söndag 6 januari 2019

Smakebit på søndag: Offer utan ansikte

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Så var det då ett nytt år. Igen. Jag hoppas det blir ett bra år för oss allihop. Ett nytt år betyder ju också nya utmaningar när det gäller vilka böcker som ska läsas. Boken jag läser nu, Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem, ingår i några av dem. Den om att börja läsa serier som alla andra redan har läst; Sist på serien?, den ingår också i årets Boktolva och så är den dessutom en hyllvärmare. Boken är väldigt, väldigt tjock (590 sidor) och jag har den i pocket... Den är ändå väldigt lätt- och snabbläst, jag har nästan kommit halvvägs, och rent generellt så håller jag med Dunja (hon är dansk och det är ganska mycket konversationer på danska) här nedanför, Fabian verkar inte vara någon speciellt sympatisk person (om han är snygg vet jag inte).

Min smakebit är från sida 254.
    "Har ni kollat innertaket?"
    "Kollat?"
    "Ja, alltså undersökt."
    "Siger du, at han skulle have hœvet sig op og vœre kommet ind via loftet?"
    "Finns det någon annan väg? Förutom den genom dörren?"
    Dunja Hougaard skakade på huvudet och försökte förstå hur hon hade kunnat missa något så uppenbart. Hon kände sig dum och ville inget hellre än att försvinna ner genom golvet. Hon försökte komma på något bra att säga men hennes tankar stod fullkomligt still. I stället kände hon hur hon började rodna. Men Gud, kunde hon bli mer pinsam? Visst, han såg bra ut. Men han var gift och dessutom hade hon inte bestämt sig för vad hon tyckte om honom.
    Första intrycket hade varit negativt, som med de flesta svenskar. Han hade gått på som om han ägde hela världen. Hur det här var hans fall och hur han, trots att han formellt var avstängd, tänkte jobba vidare och lösa det. Dock kunde han tänka sig att hjälpa henne mot att hon hjälpte honom.

28 kommentarer:

 1. lite läskigt omslag, spännande med danskan, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lite märkliga är att danskarna bara pratar danska när de pratar med svenskar. Inte när de pratar med andra danskar :)

   Radera
 2. Nyfiken på dessa böcker. Jag fick min far att läsa dem och han tyckte bra om böckerna och det är ett gott betyg från honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte ens läst ut den här första än, men jag tror att jag håller med din pappa :)

   Radera
 3. Tack för smakbiten! Har inte läst nåt av den författaren.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Jag har inte läst boken.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Jag har läst den här, ganska ok, men inte varit sugen på att fortsätta serien, ganska skönt på ett sätt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jätteskönt när man inte är intresserad av allt :)

   Radera
 6. Ett bokomslag som jag inte kunnat missa - men jag har ändå inte läst boken än :)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju tagit mig några år att komma till denna :)

   Radera
 7. Jag har inte läst nåt av Ahnhem. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten, den här författaren har jag inte läst något av än. Hur var det nu, läste du någon del i serien om Tom Stilton och olivia Rönning (Springfloden)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nästan att jag skulle våga rekommendera honom. Jo, jag läste första delen. Väldigt bra, men har inte kommit vidare. Än.

   Radera
 9. Ojoj, jag skulle få sitta med ett lexikon framför mig, danska är svårt för en finska som jag. Tack för smakbit, lycka till med läsningen av en hel serie. Det är ambitiöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit betydligt värre för mig om det hade varit dialog på finska. Jag kan typ bara räkna till sex eller sju :)

   Radera
 10. Stefan Ahnhem står på leselisten min, men jeg har ikke fått kommet i gang med noen av bøkene. Jeg leser krim hver kveld så jeg må jo også få med meg Ahnhem :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här måste du läsa. Den är väldigt bra.

   Radera
 11. Den här tyckte jag var bra - även om jag inte gillade Fabian så var han intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att du säger det. Jag tycker Fabian är otroligt osympatisk, men trodde att det bara var jag. Det känns som att det inte är meningen att man ska ogilla honom.

   Radera
 12. Har inte läst något av honom trots att jag har en av hans böcker oläst i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar det här väldigt mycket. Trots att boken är lite för tjock.

   Radera
 13. Tack för smakbiten! Inte läst något av den författaren ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska rått och brutalt, men jag har ju inte direkt ont av det.

   Radera
 14. har inte läst något utav den här författaren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite irriterad över att det har dröjt så länge innan jag tog tag i denna.

   Radera