv bortglömda favoritförfattare eller presumtiva favoritförfattare). De bestod av sex böcker vardera och även dem klarade jag av.

När 2018 började så hade jag 488 olästa böcker i bokhyllan, när det slutade hade jag 511. En liten ökning med 23 stycken. Förra året var det 57 och året innan det så var det 67. Vågar man tro att det går åt rätt håll? Minus är väl inte att tänka på, men 0 hade varit trevligt.

Hyllvärmarna, börjar jag misstänka, ägnar sig åt celldelning så fort jag tittar bort. 2018 läste jag så många som 47 stycken (2017 var det bara 36) av de totalt 349 som jag hade när året började. När 2019 börjar så har det ökat till 408 stycken.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir de större om man klickar på dem.

I Book Collector är betygen mellan 1 och 10, på bloggen har jag valt att ha 1-5 med halva steg, betyg 7 i diagrammet motsvarar alltså 3,5 på bloggen. Knappa 47% har fått betyget 4 eller högre. Det är faktiskt ungefär samma som 2017. Det här har sjunkit i några år nu och jag vet inte om det beror på att jag har blivit mer kräsen, hårdare med betygen, väljer fel böcker eller om jag helt enkelt har blivit avtrubbad. En skillnad är att under 2018 så läste jag en fullpoängare. Det är inte alltid det händer.

En liten, liten brist i programmet är att cirkeldiagrammen inte blir så bra om man har många olika poster. Eftersom jag läste 83 olika författare/författarpar så... Det brukar alltid bli ganska högt eftersom jag verkar ha för vana att läsa åtminstone en antologi per år. Vinnare i år är Mons Kallentoft med sju böcker, varav sex stycken är delar i serien om Malin Fors.

Modernista har kvar sin position som mitt favoritförlag, hela tretton böcker var från dem under 2018.

Favoritformat är tydligen fortfarande inbundet, exakt hälften av böckerna jag läste var inbundna. Den sjunkande trenden kvarstår alltså, 2017 var det 55% och 2016 61%.

Deckare är fortfarande det jag läser mest av, men thriller och drama är bara en respektive två böcker efter. 21% deckare alltså. 2017 var det 30% och 2016 41%. Oj! Glädjande nog så ökar både skräck och science fiction.

Nästan 52% av de böcker jag läste var hyllvärmare (köpta 2016 eller tidigare). 2017 var det 37% och 2016 var det 51%. Till skillnad från många andra så är mitt problem att jag läser så få nya böcker, alltså utgivna samma år, det stannade på nästan 29%. 2017 var det 31%. Jag är i alla fall fortfarande nöjd med det.

44% av böckerna jag läste var recensionsexemplar. 2017 var det 50%. Det här får vi göra något åt.

Författarens kön är ointressant när jag väljer en bok, ändå blir det ganska jämnt här. För första gången, tror jag, har kvinnorna ett litet övertag.

Svenska böcker är ohotade i topp och står för nästan 49% av de lästa böckerna. 2017 var det 48% och 2016 bara 39%. USA ligger en bok före Storbritannien, kanske är även detta en trend. De som gömmer sig bakom Annan är Kanada och Tyskland med tre böcker vardera samt Frankrike, Irland, Italien, Kuba och Ryssland med varsin bok.Polen, Ryssland, Somalia och Tyskland med varsin bok. Inte heller 2018 läste jag tydligen någon norsk bok. Det är en ganska rejäl överraskning. Inte heller läste jag något danskt.

Svenskt och engelskt, där är det ingen skillnad.

56% av alla böcker jag läste ingick i någon serie, vilket betyder samma som 2017. Antalet serier är 35.

Taggningsfunktionen blir jag mer och mer glad i, speciellt när det gäller olika utmaningar. Även bokrean får vara med här, men där syns ju inte vilken bokrea boken är köpt på...



Det här diagrammet visar olästa böcker baserat på vilket år de är inköpta. Det är en något deprimerande bild, men jag jobbar på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar