söndag 22 augusti 2021

Smakebit på søndag: Hetta

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Ibland tror jag att jag har hamnat i en lässvacka, att det är mig det är fel på och inte boken. Det hände nu igen, med förrförra boken jag läste. Då är det skönt när nästa bok man läser går i ett flygande fläng, som det blev med förra veckans smakebit, Välkommen hem. Jag tycker det här händer oftare nu. Alltså hela kedjan. Från förskräckelsen över att jag kanske inte gillar att läsa längre, till den sköna känslan att jo, det gör jag. Trots att det händer ganska ofta så blir jag lika överraskad varje gång. Och lättad när det vänder.

Hetta av Jane Harper är en bok som jag har hört så mycket bra om att det nästan känns lite läskigt att börja läsa den. Jag hoppas att den hör till kategorin böcker som går i ett flygande fläng.

Min smakebit är från prologen:
Gården hade faktiskt sett död tidigare, och spyflugorna var inte kräsna. För dem var det ingen stor skillnad mellan ett kadaver och ett lik.
    Torkan gav flugorna mycket att välja på den sommaren. De sökte sig till stirrande ögon och klibbiga sår när Kiewarras bönder riktade gevären mot de magra kreaturen. Inget regn betydde inget foder. Och inget foder innebar svåra beslut, när den lilla staden dag efter dag dallrade under den brännande blå himlen.
    "Det kommer att ge med sig", sa bönderna medan månaderna sprang iväg in på andra året. De upprepade orden, sa dem högt likt ett mantra till varandra och stumt, likt en bön, till sig själva.

20 kommentarer:

 1. Oh, nu blir det spännande att se vad du tycker! De där sega böckerna är förödande, när man inte känner läslust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte kommit så långt än, men så här långt är det bra 🙂

   Radera
 2. Jag tyckte den boken var bra. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten den har jag läst och tyckt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta verkar ju vara överens om att den här är bra.

   Radera
 4. Hetta var fantastisk, tyckte jag! Tyvärr tyckte jag inte fullt lika bra om uppföljaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte det var läge att läsa den nu, när det i alla fall är lite sommar kvar 🙂

   Radera
 5. tråkigt med lässvacka, inte läst Harper, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, lässvackor är inte kul, men så länge det beror på boken och inte mig så är det okej.

   Radera
 6. Hoppas du tycker om Hetta, det gjorde jag. Det är inte trevligt med lässvackor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många har ju gillat det och jag hoppas att jag hör till dem 🙂

   Radera
 7. Hetta ja, började på den efter att alla verkade ha läst och gillat, men böcker i bokcirklar och jobbläsning kom och trängde sig före. Tänkt ta nya tag med den någon gång…Tack för smakbiten och påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som trodde att jag var sist om att läsa den 😁

   Radera
 8. Leste denne på engelsk og selv om den var mer roman enn spenning likte jeg den godt. Håper du også liker boken og får leselysten tilbake,
  Nyt sensommeren .)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En roman kan vara lika spännande som en spänning. Underligt det där med genrer 🙂

   Radera
 9. tråkigt när en får flera böcker i följd som en inte gillar. om jag inte har läslust känner jag mig sjuk. har inte läst Hetta. torka är förfärligt. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror alltid att det är något fel på mig när jag inte känner för att läsa. Det slutar alltid med att jag kommer på att det är boken som inte lockar...

   Radera
 10. Ja, den har jag ju tänkt att läsa, så himla länge. Tack för smakbiten. Min läsning tog fart i juni när biblioteket öppnade efter den långa pandemistängningen, det blev som en slags läsfest, tog fart som en tsunami då. Ha ha. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man är beroende av biblioteket så blir det ju inte så bra när det är stängt. Jag klarar mig i några år utan att behöva skaffa nytt och om det skulle ta slut så har jag alltid e-böckerna 🙂 Det känns väldigt tryggt.

   Radera