måndag 23 augusti 2021

TV-serie: Unbelievable (2019)

Titel: Unbelievable
Originaltitel: Unbelievable
Genre: Drama
Skapad av: Susannah Grant, Michael Chabon, Ayelet Waldman
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Kaitlyn Dever, Toni Collette, Merritt Wever, Kai Lennox, Danielle Macdonald
Premiär: 2019-09-13
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på Netflix augusti 2021

Handling
Handlingen i Unbelievable följer två parallella delar av händelserna i jakten på serievåldtäktsmannen, då ett av offren anmäler först våldtäkten men skräms sedan av polisen att ändra sin historia då inget verkar stämma i hennes berättelse. Vi får därför dels följa vad som händer med henne i hennes liv efter att hon utsätts för detta dubbla svek, samtidigt som vi får följa de två poliser, som inser att de olika våldtäktsfallen i olika delar av landet faktiskt hänger ihop.

Miniserien är baserad på en nyhetsartikel som publicerades 2015, "An Unbelievable Story of Rape", skriven av journalisterna T. Christian Miller och Ken Armstrong.

Min kommentar
Jag vet inte när jag först fick ögonen på Unbelievable, men jag vet att jag ratade den. På vilka grunder vet jag inte riktigt, men förmodligen tänkte jag att Netflix inte skulle klara att göra den här historien rättvisa. Jag minns inte heller längre vem som var tungan på vågen för att den ändå skulle hamna på listan. Därifrån så gick det ganska snabbt till att vi faktiskt såg den.

Den här serien får mig nog att gå igenom hela känslospektrat. Jag blir så vansinnigt arg, ledsen och frustrerad, men även bra känslor får titta fram. Efter att vi hade sett klart serien så var jag så klart tvungen att googla. All fakta verkar vara riktig, men alla namn är ändrade. Jag önskar dock att jag hade hittat lite annan information om vad som hände de två inkompetenta poliserna som orsakade alltihop.

Att hela den här händelsekedjan uppstod bara tack vare en lycklig slump gör mig livrädd Vilket annat brott som helst hade aldrig hanterats på det här sättet. Marie behandlades som att det var hon som var brottslingen, men trots det så är det inte de där två stolpskotten till poliser som gör mig mest arg. Maries ena fostermor däremot, henne ville jag se hudflängas. Det var hon som fick dem att tippa över. Huruvida den biten är sann lyckades jag inte hitta, bara en liten antydning om att hon spelade en viss roll. Hur i hela friden kan man bete sig på det viset?

För mig är det bara ett namn i rollistan som jag känner igen och Toni Collette gör nog sin bästa roll, någonsin. Kaitlyn Dever, som spelar Marie, är heller ingen duvunge och även om jag inte känner igen hennes namn så upptäckte jag att jag tydligen har sett henne i annat. Det gäller även Merritt Wever, som spelar den otroligt inkännande kriminalaren Karen Duvall. Skådespelarinsatserna är helt fantastiska och jag tror på dem allihop.

Serien visar verkligen på ytterligheterna när det handlar om poliser. Både vad gäller deras empatiska förmåga så väl som deras sätt att bemöta brottsoffer, rent generellt. Hade de varit lika ifrågasättande om Marie hade blivit bestulen? Skulle inte tro det. Nu var hon bara en traumatiserad ung kvinna, med tuff uppväxt. Henne behöver man ju inte tro på.

Unbelievable hade förmodligen aldrig filmats om det inte hade varit en verklig historia. Ingen hade kunnat tro på att det här skulle kunna hända. Men det gjorde det. Det här är en självklar serie att se. För alla.TV Time har serien 9,84 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,4 i genomsnitt (beräknat på 82 730 betyg).
Jag ger den 5,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

6 kommentarer:

 1. Visst var den bra - och samtidigt så obehaglig över hur det lär vara allt för ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hoppas att ingen, någonsin, ska uppleva det som Marie upplevde. Och då menar jag inte våldtäkten, utan polisernas behandling. Så otroligt upprörande.

   Radera
 2. Jag har inte sett den här än, mest för att jag är lite rädd för alla känslor som kommer komma under tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev en del känslor, men den är så vansinnigt bra.

   Radera
 3. Intressant. Vi såg ett eller två avsnitt men kom inte längre. Minns egentligen inte varför vi slutade titta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då slutade ni ju egentligen titta innan det blev riktigt, riktigt bra. Vi kunde knappt sluta titta.

   Radera