onsdag 25 augusti 2021

"De försvunna" av Lori Roy

Författare: Lori Roy
Titel: De försvunna
Genre: Thriller
Antal sidor: 315
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The disappearing
Översättare: Leif Janzon
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 15 augusti 2021




Första meningen: Lane Wallace står ensam på Rowland's Tavern när ytterdörren flyger upp.

Baksidetext
När Lane en gång flydde Florida, för anonymitetens New York City, var hon säker på att aldrig återvända. Tjugo år senare flyttar hon tillbaka, med sina två döttrar, lämnande ett dåligt äktenskap bakom sig. Hon serverar i en bar och bor under föräldrarnas tak, på historiska Fielding Mansion där hon gör sitt bästa för att inte tänka på faderns brott på platsen, under tiden som rektor för en uppfostringsanstalt för pojkar.

Plötsligt försvinner hennes äldsta dotter. Lane fruktar det värsta att seriemördaren som traumatiserade norra Florida på sjuttiotalet är tillbaka. Sedan tio dagar saknas ännu en flicka och hela trakten vakar extra noga över sina döttrar. När yngsta dottern erkänner att hon fått en märklig ny vän, måste Lane räkna med att den äldre dotterns försvinnande har med hennes fars brott att göra eller kanske med hennes egna. Alltmedan media följer varje steg hon tar, och hela staden befinner sig i hysteriskt kaos, får Lane alltför många fiender omkring sig, och alltför lite tid att rädda sin dotter tillbaka i säkerhet.

Min kommentar
De försvunna dök upp som en överraskning för nästan exakt tre år sedan. Då var boken helt okänd för mig. Tror jag. Jag är inte helt säker på om jag såg den bland kommande boksläpp, men av någon anledning ratade den, eller om jag helt enkelt missade den. Det får vi aldrig veta, men nu med facit i hand så vet jag i alla fall att om jag ratade den så gjorde jag rätt.

Det börjar inte alls bra för boken och mig. Det är otroligt rörigt när författaren försöker få in all möjlig information på väldigt få rader. Egentligen är det synd att kalla det information för det är bara en hel hög antydningar. Man får egentligen inte veta någonting.

Något som bidrar till rörigheten är att det finns fyra berättarröster och två tidslinjer (varav den ena är översållad med tillbakablickar). Berättarrösterna är dessutom förvillande lika. Nästan som att det är samma berättare, men ur fyra olika perspektiv. Det tar ett bra tag innan jag får rätt på alla de här olika delarna.

Karaktärerna är inte många, men författaren lyckas inte engagera mig i någon av dem. Den enda som jag eventuellt kan känna något för är Daryl. Stackaren. Talley gör mig mest förvirrad. Det är lite oklart hur gammal hon är. Jag har för mig att jag läste 9, men hon tänker ofta som att hon är 5 och beter sig ibland som att hon är betydligt äldre. Det sorgliga är att hon springer runt på egen hand, helt vind för våg, och ingen verkar bry sig om vad hon gör. I det stora hela så bryr jag mig egentligen inte om någon av dem.

Första halvan, kanske så mycket som två tredjedelar, är ett enda (om)tuggande av hur elak Neil var (är) och hur han tyranniserade resten av familjen. Hela byn faktiskt. Det tjatas och tjatas om det där hemska som hände Lane när hon var 13. Utan att man faktiskt får veta vad det var. Antydningar blir bara irriterande när de upprepas och ältas på det viset. Som en mygga som surrar runt huvudet. För mig blir det bara segt och tråkigt.

Detta är en berättelse om hemligheter, specifikt de inom familjen, hämnd, småstadsskvaller och förutfattade åsikter. Det är väldigt uppenbart att boken vill få en att tro att det är på ett visst sätt. Eftersom jag ofta läser den här typen av böcker så var det enda jag var säker på att det inte var just så.

De försvunna är för ospännande och berättande för en thriller, tycker jag. Stämningen är det dock inget fel på. Historien är också bra. Det är utförandet som inte passar mig.

Goodreads hade den 3,38 i genomsnitt (beräknat på 835 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om De försvunna: Fru E:s böcker, Kulturnästet och och dagarna går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar