måndag 14 januari 2019

TV-serie: The night of

Titel: The night of
Originaltitel: The night of
Genre: Crime
Skapad av: Richard Price, Steven Zaillian
TV-bolag: HBO
Skådespelare: Riz Ahmed, Bill Camp, John Turturro, Amara Karan, Sofia Black-D'Elia
Premiär: 2016-06-24
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på blu-ray december 2018

Handling
Historien kretsar kring det brutala mordet på en ung kvinna på Manhattans Upper West Side, och vi får följa hela processen från den inledande polisutredningen till gripandet och fängslandet av den huvudmisstänkte - en sympatisk, oansenlig collegestudent som tillsammans med sin familj blir utsatt för det värsta i New Yorks rättssystem. Hans advokat är en inbiten uppdragsjägare som har turen att få ta hand om sitt livs största fall och blir indragen i en uppsjö invecklade juridiska manövrer av utredare och andra advokater som gör det allt svårare för honom att hjälpa klienten.

Min kommentar
Jag kan faktiskt inte komma ihåg anledningen till varför jag köpte den här boxen. Det jag är helt säker på är att jag aldrig hade hört talas om den, men på Black Friday 2016 så hittade jag förmodligen det relativt höga betyget på IMDb och tänkte, också förmodligen, att jag skulle chansa. Serien har ju inte direkt varit högprioriterad, men ibland så får man gå igenom även bortglömda boxar i filmhyllan.

Det här är något så ovanligt som en serie som gör mig förvirrad på ett bra sätt. Jag har ingen aning om vem jag kan lita på. Alla har en för mig okänd agenda. Jag vet inte ens om den utpekade är skyldig eller ej. Vilket gör det lite besvärligt att bestämma sig för vem man ska "hålla" på. Det gäller ända till de sista minuterna av det sista avsnittet. Det är så osannolikt bra. Och spännande. Och ovisst.

Här finns många intressanta och komplicerade karaktärer, som man ju då inte vet om de är goda eller onda. Eller både och. Till och med en katt finns det. Nästan alla får mig att känna något, jag tror inte att någon är mig likgiltig. Hur ofta händer det? Tuffa ämnen behandlas och det blir också en vinkling på hur allt drabbar resten av familjen. Allt detta utan att någon gång peka finger.

Vi såg de här åtta avsnitten på rekordtid och höll på att missa tolvslaget på nyårsnatten eftersom sista avsnittet är runt 1,5 timme långt. Varför har ingen pratat om den här serien? Kan det vara så illa att alla har missat den?

[spoiler]Lite funderingar, bara så där... Andreas dörr var väl självlåsande? När Naz ska hämta bilnycklarna så måste han bryta sig in genom att slå sönder glaset. När polisen kommer så är dörren plötsligt öppen. Det som ändå störde mig mest var det här med att Naz inte var alldeles nedskvätt med blod och inte en enda polis/utredare ifrågasatte detta i stort sett omöjliga. Jag visste inte om det var meningen eller om det var en sällsamt grov miss av manusförfattarna. De lämnar taxin olåst, med rutorna nedvevade och förmodligen nycklarna i. Mitt i New York. Usch och blä för sådana missar.[/spoiler]TV Time har serien 9,28 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,6 i genomsnitt (beräknat på 94 188 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

8 kommentarer:

 1. Den här serien är superbra! Förstår att ni höll på att missa tolvslaget....Hoppas på en andra säsong, men vet inte riktigt hur det blir med det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt suverän, det var väldigt längesedan jag såg något lika bra. Och huvudet gick i spinn i varje avsnitt. Det är en bra grej alltså :)

   Radera
 2. Jaha, den här åkte ju direkt upp på önskelistan ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt! Hoppas du också gillar. Jag var helt såld :)

   Radera
 3. En till som gillade denna, visst fanns det lite saker att fundera över, Naz tid i fängelset är så hemskt, för om han var oskyldig så blir han indragen i saker som skulle kunna göra honom kriminell då och sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var så frustrerad över allt som hände i fängelset. Att han gjorde allt han gjorde, men det är väl enda sättet att överleva. Tycker serien är helt fantastisk.

   Radera
 4. Nu har vi sett den och gillade den verkligen (bägge).
  En av sakerna i din spoiler störde vi oss på något otroligt! Annars var den bara bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att den passade er också! Jag var helt såld på den här och det jag störde mig på... nja, det var inte så att det kom i vägen på något sätt :) Men alltså, vilken grej störde ni er på?!

   Radera