måndag 2 augusti 2021

Film: The hate u give (2018)

Titel: The hate u give
Originaltitel: The hate u give
Genre: Drama
Regissör: George Tillman Jr
Manus: Audrey Wells, Angie Thomas (bok)
Skådespelare: Amandla Stenberg, Regina Hall, Russell Hornsby, Anthony Mackie, Issa Rae
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 133 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 16 juli 2021

Handling
Starr bor med sin familj i ett marginaliserat grannskap där nästan alla är svarta. Föräldrarna har satt Starr och hennes syskon i en bättre skola i ett grannskap där de flesta är vita och privilegierade. För Starr gäller det att hitta en balans mellan de två världarna, vilket inte alltid är lätt. Starr känner sig som Starr version 1 och Starr version 2 beroende på i vilket grannskap hon befinner sig i.

Den ömtåliga balansen mellan dessa två världar krossas när Starr blir vittne när hennes barndomsvän skjuts av polisen. Nu, när hon pressas från alla sidor i samhället, måste hon hitta sin röst och stå upp för det som är rätt.

Min kommentar
The hate u give har legat på min lista väldigt länge, ända sedan jag hörde talas om boken, tror jag. Som jag ju inte har läst. Efter första semesterveckan kände jag mig så lugn och harmonisk att jag tyckte att det var dags att se den. Det blev precis lika jobbigt som jag hade föreställt mig.

Filmen börjar med pappa, som har sitt snack med barnen. Och då menar jag inte snacket om blommor och bin. Utan hur man ska bete sig när - inte om - man blir stoppad av polisen. Jag kan överhuvudtaget inte en försöka föreställa mig hur hemskt det måste vara att känna sig tvungen att ta ett sådant samtal med sina barn. Å andra sidan har jag också svårt att föreställa mig att jag skulle komma på tanken att tjafsa emot polisen. Å tredje sidan så anar jag att jag inte skulle bli skjuten om jag väl gjorde det.

Jag hade ganska stora problem att förstå familjekonstellationen från början, men det gav sig efter ett tag. Den här familjen är i alla fall fantastisk, så full av kärlek, så målmedveten. Skådespelarprestationerna är på topp, med Amandla Stenberg i spetsen. Hon är inget mindre än en stjärna och hon får bra backning och support av sina medspelare. Jag har inte ett dugg svårt att tro på dem.

Här finns så många konflikter, av alla möjliga sorter och kombinationer. Det kan tyckas rörigt och motsägelsefullt, men precis så är ju problemet. Det här känns som en nyanserad och sann bild, som inte försöker ta billiga poänger. Många känslor blir det och jag går väl igenom större delen av spektrumet; vrede, frustration, sorg, hopplöshet, till och med glädje. Det är otroligt berörande och svårt att förstå och greppa.

The hate u give är inte någon tillrättalagd myspys med lyckligt slut, där alla problem är lösta och alla är lyckliga och glada. Jag är tacksam för att den inte försöker krysta fram en enkel lösning på ett komplicerat problem. Tyvärr är det väl så att de som skulle behöva se den inte gör det.Letterboxd hade den 3,8 i genomsnitt (beräknat på 61 985 betyg).
IMDb hade den 7,5 i genomsnitt (beräknat på 32 661 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Tyckte mycket om både filmen och boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju inte läst boken, men den är säkert mycket bättre. Och då är ändå filmen riktigt bra.

      Radera