fredag 18 januari 2019

Bokbloggsjerka 18-21 januari 2019

Fredag! I dag hade jag behövt skridskor för att kunna ta mig till bussen så jag lyxar till det och jobbar hemifrån. Det är helt fantastiskt att ha möjlighet till det när det kniper. Vi startar väl upp fredagen med Annikas bokbloggsjerkan.

Veckans fråga: Vilken är den bästa barnboken/ungdomsboken som någonsin har skrivits? (Tänk på din barndom om du inte läser denna genre i dag, eller var kreativ och vinkla frågan som du vill för att kunna besvara den).

Just den här typen av frågeformulering har jag otroligt svårt för; den bästa. För mig betyder det en och endast en. Vilket ju så klart är helt omöjligt. Vilket i sin tur ger mig lite ångest.

Det finns i alla fall två böcker som jag minns väldigt tydligt från min ungdom, förmodligen är de också de enda böcker jag faktiskt har läst mer än en gång (tre tror jag att det blev för båda). Den ena är en hästbok, Bento den svarta hingsten av Ditha Holesch. Herregud, vad jag grät. De sista sidorna blev alltid i stort sett oläsbara genom tårarna.

Den andra boken är Idolen av Stig Malmberg och handlar om en ung hockeyspelande kille (redan som barn älskade jag hockey). Mer minns jag egentligen inte av den.

Om man ska ta något mer modernt så har jag en självskriven, som ju måste vara en ungdomsbok eftersom den vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok, När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. Jag blir sällan berörd när jag läser, men den var helt knäckande. Om du vill veta mer så klicka på titeln.

Naturligtvis måste jag ju nämna även Suzanne Collins Hungerspelen och inte kan man väl låta bli att ta upp Harry Potter...

23 kommentarer:

 1. maken läste alla Hungerspelen och var på bio, jag sett bara den första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har både läst och sett alla. Väldigt bra som både bok och film.

   Radera
 2. (jag spelade ishockey själv men läste inte hockeyböcker)

  SvaraRadera
 3. Harry Potter är väldigt svår att låta bli att ta upp i en sån här fråga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur skulle man kunna låta bli :)

   Radera
 4. När hundarna kommer står och väntar i min bokhylla. Hungerspelen har jag läst och gillade riktigt mycket. Så har vi Harry Potter som jag aldrig läst utan bara sett filmerna, men innan jul slog jag faktiskt till och köpte hela serien på engelska så den skall börja läsas under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När hundarna kommer tog styggt på mig, den är väldigt bra. Jag såg ju Harry Potter-filmerna många år efter att jag hade läst böckerna så jag kom inte ihåg detaljer, vilket alltid är bra för mig annars stör jag mig på att de inte stämmer :)

   Radera
 5. Inte läst Schifauers bok, men det kanske jag borde göra. Har förstått att den är något extra. Annars håller jag med om detta var en väldigt svår fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker När hundarna kommer är helt fantastisk, den berörde mig ordentligt. Frågan är egentligen helt omöjlig att svara på.

   Radera
 6. Det är onekligen nästan omöjligt att välja den bästa. Harry Potter har jag läst eller snarare lyssnat på som vuxen och det går inte att låta bli att nämna HP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att det hade funnits typ Harry Potter när jag växte upp :)

   Radera
 7. Vissa hästböcker var precis så där, man grät i floder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste inte speciellt många hästböcker, men alla fick mig att gråta.

   Radera
 8. När hundarna kommer har jag undvikit. Jag tror inte jag klarar av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt berörande. På många sätt.

   Radera
 9. När hundarna kommer skulle jag tagit om det varit "den bästa ungdomsboken du läst de senaste åren"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den det också, men jag tycker det kan vara en av de bästa som någonsin har skrivits.

   Radera
 10. Hungerspelen läste jag de två första i serien men sedan tröttnade jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Men nej, tröttna gick väl inte :)

   Radera
 11. Jag läste första boken i Hungerspelen eftersom det kändes som ett så aktuellt tema att jag ville veta vad det handlade om. Filmen såg jag också. Men en bok räckte tyckte jag. Den andra du nämner låter mycket läskig och viktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första delen i Hungerspelen är i och för sig bäst, men de andra är också riktigt bra.

   Radera
 12. Hungerspelem gillade jag jättemycket och även om första boken är bäst tyckte jag att sista boken också var jättebra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också bäst om första och sista :)

   Radera