fredag 27 augusti 2021

Kommande böcker september 2021

Oj, oj, oj så många spännande böcker som släpps i september. En av dem är en bok jag har väntat på i nästan tio år.

Islossning av Arne Dahl
Genre: Kriminalroman
Serie: Sam Berger & Molly Blom (5)
Antal sidor: 408
Utgivningsdatum: 2021-09-01
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Vårvinter går mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?

Jag har bara läst första delen i den här serien, än så länge, men denna är ett måste.Ett livsavgörande beslut av Christina Larsson
Genre: Thriller
Serie: Agenturen
Antal sidor: 363
Utgivningsdatum: 2021-09-07
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Louise och Max Olsen har tvingats fatta ett avgörande beslut. Ge upp eller kämpa för sina liv. Valet är enkelt. Men för att lyckas med vad de föresatt sig behöver de pengar. Mycket pengar.

Göteborg kokar av gängkriminalitet. Olika falanger strider om herraväldet och Louise Olsen, utredare vid sektionen för grova brott, hamnar mitt i stormens öga som nyckelvittne i en kommande rättegång. Vem kan hon lita på? Samtidigt är det något som är rejält fel med senaste fallet som hennes man, säkerhetsexperten Max, har åtagit sig.

De inser att de bara har ett val. De som tror att de har oskadliggjort Louise och Max vet inte hur fel de har. Nu är det krig. De två mot resten av världen.


Jag har läst flera andra böcker av den här författaren och eftersom även denna utspelar sig i Göteborg så blir den per automatik intressant.Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Rebecka Martinsson (6)
Antal sidor: 560
Utgivningsdatum: 2021-09-17
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
- Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.


Som jag har väntat på denna!Mannen som dog två gånger av Richard Osman
Genre: Kriminalroman
Serie: Torsdagsmordklubben (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-09-17
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16 årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige.

Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt - inte bara förmögenheter.


Trots att jag ännu inte har läst första boken så får denna vara med. Bara för att jag gillar Richard Osman.Nya människor i fel ordning av Jonas Karlsson
Genre: Drama
Serie:
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2021-09-23
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Detta är en samling berättelser om några människor som alla vill bli något annat än de är. Vad vill de bli? Nya människor? Hur fungerar det, är allt i livet en enda cirkelrörelse eller är det omöjligt att kliva ner i samma flod två gånger?

Vi möter en rad olika individer: en far, en son, en fru, en kompis, en flickvän, en arbetslös, en tyst, en präst, en kille i grön jacka, bröderna Anders och Patrik, deras respektive Frida och Victoria. Fast inte i den ordningen.


Jonas Karlsson är ett måste. Oavsett om det är noveller eller annat.De rotlösa av Frida Skybäck
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2021-09-23
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Lydias bror Dani bär på ett mörkt förflutet. Som trettonåring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott innan han lyckades bryta sig fri. De senaste åren har han skaffat både jobb och lägenhet och lovat sin familj att aldrig mer begå brott, så när Lydia kontaktas av polisen och får veta att Dani är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna rasar hela hennes tillvaro.

Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani och eftersom polisen är övertygad om att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. Den försvunna kvinnan, Linnea Arvidsson, är bosatt i det välbärgade området Västra hamnen och studerar vid Malmö universitet. Hennes skola ligger bara ett stenkast från det kafé där Dani arbetar. Men varför skulle han föra bort en kvinna som han inte har någon som helst koppling till? Och är Linnea verkligen den polisen och media verkar tro att hon är? I en desperat jakt på svar försöker Lydia hitta sin försvunne bror.


Frida Skybäck verkar ha många strängar på sin lyra. Nu skriver hon spänningsromaner också.Den barmhärtige samariten av Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
Genre: Kriminalroman
Serie: Rönning & Stilton (7)
Antal sidor: 424
Utgivningsdatum: 2021-09-30
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Den som säger sig vilja hjälpa människorna behöver inte vilja världen väl.

Olivia Rönning är försvunnen. Snart förstår Lisa Hedqvist, hennes kollega vid Nationella operativa avdelningen, att hon måste ha förts bort mot sin vilja.

När Tom Stilton hör vad som hänt bestämmer han sig för att lämna sin självvalda coronakarantän ute i skärgården.

Tillsammans följer Lisa och Tom spåren till en enslig stuga. Men när de kommer dit står den redan i full brand, och senare hittas en förkolnad kvinnokropp i husresterna. Är det Olivia?

Mette Olsäter, deras pensionerade chef, har utsetts till samordnare för säkerheten runt leveranserna av covidvaccin. Det finns uppenbarligen någon som är beredd att göra vad som helst för att sabotera transporterna.


En mycket bra serie det här.Råttön och andra berättelser av Jo Nesbø
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2021-09-07
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
I berättelsen "Leviathan" befinner vi oss i ett postapokalyptiskt USA, där medborgargarden har övertagit politikens roll efter en global pandemi. "Serum" handlar om en far och en son från den brittiska överklassen som träffas för första gången på länge i Botswana. Deras relation sätts på prov när båda blir ormbitna. I "Makulator" införskaffar en man en minnesmakulator i hopp om att glömma allt, och det är bråttom.

Flera av skräckberättelserna i Råttön utspelar sig i en obestämd nära framtid, där frågor om klass, familj, makt och lojalitet ställs på sin spets. Det är filmiska berättelser som visar upp en ny sida av Jo Nesbøs författarskap.


Men titta här... noveller av Nesbø. Måste ha.Svartsjukemannen och andra berättelser av Jo Nesbø
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2021-09-07
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En grekisk polisutredare har med dyrköpta erfarenheter från sitt eget liv blivit expert på svartsjuka. När en tysk turist anmäls försvunnen på ön Kalymnos, är det han som blir tillkallad. En taxichaufför hittar sin frus örhänge i taxiägarens bil. Hur hamnade det där? En kvinna på väg från London till New York har, efter mannens affär med hennes bästa väninna, bestämt sig för att avsluta sitt liv. Men vem är han som sitter bredvid henne på flyget?br />
Berättelserna i Svartsjukemannen kretsar runt våra starkaste känslorna. På klassiskt Nesbø-vis möter vi det potentiellt dödliga utfallet av svartsjuka, begär och utanförskap


Och ännu mer noveller av Nesbø.Box av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Genre: Kriminalroman
Serie: Vincent & Mina (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-09-07
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas innan offren blir fler. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det. Båda bär dessutom på mörka hemligheter. Deras förflutna tycks höra samman med det som sker och tempot skruvas upp alltmer. De behöver ligga steget före mördaren, lära känna vansinnet för att kunna stoppa det.

Jaaa, men den här kan jag nog tänka mig.Summan av alla synder av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (12)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-09-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Kartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på Sûreté-akademin i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter.

När en av akademins professorer påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan på hans
kropp. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga kadetterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på akademin och var en av den mördade professorns skyddslingar.

Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna.


En av de bästa serier jag har läst.Livvakten av Anna Karolina
Genre: Kriminalroman
Serie: Ebba Tapper (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-09-21
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Miljardären Martin Spendel mördas och snart grips hans fru för mordet, affärskvinnan Anita Spendel. Köhlers Advokatbyrå med den skarpa utredaren Ebba Tapper tar sig an Anitas försvar. Ebbas efterforskningar leder henne mot en parallell värld med gängskjutningar, droger och trafficking.

På andra sidan stan kämpar förortstjejen Bianca Aquilera med att få vardagen att gå ihop. Hon är ensamstående mamma, lever på existensminimum och har ett ex som åker in och ut på kåken. Men så förändras allt. Bianca rekryteras till en topposition inom Spendels fraktbolag. Ingen förstår hur det har gått till. Hennes väg mot makten ter sig alltför snabb och omgärdas av frågetecken.


Anna Karolina brukar jag gilla, men jag har inte läst den första boken i just den här serien än.Det lilla biblioteket på Söder av Camilla Dahlson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2021-09-02
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Katrin tror knappt sina ögon när hon öppnar brevet med nedläggningsbeslutet för biblioteket. Hur ska hon våga berätta det här för kollegan Astrid, som lever för sitt jobb som bibliotekarie. Och alla deras stammisar, vart ska de ta vägen nu?

Men Astrid reagerar inte som Katrin trott, i stället för att deppa vill hon ta fajten och slåss för sitt bibliotek. Efter ett möte med kulturnämnden får bibliotekarierna sex månader på sig att visa att biblioteket behövs och är uppskattat, så nu gäller det att kavla upp ärmarna!


Jag har fortfarande inte läst något av henne, men jag vill väldigt gärna.Blodsbröder av Arttu Tuominen
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 431
Utgivningsdatum: 2021-09-02
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
1980-talet: Två pojkar växer upp tillsammans. Den ena från en välbärgad familj, den andra från miserabla förhållanden. Trots olikheterna finns en vänskap starkare än blodsband. När en olycka som leder till ett dödsfall sker svär de på att aldrig berätta sanningen.

2018: En man hittas död på en fest. Ingen har bevittnat mordet, men en av deltagarna har flytt till skogen. Och snart hittas även mordvapnet på platsen. Det tycks självklart att den misstänkte är skyldig - men bevis börjar långsamt försvinna.


Jag vill jättegärna läsa en finsk deckare.Daisys gamla folkabuss av Ali McNamara
Genre: Feelgood
Serie: St Felix (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-09-08
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
När Ana ärver en gammal trasig folkabuss efter sin bästa vän, tar hon chansen och åker på en snabb tripp till Cornwall. Lite havsluft och fish and chips är precis vad hon behöver just nu.

Men St Felix har andra planer för Ana. Hon hittar en samling skrivna vykort från 1950-talet gömda i bussen: vykort som aldrig skickats. Ana ser det som ett tecken, hon måste hitta personen som de var skrivna till. Och under tiden som folkabussen renoveras och återfår sin forna glans, börjar även Ana hitta tillbaka till sig själv.


Cornwall! Jag vill så gärna åka dit.Roten till allt ont av Micke Leijnegard
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-09-27
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Något oerhört händer bakom Stockholms dyraste fasader. Surt försnillade miljoner försvinner spårlöst från miljardärers besparingar. Plötsligt gapar deras privata sparkonton tomma. Det händer igen, och igen, och igen.

Paniken bland riskkapitalisterna urartar snart i ett ramaskri.

Vem har mage att stjäla från de rika?

Samtidigt återstartas nedlagda fabriker i de döende byarna i Norrlands skogsland. Bortslängda människor får en ny chans. Någon är ute efter att ställa saker och ting till rätta.

En rättvisans riddare sveper genom Sveriges samtid. Vem är han? Och varför? Programledaren Robin Johansson på Sveriges Television blir den som kommer gentlemannatjuven på spåren - ett uppdrag som utmanar samhällets starkaste krafter.


Den här blir jag ju otroligt nyfiken på.Ett lyckligare år av Jonas Gardell
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 309
Utgivningsdatum: 2021-09-03
Förlag: Norstedts

Från Bokus
1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.

1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.


Jag brukar gilla det Jonas Gardell skriver.Karmakoma av Johannes Pinter
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 242
Utgivningsdatum: 2021-09-08
Förlag: Vertigo Förlag

Från Bokus
Vem skulle du döda om dina moraliska spärrar släppte?

En man med inslaget huvud. Tre stympade skolpojkar. En gamling kvävd med en mortelstöt.

De lika udda som fruktansvärda morden rapporteras in till Södertäljepolisen i en oroväckande takt. Polisutredare Valter K förbryllas över utbrottet av bestialisk aggressivitet, och över att gärningsmännen omedelbart ger sig till känna de är alla helt vanliga medelsvenssons utan brottshistoria. Snart förstår Valter K att mördarna har två gemensamma nämnare: deras offer har gjort dem orätt i det förflutna, och de har alla under det senaste dygnet varit i fysisk kontakt med en man som ligger i koma på Södertälje sjukhus.

Vem är mannen? Och vad är det som får alla som vidrör honom att fullkomligt släppa på sina moraliska spärrar?


Det här är en författare som jag är riktigt nyfiken på.Till de döda av Emma Ångström
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 209
Utgivningsdatum: 2021-09-13
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
En ung kvinna och hennes nyblivne make flyttar från storstaden till en herrgård på landet och planerar för sitt gemensamma liv. Allt är perfekt: hon ska äntligen förverkliga sin dröm om att öppna en liten butik och ser fram emot att bilda familj.

Men ingenting blir som hon har tänkt sig. Det vackra huset bär på en mörk historia och när maken reser bort är hon inte säker på att hon är ensam hemma. Vad döljer sig i skuggorna?


Jag har haft hennes första bok i hyllan i hur många år som helst nu. Dags att läsa den, tänker jag.Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 240
Utgivningsdatum: 2021-09-15
Förlag: Opal

Från Bokus
I Emmas skola är alla så perfekta; smala, snygga och självsäkra. Allt det som Emma inte är. Varje dag gör hon sig så osynlig som möjligt, sticker aldrig ut. Allt för att inte bli utsatt så som Jamila blir. Men så hittar Emma en lapp med rosa text som säger att hon är bra som hon är och plötsligt vågar hon göra saker hon aldrig tidigare vågat. Som att stå upp för sig själv. När fler lappar sprids på skolan blir det början på något nytt, något större och starkare än Emma någonsin kunnat tro. Men vem är det egentligen som har skrivit dem? Och varför? Så jävla operfekt är en ungdomsroman full av känslor, igenkänning, klassrumshierarki, svek, oväntad vänskap men framförallt; tjejkollektivets kraft.

Ja, det är en ungdomsbok och det är också en Charlotte Cederlund.Mord och ingen julefrid
Genre: Kriminalnoveller
Serie: -
Antal sidor: 192
Utgivningsdatum: 2021-09-30
Förlag: Semic

Från Bokus
En fantastisk samling nervkittlande kriminalnoveller skrivna av några av Sveriges absolut främsta deckarförfattare: Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Lisa Förare Winbladh, Amanda Hellberg, Camilla Läckberg, Johan Theorin och Dag Öhrlund.

Jag har ju tänkt att jag skulle haft en sådan här antologi varje jul...

6 kommentarer:

 1. Ja jösses så pepp man är på Åsa Larssons bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge vi har väntat... Jag vet knappt om jag vågar läsa den.

   Radera
 2. Skybäcks bok är jag väldigt nyfiken på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger väldigt mycket efter i läsningen av hennes böcker och har inte ens läst hennes feelgood.

   Radera
 3. Allra högst upp kommer Louise Pennys och även Börjlinds bok. Och självklart även Åsa Larssons även om det blir lite trögare att komma in i den efter så många år. Sen var det så många som jag velat hit och dit kring vilka som skulle med. Och de jag inte tog med har du de flesta av. Skönt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Louise Pennys är överst och det är bra att det kommer en ny bok nu för jag ska ju läsa del elva i september. Det känns faktiskt lite tråkigt att vara ikapp 😟 Och Åsa Larssons bok... jösses, vad jag har längtat efter den. Börjlinds tror jag att jag ligger en efter, men ja, den är ett måste.

   Radera